Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Zarówno schowanie zlewu w rogu jak i lodówka w zabudowie podyktowane są względami estetycznymi - zabudowana lodówka i mikrofala lepiej prezentują się niż wolnostojące.

Problem piekarnika i lodówki mnie nie martwi - rozdzielają je dwie warstwy płyty meblowej w przybliżeniu 35 mm.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zarówno schowanie zlewu w rogu jak i lodówka w zabudowie podyktowane są względami estetycznymi - zabudowana lodówka i mikrofala lepiej prezentują się niż wolnostojące.

De gustibus. Mi tam podobają się lodówki ze szklanymi frontami. Ale ważniejsze, że masz do wyboru większe wymiary i funkcje, których pozbawione są lodówki do zabudowy.

Problem piekarnika i lodówki mnie nie martwi - rozdzielają je dwie warstwy płyty meblowej w przybliżeniu 35 mm.

Jak odpalam piekarnik, to często trzaskam drzwiami lodówki wyjmując i chowając potrzebne do przygotowania pieczystego materiały z lodówki. Jak piekarnik jest blisko, to wpada do lodówki znacznie cieplejsze powietrze, niż gdy piekarnik jest dalej (oczywiście na przeciwko też nie jest dobrze).

De gustibus. Mi tam podobają się lodówki ze szklanymi frontami.

No dokładnie kwestia gustu, mnie żadne aranżacje z odkrytą lodówką nie urzekły, ale może źle szukałem. Jak masz jakieś ciekawe linki, a może zdjęcia swojej kuchni to z chęcią zobaczę :)

J ak odpalam piekarnik, to często trzaskam drzwiami lodówki wyjmując i chowając potrzebne do przygotowania pieczystego materiały z lodówki. Jak piekarnik jest blisko, to wpada do lodówki znacznie cieplejsze powietrze, niż gdy piekarnik jest dalej (oczywiście na przeciwko też nie jest dobrze).

:D :D :D Co Ty Kaizen jesteś jeszcze w stanie wymyślić na obronę swoich wymysłów ?? :D

No dokładnie kwestia gustu, mnie żadne aranżacje z odkrytą lodówką nie urzekły, ale może źle szukałem. Jak masz jakieś ciekawe linki, a może zdjęcia swojej kuchni to z chęcią zobaczę :)

Nie no bez dwóch zdań zabudowana fajnie wyglada, szczególnie trudno w takiej kuchni w angielskim stylu jak planujecie fajnie skomponować odkrytą lodówkę ... ale te do zabudowy są naprawdę mało pojemne - wiem bo mam tylko że ja z powodów natury technicznej musiałam ... gdyby nie to że wszerz nie miałam tyle miejsca do dyspozycji dałabym obok siebie taką 170 cm chłodziarkę (od góry do dołu tylko lodówka) do zabudowy a obok niej takiej samej wielkości zamrażarkę szufladową też do zabudowy (są takie całkiem fajne). Jest to nie tania opcja bo kupujesz i zabudowujesz dwa sprzęty ale wtedy i lodówka i zamrażarka to sprzęty z prawdziwego zdarzenia a nie taka popierdółka jak ten „space max” który ja mam i o ile na codzień jakoś ledwo ledwo upycham w lodowce to co potrzeba tak akcja „gości” albo „święta” aktywuje we mnie spore pokłady złości przy próbach zmieszczenia wszystkiego w lodowce ...

Jak masz jakieś ciekawe linki, a może zdjęcia swojej kuchni to z chęcią zobaczę :)

https://m.ceneo.pl/66745171

Największy plus to wielkość. Komora, gdzie można ustawić minus kilka stopni i szuflady - rewelacja. UV i komora z wysoką wilgotnością też przydatne. minusy to brak kostkarki i dystrybutora wody. Ale wybór z szufladami jest marny.

Nie no bez dwóch zdań zabudowana fajnie wyglada, szczególnie trudno w takiej kuchni w angielskim stylu jak planujecie fajnie skomponować odkrytą lodówkę ... ale te do zabudowy są naprawdę mało pojemne - wiem bo mam tylko że ja z powodów natury technicznej musiałam ... gdyby nie to że wszerz nie miałam tyle miejsca do dyspozycji dałabym obok siebie taką 170 cm chłodziarkę (od góry do dołu tylko lodówka) do zabudowy a obok niej takiej samej wielkości zamrażarkę szufladową też do zabudowy (są takie całkiem fajne). Jest to nie tania opcja bo kupujesz i zabudowujesz dwa sprzęty ale wtedy i lodówka i zamrażarka to sprzęty z prawdziwego zdarzenia a nie taka popierdółka jak ten „space max” który ja mam i o ile na codzień jakoś ledwo ledwo upycham w lodowce to co potrzeba tak akcja „gości” albo „święta” aktywuje we mnie spore pokłady złości przy próbach zmieszczenia wszystkiego w lodowce ...

