Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Czyli nie masz rurek pod szafkami? Drugi raz zrobiłbyś, ponieważ...?

Dla zmniejszenia naprężeń i niższej potrzebnej TZ, gdybym używał. Podobnie w łazience (tam szybciej bym się zastanawiał, czy nie zagęszczać pod wanną i prysznicem, żeby tam było cieplej - przecież to ciepło nie zniknie).

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, ale u mnie nie zrobiono wentylacji mechanicznej w kotłowni. Teraz łatwiej wybić kratkę przez ścianę niż dorabiać kanał z wyciągiem.

W takim przypadku zadbaj też o to, by wentylacja tego pomieszczenia była sprawna - czyli aby oprócz kratki wywiewnej znajdował się w nim nawiew. No i szczelne drzwi między kotłownią, a resztą domu.

Zastanawiam się czy przy kotle z zamkniętą komorą spalania taka kratka nie jest przerostem formy nad treścią, ale skoro trzeba to nie będę dyskutował :)

Wczoraj ekipa od podłogówki ukończyła układanie rurek na poddaszu, dzisiaj zeszli na dół. Ale dzień rozpoczęli od włożenia rury do wodociągu pod fundament, gdy w przyszłości gmina dociagnie, będę miał wyprowadzoną rurę do granicy i nie trzeba będzie rujnować kostki/trawnika. Niestety mimo położonej rury oslonowej pod ławą wprowadzenie rurki do wody nie było wcale proste. Namęczyli się przy tym sporo. Gdybym drugi raz budował, to nie bawiłbym się w przepusty z rury osłonowej, tylko od razu położyłbym pod ławą rurę wodociągową.

Wylewki na poddaszu prawie gotowe.

IMG_20200401_173034.jpg

IMG_20200401_173043_1.jpg

Dzisiaj na budowie spotkaliśmy się ze stolarzem, który pokazał nam próbkę swoich prac, zrobił pomiar i czekamy na wycenę schodów.

Trepy będą dębowe w kolorze naturalnym, podobnie jak poręcz.. Pozostałe elementy (tralki, podstopnice i listy również dębowe, ale w kolorze białym.

Jeśli wiedziałeś to spoko, Twoja decyzja :) Myśmy zrezygnowali bardziej z tego powodu, że szprosy trochę ograniczają widok na zewnątrz, a akurat na tym nam zależało (widok na ogród + na poddaszu widok na panoramę naszego osiedla domków). Ale z zewnątrz rzeczywiście jest efekt "wow" jeśli okna mają szprosy :)

W ostatnich dniach, korzystając z możliwości pracy zdalnej i braku konieczności dojazdów do biura wykonałem kilka robót na działce. M.in. doprowadziłem kabel ziemny do studni i zakopałem kilkanaście metrów kabla pod oświetlenie ogrodu, wybetonowałem dno studni oraz zamontowałem dekiel.

Dodatkowo, żeby mi dzieciaki nie oszalały z nudów, zakupiłem huśtawkę ogrodową i robię na działce mały plac zabaw - jutro, korzystając z okazji, że mam dostęp do betoniarki, jadę przygotować podłoże.

A jeśli chodzi o budowę to podsadzki na poddasz już wysychają, do środy ma być również gotowy parter.

W międzyczasie dostałem ofertę na wykonanie instalacji gazowej (4000 zł) oraz odezwał się stolarz z wyceną schodów (9000 zł dębowe, 8000 zł jesionowe).

Wczoraj, tam gdzie kupowaliśmy okna i drzwi wejściowe zamówiliśmy parapety wewnętrzne. Do następnej soboty mam ambitny plan zamówić kontener i wysprzątać działkę, zamontować szambo i wykonać instalację gazową na działce i wewnątrz domu.

Czekamy na otwarcie sklepów budowlanych bo trzeba zacząć rozglądać się za płytkami :)

Wczoraj, tam gdzie kupowaliśmy okna i drzwi wejściowe zamówiliśmy parapety wewnętrzne. Do następnej soboty mam ambitny plan zamówić kontener i wysprzątać działkę, zamontować szambo i wykonać instalację gazową na działce i wewnątrz domu.

Czekamy na otwarcie sklepów budowlanych bo trzeba zacząć rozglądać się za płytkami :)

Gratuluję, a mogę prosić o adres do okien i drzwi oraz parapetów?

Po wczorajszym popołudniu i dzisiejszym intensywnym dniu udało mi się wysprzątać działkę - z pomocą dzieciaków zapełniliśmy dwa kontenery o objętości 7 m3 każdy. Nie spodziewałem się, że tyle śmieci produkuje się podczas budowy. Śmietnik, który zrobiłem w zeszłym roku z kilku palet wyglądał tak niepozornie :)

Na szczęście wszystkie brudne roboty za nami.

Dzisiaj o 6:12 obudził mnie telefon od ekipy z radomskiego zagłębia szambowego, że stoją u mnie pod bramą :)

Zaskoczyli mnie bo byliśmy umówieni pomiędzy 7 a 8 - okazali się pierwszą ekipą, która na budowę przyjechała przed czasem.

Kilka godzin pracy i szambo zostało wkopane, podłączone do budynku, wykonali mi też rurę do ogrodzenia na montaż szybkozłączki.

Jeszcze tylko gaz i będzie można wyrównywać działkę i nawozić czarną ziemię.

94143971_810317629374115_961864613203279872_n.jpg

94103115_248048563052949_8809077468553019392_n.jpg

94262087_267804954251363_2484732090763968512_n.jpg