marcin225 12.10.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Pytanie o osób, które budowały z ceramiki. Czy przy tym materiale jest dużo odpadu? O ile % zwiększyć zamówienie w stosunku do zapotrzebowania wg projektu. Bierz z zapotrzebowania, mi zostało jeszcze na szczęście brałem partiami ze składu i po prostu części nie wziąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.10.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Bierz z zapotrzebowania, mi zostało jeszcze na szczęście brałem partiami ze składu i po prostu części nie wziąłem. Biorę z cegielni, więc i tak muszę zaokrąglić do pełnej palety. No i przemyśleć, czy nie zajdzie potrzeba zamurowania okna, czy podniesienia ścianki kolankowej - ale to przedyskutuję i wyliczę z majstrem - bardziej myślę o jakiś stratach, pęknięciach podczas transportu czy cięcia, itp. A właśnie - jakim sprzętem Twoi murarze przecinali bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.10.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Zacząłbym od weryfikacji tego co jest w projekcie pod kątem poprawności podanej ilości. U mnie w projekcie było 370m2 ściany konstrukcyjnej, a poszło materiału na ~324m2. Tylko 16 palet silki różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.10.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Wydaje mi się, że dość dokładnie sprawdziłem zestawienie, jeden błąd w wyliczeniu powierzchni ścian nośnych wewnętrznych znalazłem. Kwestia jest taka, że na ściany zewnętrzne biorę ceramikę tradycyjną (max), nie poryzowaną, której kończą produkcję i nie mogę wziąć za mało, bo potem będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.10.2018 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Ciekawi mnie jaki rodzaj montażu okien wybraliście u siebie? Standard na pianę, z dodatkowym użyciem taśm paroizolacyjnej i paroprzepuszczalnej, czy całkowicie w warstwie ocieplenia?Czy w przypadku montażu z taśmami decydowaliście się na wysunięcie odrobinę (ok. 2 cm) okna w ocieplenie?Czy przy montażu z użyciem taśm trzeba je jakoś zabezpieczyć jeśli nie będzie od razu wykonywana elewacja i tynkowane glify od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.10.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Piana + taśmy z delikatnym wysunięciem. Taśmy trzeba zabezpieczyć przed UV. Są niby takie co do 12 msc mogą być wystawione na słońce, ale na tyle bym się nie odważył ich zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.10.2018 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Mi też ten rodzaj montażu wydaje się najsensowniejszy. Wypuszczenie 2 cm w ocieplenie i taśmy. To normalne, że do zabezpieczenia taśm trzeba szukać kogoś innego, bo ekipa od okien się tym nie zajmuje, czy po prostu na taką trafiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.10.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 U mnie jeszcze, jako, że większość okien idzie od podłogi, na dole idzie EPDM. Nie wiem jak z zabezpieczaniem przez ekipy, bo w sumie żadnej nie pytałem o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Jak sam będziesz ocieplał i jesteś pedantem - to wysunięcie jest OK. Coś pewnie zyskasz energetycznie. Jak będzie to robiła ekipa, to więcej szkody niż pożytku przyniesie, bo docięcie dobrze styropianu jest pracochłonne. A nasunięcie na ramę zlicowaną z murem - proste i tanie. Tutaj dyskusja o montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.10.2018 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Tutaj dyskusja o montażu Dzięki. Podpytam tam, bo widzę, że wielu fachowców tam się udziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.11.2018 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 (edytowane) Chciałbym zwiększyć moc przyłącza (obecnie mam 7kW), żeby nie zabrakło mocy, tak jak to miało miejsce podczas wiercenia studni . O ile wnioskować, żeby mieć już moc docelową? 