Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styropian na poddaszu już prawie rozłożony, po niedzieli ma przyjść dostawa styropianu grafitowego na podłogę parteru, spec od podłogówki już poinformowany żeby rezerwował termin, dzwoniłem też do posadzkarzy - czas oczekiwania ok. 3 tygodnie. Żona zdobyła namiary na polecanego stolarza od schodów, który ma przyjechać na pomiar za 2 tygodnie.

89835219_2873102956061296_6409373773060898816_n.jpg

89851650_230103291452937_4330982357713551360_n.jpg

• 2 weeks później...

Dokładnie rok temu 25 marca 2019 na mojej budowie została wbita pierwsza łopata.:wave:

To był bardzo dobry rok - wiele zostało zrobione, więcej niż pierwotnie zakładałem, znaczna część oszczędności stopniała, na szczęście mniej niż pierwotnie zakładałem :) , do tego świętowałem 10 rocznicę ślubu :) a w życiu zawodowym po 11 latach przestałem programować i spróbowałem swoich sił w kierowaniu zespołem programistów.

W drugi rok budowlany wchodzimy na wysokich obrotach - wczoraj zakończyli układanie styropianu na parterze, jutro wchodzi facet od podłogówki, a od poniedziałku wylewki.

Wentylacja kotłowni po raz n-ty :)

Dzisiaj przy okazji wizyty na budowie hydraulika, który rozpoczął montaż podłogówki poruszyłem kwestię wentylacji kotłowni i odbioru kominiarskiego. Hydraulik zadzwonił do zaprzyjaźnionego kominiarza, z którym współpracuje i który dokonuje odbiorów.

I tak - w przypadku kotłowni z kotłem gazowym kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania, należy wykonać kratkę wentylacyjną grawitacyjną.

Przynajmniej mam jasność, co trzeba zrobić, żeby nie było problemu z odbiorem.

Dzisiaj przy okazji wizyty na budowie hydraulika, który rozpoczął montaż podłogówki poruszyłem kwestię wentylacji kotłowni i odbioru kominiarskiego. Hydraulik zadzwonił do zaprzyjaźnionego kominiarza, z którym współpracuje i który dokonuje odbiorów.

I tak - w przypadku kotłowni z kotłem gazowym kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania, należy wykonać kratkę wentylacyjną grawitacyjną.

Kominiarz podał podstawę prawną takiego rozwiazania? Aktualne WT zabraniają stosowania dwóch róznych rodzajów wentylacji (czyli nawiewno wywiewnej z odzyskiem i grawitacyjnej) w jednym budynku. Owszem jezeli kotłownia ma wejscie tylko od garazu to kratka grawitacyjna moze byc, ale jezeli wejscie do kotłowni jest od strony mieszkalnej (lub w domu nie ma garazu) to kratki nie moze byc. Jezeli w takim przypadku kominiarz dalej sie upiera , to znaczy ze nie zna sie na przepisach i nalezy go zmienic.

U mnie nie tyle co zakwestionował, to wręcz powiedział że kratka musi być, mimo że kocioł będzie z zamkniętą komorą spalania. Zresztą kratka przez ścianę była w projekcie, ale ją murarze przeoczyli.

@cypryski, a czy przy kominku masz też dodatkowy kanał WG?

Dwie fotki z wczorajszych prac.

Rurki w każdym pomieszczeniu rozmieszczone są w odstępach 10-cio centymetrowych. Nie kładą rurek pod szafkami kuchennymi, kominkiem, wanną, geberitami, oraz zabudową wiatrołapu i garderoby. Nie robię też pętli w spiżarce pod schodami. Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem.

90880749_2416398731984040_5450243993168248832_n.jpg

90776451_2274903479486149_8590638648808964096_n.jpg

A kto doradził Ci właśnie takie rozwiązanie? Czy nie kładąc rurek pod szafkami kuchennymi nie ryzykujesz uczucia zimnej podłogi w ich najbliższej okolicy? Ja sama mam dylemat jak rozwiązać ten problem. Logicznie rzecz biorąc bez sensu jest podgrzewać to co w szafkach, no ale z drugiej strony nie chciałabym żeby mi było zimno w stopy jak będę gotować. Ja dopiero przed tym etapem więc poszukuję TIPów.

Jak dotąd (druga zima jak mieszkam), poza wygrzewaniem, nie odpaliłem ogrzewania w kuchni. Zyski powodują, że tam najczęściej mam za ciepło - w końcu jest tu wywiew, więc dociera powietrze już ogrzane. A nigdzie nie ma tyle sprzętów grzejących, co w kuchni. I ciepła woda też się od czasu do czasu leje.

Ale jakbym robił drugi raz, to dałbym równomiernie (również pod szafkami - akurat tu przecież są na nóżkach) z maksymalnym rozstawem.

Ja mam akurat kuchnię od północy i póki co jest to najchłodniejsze pomieszczenie w domu (SSZ) i właśnie dlatego tak się łamię. Oczywiście nie wykluczam, że po zamieszkaniu to się zmieni zgodnie z doświadczeniem Kaizena ale strzeżonego pan bóg strzeże . Chyba jednak wybiorę salomonowe rozwiązanie i położę te rurki tylko z większym rozstawem niż na otwartej podłodze.

U mnie kocioł odebrany bez problemów w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną (wyciąg).

Ale na planie budynku to pomieszczenie ma nazwę "pomieszczenie techniczne", nie "kotłownia"

Edytowane przez fotohobby