Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, murują z domieszkami. Też miałem obawy ale konsultowałem sprawę z Kierownikiem Budowy i uspokoił mnie że jest w porządku.

Ufasz temu kierownikowi? U mnie ten etap trwał jakiś tydzień, a ogólnie uważam że budowa była ekspresowa...

Tak długo się przygotowywałeś do tej budowy, a teraz narzuciłeś szaleńcze tempo :)

Jak przedmówca, tez bym był ostrożny z dodatkami. Moja ekipa mi odradzała i nie chcieli murować poniżej 5 stopni na plusie, chociaż ja się spieszyłem bo startowaliśmy w październiku.

Pzdr.

Kierownikowi ufam (umówiliśmy się, że taktuję go trochę jak inspektora nadzoru inwestorskiego) jest też projektantem tego budynku i konstruktorem, więc mniemam że się zna na budowlance. Jest codziennie na budowie, nawet po 2, 3 razy. Nie miał uwag do zaproponowanego tempa prac.

moim zdaniem co najmniej 48h.

Biorąc pod uwagę, że betom wiaże 28 dni, to 48h to jest takie minimum.

Zwróć uwagę, ze wszelakie lanie betonu ludzie robią w piątek, by do poniedziałku spokojnie związało na tyle, aby przystąpić do następnych prac.

Edytowane przez Slawko123

Dzień 3.

Trzeciego dnia pracy ekipy została wykonana hydroizolacja i termoizolacja ław - ze styropianu Swisspor hydro plus o grubości 15 cm. Następnie ekipa rozłożyła kanalizację oraz doprowadzenie powietrza do kominka oraz zagęściła podłoże pod chudziaka. Pod chudziaka została rozłożona folia, a sam chudziak zazbrojony siatką 10 x 10 (4 mm).

Dzień 3.

Trzeciego dnia pracy ekipy została wykonana hydroizolacja i termoizolacja ław - ze styropianu Swisspor hydro plus o grubości 15 cm. Następnie ekipa rozłożyła kanalizację oraz doprowadzenie powietrza do kominka oraz zagęściła podłoże pod chudziaka. Pod chudziaka została rozłożona folia, a sam chudziak zazbrojony siatką 10 x 10 (4 mm).

Nie chce mi się wierzyć, ocieplałeś ławy fundamentowe?:jawdrop:

Byłeś przy zagęszczaniu piasku? Jak robili, równo od wewnątrz i od zewnątrz? Czy tylko od wewnątrz?

Nie obraź się, ale już Ci tu ludzie podpowiadali, nie zawsze szybko to dobrze. Ściana fundamentowa jest jeszcze słaba, jak walili tylko od wewnątrz, a na zewnątrz nie, to nawet nie zauważysz teraz pęknięć.

I nie słuchaj tekstów: Panie, my tak od lat robimy i nikt nie narzekał....:(

Dzień 3.

Czyli jeździli zagęszczarką wewnątrz ścian ile po zakończeniu murowania? Chyba zaryzykowałeś - a jak już miałeś położony styropian, to nawet nie wiesz, jak ściany to zniosły.

A ta folia pod chudziaka to po co? Żeby utrudnić chudziakowi schnięcie? Bo pewnie nie będzie całkiem suchy jak położysz na nim hydroizolację.

Edytowane przez Kaizen

zanim połozy hydroizolację to mu ten chudziak wyschnie

No popatrz - a mi w pół roku wylewki przez ponad miesiąc wygrzewane nie wyschły. Musiałem drugi raz wygrzewać.

A tu ile minie od momentu, jak przestanie na chudziak padać deszcz do przykrycia papą?

W międzyczasie PGE zrealizowało umowę zwiększenia mocy przyłącza z 7 do 14 kW. Po mojej stronie jest teraz wymiana bezpieczników na 25A. Co ciekawe PGE Pruszków wymaga, żeby bezpieczniki wymienił (a przynajmniej podpisał się na oświadczeniu) elektryk z uprawnieniami budowlanymi :)