15 kW? W domu będzie ogrzewanie gazem, kuchenka prawdopodobnie też. Edytowane 2 Listopada 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.11.2018 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Dzisiaj sfinalizowałem zakup materiału na ściany. Tak jak wcześniej pisałem od początku byłem zainteresowany budową z ceramiki tradycyjnej, maxa - nie chciałem poryzowanej, nie chciałem na P+W. Na początku znalazłem ekipę, która nie miała oporów przed murowaniem na dwie spoiny Potem zabrałem się za szukanie ceramiki - okazuje się że cegielnie odchodzą już od wypalania maxa, przestawiając się na produkcję wyrobów o szerokości 25 cm na P+W. Na moje szczęście oddalona od mojej działki o około 50 km Cegielnia Plecewice dysponuje jeszcze zapasami maxa. Niestety mają tylko maxa - nie mają już cegły modularnej (DZ9 - połówka maxa), nie mają też unimaxa (maxa o szerokości 25 cm). W ostatnim czasie obdzwoniłem kilkanaście składów w poszukiwaniu ww. materiałów i udało się połowicznie - znalazłem 2 palety DZ9 w Wiskitkach i jeszcze kilkadziesiąt sztuk w okolicach Nowego Dworu. Tak więc ściany zewnętrzne murowane będa z maxa, natomiast ściany wewnętrzne nośne z powodu braku unimaxa będę budował z ceramiki poryzowanej 25P+W. Przy okazji kupiłem komin systemowy, paletę cegły pełnej, szalunki tekturowe oraz 5 palet cegły dziurawki na strop nad poddaszem. Dzisiejsze zakupy prezentują się następująco: Max238 Plecewice 27 palet 9,501.24 zł DZ-9 Plecewice 2,5 palety 1,788.60 zł Porizo25 Plecewice 14 palet 5,475.96 zł Porizo11,5 Plecewice 7 palet 3,874.50 zł Kaucja palety Plecewice 774.90 zł Cegła pełna 1 paleta 640.00 zł Komin systemowy 9m 1,928.42 zł Cegła dziurawka 5 palet 1,166.00 zł Szalunki papierowe 25x350 480.00 zł Kaucja palety pozostałe 87.00 zł Transport 161.50 zł Transport dziurawka 200.00 zł RAZEM 26,078.12 zł Edytowane 8 Listopada 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 08.11.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Na komin 9m niezła cena Ci wyszła. Możesz dać namiary na sprzedawcę i typ komina? Ja koncze powoli fundamenty i za chwilę będę się zmagał z zakupem kominów. Lokalnie u mnie jakoś drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.11.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Na Izostatyczny Jawar Uniwersal Plus 8m miałem 100zł niższą wycenę, więc raczej normalna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 08.11.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 He he. Widać bywa różnie. Mi w Wyszkowie wycenili jakis miesiac temu 2400 za 9m. Też Jawar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.11.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Odezwij się do forumowego fightera1983. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 08.11.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Tak też zrobię. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.11.2018 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Na komin 9m niezła cena Ci wyszła. Możesz dać namiary na sprzedawcę i typ komina? Ja koncze powoli fundamenty i za chwilę będę się zmagał z zakupem kominów. Lokalnie u mnie jakoś drogo wychodzi. Ja brałem z https://www.rutkowscy.pl/m/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Przymierzam się do skompletowania i zamówienia materiałów na stan zero. W związku z tym zrodziło mi się w głowie kilka pytań i wątpliwości. Będę wdzięczny za podzielenie się Waszym zdaniem.1. Jaką izolację poziomą zastosować na ławie fundamentowej? - papa czy folia, jaka grubość?2. Czytałem gdzieś w sieci, ale nie mogę teraz tego znaleźć, że dysperbit nie jest zbyt dobrą izolacją. W związku z tym jaki produkt polecacie w zamian?3. Czy pod chudziaka dajecie folię budowlaną 0,2?4. Czy zbroicie chudziaka siatką? Jeśli tak to jakie fi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 28.11.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 1. 2x papa2. Zalezy od warunkow. Wazne, zeby sciany byly odciete od fundamentow papa, izolacja scian fundamentowych masami to moim zdaniem przerost formy nad trescia ale zdania sa podzielone. Ja mam dysperbit ktory tez moim zdaniem bylby zbedny.3. Dawalem folie 0.24. To nie jest element konstrukcyjny i nie ma takiej potrzeby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts