Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Wczoraj na plac budowy weszła ekipa od reku, w poniedziałek z pierwszą fazą (piony, podłączenie studni, rozprowadzenie wody i kanalizacji) wchodzi hydraulik.

W miedzy czasie dostaliśmy wstępny projekt kuchni, na razie bez skupiania się na detalach wykończeniowych (fronty, uchwyty) tylko z rozplanowaniem funkcjonalnym na potrzeby wykonania instalacji elektrycznej i hydraulicznej.

3.jpg

4.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj na plac budowy weszła ekipa od reku, w poniedziałek z pierwszą fazą (piony, podłączenie studni, rozprowadzenie wody i kanalizacji) wchodzi hydraulik.

W miedzy czasie dostaliśmy wstępny projekt kuchni, na razie bez skupiania się na detalach wykończeniowych (fronty, uchwyty) tylko z rozplanowaniem funkcjonalnym na potrzeby wykonania instalacji elektrycznej i hydraulicznej.

[ATTACH=CONFIG]434521[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434522[/ATTACH]

Akurat detale jak z mojej kuchni :) Ale jak dla mnie płyta jest za blisko ściany. W takim układzie nie gotuje się zbyt wygodnie, nie mówiąc już, że chcielibyście gotować wspólnie. Tam już macie pion jakiś wentylacyjny pod okap zrobiony?

Zamiana zlewu ze zmywarka zablokuje otwieranie okna. Do tego IMO jak ktoś ma zmywarkę, to przy zmywaku spędza niewiele czasu - więc lepiej mieć dobrze oświetlony blat roboczy.

To, czego można się przyczepić to duża odległość od lodówki do płyty i mało miejsca na prawo od płyty (co najwyżej przyprawy można tam trzymać, bo garnek się nie zmieści żeby odstawić).

Za mało blatu roboczego. W praktyce w rogu wyląduje pewnie jakiś ekspres, czajnik i inne graty. Zostaje tylko miejsce pod oknem. Zrezygnowałbym z drugiej komory w zlewie zyskując blat - przy zmywarce IMO zbędna.

Dzięki za zainteresowanie i komentarze. A więc po kolei.

1. Nie planuje podłączać okapu do żadnej wentylacji. Będzie pochłaniacz plus WM - z tego co czytałem takie rozwiązanie sprawdza się w wielu domach.

2. Wstępna wersja miała właśnie zamienioną zmywarkę że zlewem, ale zrezygnowaliśmy - po pierwsze, żeby nie blokować okna, a po drugie uważam, że lepiej mieć jeden blat długi niz dwa krótkie.

2. Blatów nam wystarczy - w kuchni będzie spory stół przy ktorym będę mógł przygotowywać potrawy na siedząco zamiast stojąc przy blacie (takie mam przyzwyczajenie z domu rodzinnego).

4. Nie wpadłem na lepsze miejsce umieszczenia płyty niż to. Macie pomysły gdzie byłoby lepiej (od razu pisze, że nie chcemy jej obok lodówki tu gdzie teraz jest słupek).

Niekoniecznie, u nas kran jest dokładnie w środku między skrzydłami okien i oba skrzydła otwierają się. Ale przeważnie okna są tylko uchylane...

Zamiana zlewu ze zmywarka zablokuje otwieranie okna. Do tego IMO jak ktoś ma zmywarkę, to przy zmywaku spędza niewiele czasu - więc lepiej mieć dobrze oświetlony blat roboczy.

To, czego można się przyczepić to duża odległość od lodówki do płyty i mało miejsca na prawo od płyty (co najwyżej przyprawy można tam trzymać, bo garnek się nie zmieści żeby odstawić).

Za mało blatu roboczego. W praktyce w rogu wyląduje pewnie jakiś ekspres, czajnik i inne graty. Zostaje tylko miejsce pod oknem. Zrezygnowałbym z drugiej komory w zlewie zyskując blat - przy zmywarce IMO zbędna.

Ad. 1 mam dokładnie tak samo: WM i pochłaniacz. W kuchni jest oczywiście również wywiew WM, działa jak okap tylko ciszej :)

1. Nie planuje podłączać okapu do żadnej wentylacji. Będzie pochłaniacz plus WM - z tego co czytałem takie rozwiązanie sprawdza się w wielu domach.

2. Wstępna wersja miała właśnie zamienioną zmywarkę że zlewem, ale zrezygnowaliśmy - po pierwsze, żeby nie blokować okna, a po drugie uważam, że lepiej mieć jeden blat długi niz dwa krótkie.

2. Blatów nam wystarczy - w kuchni będzie spory stół przy ktorym będę mógł przygotowywać potrawy na siedząco zamiast stojąc przy blacie (takie mam przyzwyczajenie z domu rodzinnego).

