Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie otrzymałem telefon od geodety, że mapka do celów projektowych jest już gotowa do odbioru i tym sposobem mamy już wszystkie dokumenty wymagane przez naszą Panią Architekt. W międzyczasie zaopatrzylem się w pompę głębinowa do podlewanie i na czas budowy. Wybrałe pompę marki IBO 3,5 cala, 8 atmosfer o wydajnosci 40 litrów na minutę. Już mojemu sadowi, truskawkom i malinom niestraszne żadne upały :)

Nie mam zamiaru robić kryptoreklamy, ale gdyby był ktoś z okolicy zainteresowany mogę polecić na PW sklep z BARDZO profesjonalną obsługą i szerokim asortymentem.

IMG_20170525_111846-1752x3120.jpg

Ile Cię kosztowała studnia głębinowa, a ile pompa? Chodzi mi o całkowity koszt studni.

I kolejne pytanie - czy ten studniarz z Brwinowa (podałeś mi kiedyś kontakt na priva) pomoże w dobraniu lub ewentualnie sam zakupi i zainstaluje wszystko w studni? Bo zależy mi na tym, że by ktoś mi to zrobił kompleksowo...

Pozdrawiam!

Wszystkie koszty notuje w poście #2 :)

Studnia 3400, pompa z linka, zaworami itp. 680. Moje rozwiązanie jest przejściowe, "partyzanckie" - nie kupowałem dedykowanej rury do pompowania wody (korzystam ze zbrojonego węża ogrodowego), nie mam głowicy na studni i jeszcze pewnie paru rzeczy, no i pompa też z tych raczej przejściowych. Jak chcesz mogę podać namiary na studniarza, zadzwoń, zapytaj czy on zajmuje się również doborem i montazem pompy i całego osprzętu, ale zakładam że tak.

P.S. Jednak nie korzystałem z uslug tego studniarza z Brwinowa. Miałem faceta zza Grodziska.

Edytowane przez kemot_p

• 3 months później...

Założenia: dom z poddaszem użytkowym (150 mkw powierzchni netto), na planie prostokąta o wymiarach mniej więcej 11 x 8, ścianka kolankowa ok. 1 m.

1. Parter

- zamknięta kuchnia 12-14 mkw z oknami na wschód i południe

- pokój dzienny w kształcie prostokąta 27-30 mkw, z okami wychodzącymi na południe i zachód, z wyjściem na dwa tarasy (nieujęte w projekcie budowlanym) jeden zadaszony, komin do kominka

- sypialnia dla gości/senioratka 12-13 mkw

- łazienka z prysznicem i oknem

- pomieszczenie gospodarcze 5-6 mkw - miejsce na kocioł gazowy, zasobnik, centralę wentylacyjną

- spiżarka pod schodami

2. Poddasze

- 2 sypialnie dla dzieci 12-13 mkw (16-18 po podłodze) - bez okien połaciowych

- nasza sypialnia 12 mkw (16 po podłodze) - bez okien połaciowych

- garderoba ogólnodostępna z małym oknem połaciowym

- pralnia z małym oknem połaciowym

- łazienka

- świetlik nad klatką schodową

• 2 weeks później...

Dzięki! Duże to były błędy w Waszym gotowcu?

Z kwestii technicznych - dom na tradycyjnym fundamencie, z ceramiki 30 cm, ocieplony 20 cm styropianu. Nad parterem strop monolityczny. Nad poddaszem również planuję strop żelbetowy, ale będę również oglądał strop Kleina, do którego namawia mnie sprawdzony wykonawca. Podłoga na gruncie ocieplona 20 styropianu, ogrzewanie podłogowe po całości, kocioł gazowy kondensacyjny z zasobnikiem, WM. Tylko jeden komin na dachu do kominka/kozy.

Nasz projekt gotowy miał wadliwie rozwiązany kosz komina, ponadto musieliśmy zmienić niektóre ściany nośne na działowe i odwrotnie. Z dodatkowych spraw, podwyższyliśmy obie kondygnację o jedną cegłę i dość mocno zmieniliśmy układ pomieszczeń.

Z tego co piszesz, będziesz miał nieźle ocieplony dom - ja mam trochę mniej styropianu w ścianach i posadzce, ale w domu jest dość ciepło. Podłogówkę mam tylko w pomieszczeniach z gresem (wiatrołap, przedpokoje, kuchnia, obie łazienki) - wszędzie indziej grzejniki.

W dwóch pokojach na poddaszu jest trochę chłodniej - ale to wynika z kolejnego błędu projektu, którego nie wyłapaliśmy - tam jest tylko po 1 grzejniku (pod oknem fasadowym). Natomiast brak grzejników pod oknami połaciowymi - i tam mogłoby być nieco cieplej w największe mrozy. Z kolei w pokoju dziecka są już dwa grzejniki i tam jest bardzo ciepło, czasem nawet za ciepło :)

Czemu strop żelbetowy zamiast np. Teriva - to chyba większy koszt? My mamy Terivę i na razie wszystko jest super, brak jakichkolwiek rys na sufitach, mimo że dzieciaki szaleją i skaczą na poddaszu :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez cypryski

To takie niuanse, ale gdybym na terive położył jeszcze 10 cm styropianu to miałbym strasznie gruby strop i o parę cm niższa ściankę kolankowa, przy zachowaniu tej samej wysokości budynku. Szczegół, ale zawsze :)

Z wyborem stropu jest podobnie jak z wyborem materiału na ściany - każdy ma jakieś preferencje nierzadko dość subiektywne, niemierzalne ;)

Edytowane przez kemot_p

Hejka. Także na stropie będę kładł kanały WM. :) Z projektantem uzgodniliśmy że położymy na stropie 12cm styropianu. Wstępnie wybrałem terivę. Muszę to jeszcze przemyśleć. :) W 54 wiadomości piszesz o stropie żelbetowym nad poddaszem użytkowym.. Chochlik?

Zrezygnujcie z kominka bo do WM nie bardzo pasuje. Nie myśleliście o płycie żelbetowej? Izolacyjność cieplna dużo większa niż zwykłego fundamentu.

Studnia tanio wyszła. U mnie z osprzętem to ponad 10 tys.zł. Zaciekawiło mnie wasze ogrodzenie. Fajna cena jak za dosyć solidną inwestycję. Pozdrawiam. :)

Nie, nie chochlik - będę miał lane skosy nad poddaszem, tzn. trumnę. Do uzgodnienia tylko technologia - zbrojony monolit lub Kleina.

Kominek chcemy, z odprowadzeniem powietrza z zewnątrz nie będzie się gryzl z WM. :)

Rzeczywiście z ogrodzeniem to był dobry patent. Pozdrawiam!

P.S. Paniówki to koło Mikołowa?

Edytowane przez kemot_p