Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PIR układałem w łazience nad garażem żeby nie ocieplać sufitu w garażu (tylko łazienka jest nad garażem) i powiem Ci, że mimo iż jest twardszy od EPS to układał się idealnie. Poszła jedna warstwa 10cm i nic nie klawiszowało i było mega twardo i stabilnie.

U mnie miało być 15cm EPS + 9cm wylewki i jak dobrze pamiętam było 10 cm podmurówki. Ta została jeszcze przykryta 5cm PIR.

A dlaczego żałujesz? Ja mam mieć warstwy od płyty fundamentowej na 24cm i chcę pod HST podmurować 12cm. Lepiej to zostawić? Jakoś nie przemawia do mnie poszerzenie 24cm dla tak ciężkiego okna. Na podmurówce chcę dać XPS/ciepły_parapet i na to od razu okno, bez bawienia się w poszerzenia.

Pod HST to ciepłego parapetu nie daje się chyba. Chodzi o też o to żeby podmurówka się nie stykała bezpośrednio z wylewką. Pod HST też miałem podmurówkę + poszerzenie. Tylko poszerzenie niższe niż w pozostałej części gdyż próg samego HST jest już wyższy.

Może doradzilibyście przy okazji w temacie drzwi wejściowych - jakiego producenta możecie polecić, podmurowywać czy na poszerzeniu?

Sam teraz wybieram, chyba miedzy Baranskim a Stolpawem, Cal wychodzi sporo drozej w tym wyposazeniu co chce. czas oczekiwania 5 albo 6-12 tygodni.

Stalowe chyba nie chce.

Chcialbym elekrozaczep i antabe z przyciskiem, do tego czujke wbudowana. No i stanie na tym, ze tymczasowo wstawie jakies techniczne zeby zamknac, bo monterzy twierdza, ze najlepiej jak wstawiaja juz na gotowo, po wylewkach, tynkach itp...

Co do podmurowania tez nie ma decyzji.