No dokładnie, przy takim stylu jaki chcemy odkryta niezabudowana lodówka jakoś mocno mi się nie widzi, chociaż nie mówię definitywnie nie - może znajdziemy jakąś inspirację która nas pozytywnie zaskoczy.

Wielkością lodówki się nie martwię - oprócz lodówki będziemy mieli niską zamrażarkę w pomieszczeniu technicznym.

https://m.ceneo.pl/66745171

Największy plus to wielkość. Komora, gdzie można ustawić minus kilka stopni i szuflady - rewelacja. UV i komora z wysoką wilgotnością też przydatne. minusy to brak kostkarki i dystrybutora wody. Ale wybór z szufladami jest marny.

De gustibus. Mi tam podobają się lodówki ze szklanymi frontami. Ale ważniejsze, że masz do wyboru większe wymiary i funkcje, których pozbawione są lodówki do zabudowy.

Linka do lodówki w sklepie internetowym to ja sobie sam potrafię znaleźć :), pisząc o linkach miałem na myśli jakieś aranżacje kuchni z niezabudowaną lodówką, które wpisują się w styl zaprojektowanej dla nas kuchni.

Linka do lodówki w sklepie internetowym to ja sobie sam potrafię znaleźć :), pisząc o linkach miałem na myśli jakieś aranżacje kuchni z niezabudowaną lodówką, które wpisują się w styl zaprojektowanej dla nas kuchni.

A w jakim stylu właściwie jest ta kuchnia?

Wysłaliśmy do projektanta prośbę o przygotowanie dwóch wizualizacji - z lodówką zabudowaną i niezabudowaną.

Dodatkowo pomiędzy słupek z lodówką i piekarnikiem wstawimy jeszcze ok. 40 cm słupek cargo, zlew zostanie odsunięty o ok. 70 cm w stronę okna, zastanawiamy się też, czy nie zastosować kuchenki z 5 palnikami - czekamy na wizualizacje, żeby to ocenić.

Tymczasem dostałem informację, że lada dzień ruszamy z tynkami wewnętrznymi.

Jaka by lodówka nie była, pamiętaj żeby owijać się folią aluminiową zanim ją otworzysz, żeby jej nie nagrzewać. A pod spód najlepiej jeszcze kurtkę puchową.

:)

Akurat pomysł z cargo pomiędzy lodówką a piekarnikiem nie ma nic wspólnego z odseparowaniem od siebie tych dwóch sprzętów, sąsiedztwo ich nie jest żadnym problemem - po prostu żona chciała więcej wysokich szafek.

rodzice maja piekarnik obok lodówki 3 lata już podobno nie wyrzucają więcej jedzenia niż kiedy była lodówka dalej od piekarnika aczkolwiek faktem jest iż w poprzednim mieszkaniu były na przeciwko siebie te urządzenia jakies 1,5m odległości między nimi może dlatego nie ma porównania bo wtedy też wiecej ciepła wpadało do lodówki hmmm

tutaj masz odkryta lodówke kuchnia znajomego w Kaniach nawet design podbija pod wasz plan ;) niestety lepszej foty nie mam

3141cf67c6bd2ed0.jpg

Oddalanie lodówki od blatu to IMO zły pomysł.

Czterech palników nie udało mi się zapełnić - za to wygodne są szersze płyty, gdzie duży garnek nie będzie blokował dużej patelni. Chociaż to przy indukcji ma mniejsze znaczenie, niż przy gazie gdzie garnek musi stać centralnie nad palnikiem, żeby najmniej płomienia uciekało na boki.

Przyszła wizualizacja od projektanta z niezabudowaną lodówką i płytą gazową na 5 palników:

SAVE_20200205_120800.jpg

Jeszcze tylko inny zlew (na dwie komory), szprosy w szafkach wiszących i chyba będziemy mieć to co chcieliśmy.

Wczoraj wieczorem na budowie zameldowała się ekipa od tynków.