4. Nie wpadłem na lepsze miejsce umieszczenia płyty niż to. Macie pomysły gdzie byłoby lepiej (od razu pisze, że nie chcemy jej obok lodówki tu gdzie teraz jest słupek).

U nas też będzie takie rozwiązanie. Pytam, bo skoro nie macie tam przygotowanej kratki, to możecie jeszcze wszystko poprzesuwać. Ja akurat chciałam zaproponować rezygnację z jednego słupka i tam umiejscowienie płyty, bo akurat macie jeszcze dużo szafek po lewej, no ale sam napisałeś, że to odpada. Tak więc ja nie mam więcej pomysłów :(

@kemot_p masz całkiem dużą tą kuchnię i w dodatku oddzieloną wiec praktycznie 4 ściany do dyspozycji a blatów jak na lekarstwo i ta kuchenka w rogu jak w jakiejś blokowej klitce. To ani nie wyglada korzystnie ani nie będzie fajne w użytkowaniu. Wchodząc do kuchni nie będziesz jako pierwszej widział pięknej (i kosztownej) zabudowy tylko tą kuchenkę upchaną w rogu ... a chyba nie o to chodzi. Kuchnia jest jednym z najdroższych w urządzaniu pomieszczeń więc niech będzie piękna i praktyczna bo tam się jednak sporo czasu spędza.
  • Like 1

Ja polecam Ikea Kitchen Planner. Darmowy, prosty w obsłudze programik, w którym można naprawdę łatwo i szybko zrobić sobie kilka (naście) wariacji swojej kuchni.

A - moim zdaniem - w przypadku kuchni warto kilka różnych opcji rozważyć i porównać ze sobą.

Dzięki temu programikowi też dopiero dotarło do mnie, jak wiele różnych praktycznych rozwiązań można mieć w kuchni.

• 3 weeks później...

[ATTACH=CONFIG]435843[/ATTACH]

Czerpnię i wyrzutnię masz tak blisko siebie? I tak blisko okien?

Akurat tu przepisy mają sens i tego zakazują.

§ 152.

[...]

2. Czerpni powietrza nie należy lokalizować w miejscach, w których istnieje niebezpieczeństwo napływu powietrza wywiewanego z wyrzutni oraz powietrza z rozpyloną wodą pochodzącą z chłodni kominowej lub innych podobnych urządzeń.

[...]

9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że:

[...]

3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni – co najmniej 2 m;

4) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m.

Poszerzenia to jak zakotwili, żeby przy robieniu wylewek nie rozjechały się czy nie wygięły się? O ich hydroizolacji też chyba zapomnieli?

U mnie tak to wyglądało:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391295

Tutaj więcej fotek

To co widać na zdjęciu to wyrzutnia i wentylacja strychu, czerpnia jest w drugiej ścianie szczytowej.

Poszerzenie jest zakotwione w 5 miejscach, a stoi na izolacji poziomej ściany fundamentowej:

[ATTACH=CONFIG]435879[/ATTACH]

Te blaszki to ma być zakotwienie które oprze się jastrychowi?

Stoi na izolacji - ale pianka bez paro/hydroizolacji wcześniej czy później zniknie i będzie miejsce na strumyczek. Z trzech stron (chyba, bo wielkość zdjęć powoduje, że mogę się mylić) osłoniłeś pianę - czemu z czwartej, najbardziej narażonej nie?

Te blaszki to ma być zakotwienie które oprze się jastrychowi?

Stoi na izolacji - ale pianka bez paro/hydroizolacji wcześniej czy później zniknie i będzie miejsce na strumyczek. Z trzech stron (chyba, bo wielkość zdjęć powoduje, że mogę się mylić) osłoniłeś pianę - czemu z czwartej, najbardziej narażonej nie?

Piana zarówno z zewnątrz jak i od środka osłonięta będzie styropianem.

Na budowie hydraulicy rozprowadzili wodę i kanalizację, pozostało im do zrobienia podpięcie studni. Poniżej kilka zdjęć z ich pracy:

IMG_20191019_111549.jpg

IMG_20191019_112826.jpg

IMG_20191019_112845.jpg

W międzyczasie dostaliśmy (z dwoma sąsiadami) zaproszenie od burmistrza w sprawie budowy w naszej drodze wodociągu - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzisiaj wybraliśmy podbitkę i parapety zewnętrzne, lada dzień wchodzi na budowę ekipa od ocieplenia - pierwszy etap prac (styropian, siatka, klej, grunt) wykonamy w tym roku, tynk i elementy dekoracyjne na zakończenie budowy.