kemot_p 28.11.2018 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź.O ile szerszą powinna być papa od ławy? Widziałem w sklepach, że rolki papy są o szerokości 1m (podczas gdy folię mają 50, 60 cm) - czyli będzie trzeba je ciąć po długości.Jeśli chodzi o "smarowidło" to polecono mi Sika Igasol 101. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 28.11.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Możesz ciąć na pól albo np 60 ława 40 zostaje na działówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 papa ma byc szersza od ściany fundamentowej a nie od ławy. Sciana z bloczków betonowych ma 24cm szerokości, pape tniesz na 3 kawałki po 33cm i spokojnie wystarcza. Co Ci da papa szersza od ławy oprócz opróżnienia kieszeni z kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 papa ma byc szersza od ściany fundamentowej a nie od ławy. Sciana z bloczków betonowych ma 24cm szerokości, pape tniesz na 3 kawałki po 33cm i spokojnie wystarcza. Co Ci da papa szersza od ławy oprócz opróżnienia kieszeni z kasy? Oczywiście myślałem o szerokości ściany fundamentowej, a napisałem o ławie U mnie ściana fundamentowa pod ścianami zewnętrznymi będzie miała 30 cm, pod wewnętrznymi 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 ........ U mnie ściana fundamentowa pod ścianami zewnętrznymi będzie miała 30 cm, pod wewnętrznymi 24 cm.bunkier budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) bunkier budujesz? Prawie bunkier, ściany z maxa 28,8 cm, żelbet nad poddaszem Edytowane 28 Listopada 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 a pięter ze 3-4? jeśli tak, to jesteś usprawiedliwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 a pięter ze 3-4? jeśli tak, to jesteś usprawiedliwiony Nie no półtora kondygnacji. Chciałem ceramikę, ale nie poryzowaną stąd max, trumna nad poddaszem z tego względu, że szczelniej, bezpieczniej w razie pożaru dachu, a i klimat się "radykalizuje" - coraz więcej wichur, orkanów itp. zresztą taki żelbet nad poddaszem to nic nadzwyczajnego - w Małopolsce czy Podkarpaciu 30% domów jest tak budowanych. Spodobało mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 1,5 kondygnacji z materiałów co napisałeś, to ściana 24cm z bloczków betonowych jest z nadwyżką, ale to Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 1,5 kondygnacji z materiałów co napisałeś, to ściana 24cm z bloczków betonowych jest z nadwyżką, ale to Twój dom. Czyli sugerujesz ścianę fundamentową o ~5 cm węższą od ścian nadziemia? Proponowałem to KB, ale kręcił głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Ja co prawda mam BK i ściana fundamentowa 24cm przy 36,5cm ściany nośnej. No ale to BK. masz architekta z konstruktorem, niech wiec oni sie martwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.11.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Powiedz jeszcze, że ten BK jest jakiś "ciepły" o małej gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.11.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 no jest, dlatego napisałem, ze to BK. czy ciepły? pewnie tak, bo w mrozy jak przyłoże dłoń, to czuc "ciepło", a jak przyłoze do słupa betonowego, to dłoń od razu dretwieje Ale widziałem projekty, ze ściany były z ceramiki i ściana fund, tez była 24cm. napisałem też, ze jest architekt z konstruktorem którzy to projektują, wiec skoro oni tak uważają, to tak ma być, chociaż ja twierdze, że 24cm wystarczy, ale nie jestem autorytetem. Wracając do papy, to nie trzeba kłaść na całej szerokości ławy, wystarczy aby ta papa wystawała po 3-5cm spod bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.11.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Tutaj piszą (https://muratordom.pl/porady-ekspertow/szerokosc-sciany-fundamentowej-aa-eEsU-AxrP-oKEq.html), że ściana nadziemia powinna się wspierać na ścianie fundamentowej co najmniej na 2/3 powierzchni, czyli przy założeniu szerokości maxa 29 cm wystarczy ściana fundamentowa o szerokości 19 cm Nie wiem tylko, czy to wiarygodna informacja. Dopytam jeszcze raz KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.12.2018 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dzisiaj dogadałem ocieplenie stropu żelbetowego nad poddaszem. Wybrałem pianę PUR, lambda 0037, klasa palności E, grubość warstwy 25 cm.Praca będzie podzielona na dwa etapy - najpierw skosy, który zostaną od razu nakryte membraną i blachodachówką, a w drugim etapie część płaska strychu.Co do drugiej części jeszcze się waham - być może zamiast piany użyję twardego styropianu, na którym łatwiej będzie zrobić podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.01.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Najlepsze życzenia noworoczne - trzymam kciuki, aby budowa Twojego domu przebiegła planowo i bez większych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.01.2019 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Najlepsze życzenia noworoczne - trzymam kciuki, aby budowa Twojego domu przebiegła planowo i bez większych problemów Bardzo dziękuję! Wszystko do budowy jest w zasadzie przygotowane, plan jest taki żeby wystartować w marcu, ale patrząc za okno mam obawy, czy wtedy właśnie nie przyjedzie spóźniona zima . Narazie sami jeździmy i jej szukamy z dzieciakami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.01.2019 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Mam pytanie odnośnie tyczenia budynku.Czy poziom zero wyznaczany przez geodetę to poziom docelowej podłogi, czy górnej krawędzi ściany fundamentowej?U mnie podłoga będzie 30 cm nad końcem fundamentu. Jeśli poziom 0 to poziom podłogi to czy warto poprosić geodetę, żeby wyznaczył poziom do którego murarze mają ciągnąć ścianę fundamentową? Robił tak ktoś z Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) poziom "0" to poziom docelowej podłogi. Murarze sami sobie policzą, a jak im nie wierzysz to sam to zrób. Geodeta wyznacza tylko poziom "0", oczywiście jak go poprosisz i zapłacisz, to wyznaczy Ci każdy poziom i każdy punkt. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Wyznaczy Ci co będziesz chciał. Ja chciałem poziom PF i tak mi wyznaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts