Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Mozesz wyjasnic co ma zastosowanie czujek dualnych do obecnosci domownikow?

Czujki dualne to czujki ruchu. Więc jak ktoś się rusza - to wzbudzą alarm.

Oczywiście, że jak czujka ruchu, to lepiej dualna niż PIR, bo praktycznie wyklucza fałszywe alarmy. Ale tam, gdzie mogą chodzić domownicy przy uzbrojonym alarmie lepiej nie mieć żadnej czujki ruchu. Ewentualnie załączane osobno, gdy nie ma nas w domu.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej wszędzie dam dualne, właśnie żeby zminimalizować ryzyko fałszywych alarmów. Skontaktowałem się z facetem z firmy ochroniarskiej - ma mi doradzić w kwestii rozmieszczenia czujek.

Z innych tematów - zamówiliśmy okna, podpisaliśmy umową na WM. Elektryk i hydraulik przygotowują wyceny za kompleksowe wykonanie instalacji.

w sumie mogę. Piszę właśnie zgłoszenie do starostwa o blaszaka. I stwierdziłem, że jeżeli to nie kłopot poposiłkował bym sie twoją wiedzą i przykładem tresci zgłoszenia, dlatego pisałem PW z informacja, czy ( jeżeli to nie jest tajemnica ) napisac co dokładnie w treści zamieściłeś, czy przedstawiałeś szkic - projet blaszaka itp :)

Pozdr i dzieki :)

Jak myślicie - czy zrobienie elewacji zaraz po oknach, przed pracami mokrymi (tynki wewnetrzne, posadzki) to dobry pomysł? Nie utrudni to schnięcia budynku podczas wykonywania prac mokrych (tynki wewnetrzne, posadzki)?

obok kumpla jest właśnie taki gdzie było robione na hura elewacja przed tynkami ma piękne smugi na swojej białej elewacji.

w sumie mogę. Piszę właśnie zgłoszenie do starostwa o blaszaka. I stwierdziłem, że jeżeli to nie kłopot poposiłkował bym sie twoją wiedzą i przykładem tresci zgłoszenia, dlatego pisałem PW z informacja, czy ( jeżeli to nie jest tajemnica ) napisac co dokładnie w treści zamieściłeś, czy przedstawiałeś szkic - projet blaszaka itp :)

Pozdr i dzieki :)

Na zgłoszeniu odpisujesz budynek, podajesz wysokość, powierzchnię zabudowy, odległość od granic, od linii zabudowy itp. Ja jeszcze dołożyłem na prośbę urzednicznki kartkę z rzutami budynku z góry i z każdej strony. Do tego zaznaczenie położenia budynku na mapce. Ja to zgłoszenie robiłem kilka lat temu więc szczegółów nie pamiętam, ale naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego.

Nie słyszałem, że jest taki wymóg. U mnie jest obecnie więcej niż 7 metrów, ten blaszak po budowie zostanie usunięty, ale planuję docelowo obok domu postawić blaszak tynkowany (albo szkieleciak) 30-40 mkw w odległości 2m od domu. Architekt twierdzi, że to bedzie ok.