Kaizen 29.03.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Czyli nie masz rurek pod szafkami? Drugi raz zrobiłbyś, ponieważ...? Dla zmniejszenia naprężeń i niższej potrzebnej TZ, gdybym używał. Podobnie w łazience (tam szybciej bym się zastanawiał, czy nie zagęszczać pod wanną i prysznicem, żeby tam było cieplej - przecież to ciepło nie zniknie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Rozumiem, ale u mnie nie zrobiono wentylacji mechanicznej w kotłowni. Teraz łatwiej wybić kratkę przez ścianę niż dorabiać kanał z wyciągiem. W takim przypadku zadbaj też o to, by wentylacja tego pomieszczenia była sprawna - czyli aby oprócz kratki wywiewnej znajdował się w nim nawiew. No i szczelne drzwi między kotłownią, a resztą domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.03.2020 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Zastanawiam się czy przy kotle z zamkniętą komorą spalania taka kratka nie jest przerostem formy nad treścią, ale skoro trzeba to nie będę dyskutował Wczoraj ekipa od podłogówki ukończyła układanie rurek na poddaszu, dzisiaj zeszli na dół. Ale dzień rozpoczęli od włożenia rury do wodociągu pod fundament, gdy w przyszłości gmina dociagnie, będę miał wyprowadzoną rurę do granicy i nie trzeba będzie rujnować kostki/trawnika. Niestety mimo położonej rury oslonowej pod ławą wprowadzenie rurki do wody nie było wcale proste. Namęczyli się przy tym sporo. Gdybym drugi raz budował, to nie bawiłbym się w przepusty z rury osłonowej, tylko od razu położyłbym pod ławą rurę wodociągową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.04.2020 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Wylewki na poddaszu prawie gotowe. Dzisiaj na budowie spotkaliśmy się ze stolarzem, który pokazał nam próbkę swoich prac, zrobił pomiar i czekamy na wycenę schodów. Trepy będą dębowe w kolorze naturalnym, podobnie jak poręcz.. Pozostałe elementy (tralki, podstopnice i listy również dębowe, ale w kolorze białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.04.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Masz potrójne szyby? Czy aby szprosy nie osłabiają właściwości termicznych pakietu szybowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.04.2020 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Tak, szyby są potrójne.Miałem świadomość że szprosy "oziębią" trochę okno, ale zależało nam bardziej na wyglądzie i zrobieniu domu w stylu który się nam podoba niż na odrobinę niższych rachunkach za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.04.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Jeśli wiedziałeś to spoko, Twoja decyzja Myśmy zrezygnowali bardziej z tego powodu, że szprosy trochę ograniczają widok na zewnątrz, a akurat na tym nam zależało (widok na ogród + na poddaszu widok na panoramę naszego osiedla domków). Ale z zewnątrz rzeczywiście jest efekt "wow" jeśli okna mają szprosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.04.2020 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 O gustach się nie dyskutuje Sprzedawca okiem poinformował mnie - dostałem dwie specyfikacje z Uw okna dla wariantu że szprosami i bez, ale już nie pamiętam jakie tam były różnice. Ale uważam że efekt wizualny jest warty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.04.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 W ostatnich dniach, korzystając z możliwości pracy zdalnej i braku konieczności dojazdów do biura wykonałem kilka robót na działce. M.in. doprowadziłem kabel ziemny do studni i zakopałem kilkanaście metrów kabla pod oświetlenie ogrodu, wybetonowałem dno studni oraz zamontowałem dekiel. Dodatkowo, żeby mi dzieciaki nie oszalały z nudów, zakupiłem huśtawkę ogrodową i robię na działce mały plac zabaw - jutro, korzystając z okazji, że mam dostęp do betoniarki, jadę przygotować podłoże. A jeśli chodzi o budowę to podsadzki na poddasz już wysychają, do środy ma być również gotowy parter.W międzyczasie dostałem ofertę na wykonanie instalacji gazowej (4000 zł) oraz odezwał się stolarz z wyceną schodów (9000 zł dębowe, 8000 zł jesionowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.04.2020 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 I etap posadzek mam za sobą. Metraż 150 mkw, tydzień pracy, koszt 6955 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.04.2020 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Wczoraj, tam gdzie kupowaliśmy okna i drzwi wejściowe zamówiliśmy parapety wewnętrzne. Do następnej soboty mam ambitny plan zamówić kontener i wysprzątać działkę, zamontować szambo i wykonać instalację gazową na działce i wewnątrz domu. Czekamy na otwarcie sklepów budowlanych bo trzeba zacząć rozglądać się za płytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Wczoraj, tam gdzie kupowaliśmy okna i drzwi wejściowe zamówiliśmy parapety wewnętrzne. Do następnej soboty mam ambitny plan zamówić kontener i wysprzątać działkę, zamontować szambo i wykonać instalację gazową na działce i wewnątrz domu. Czekamy na otwarcie sklepów budowlanych bo trzeba zacząć rozglądać się za płytkami Gratuluję, a mogę prosić o adres do okien i drzwi oraz parapetów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.04.2020 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Globart Okna Nadarzyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Globart Okna Nadarzyn. Dziękuję , zaraz padnę jak okaże się że jesteś moim sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.04.2020 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Jeśli dobrze kojarzę jesteś z południowo zachodnich terenów podwarszawskich. Jeśli tak to bardzo możliwe, że jesteśmy sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.04.2020 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Po wczorajszym popołudniu i dzisiejszym intensywnym dniu udało mi się wysprzątać działkę - z pomocą dzieciaków zapełniliśmy dwa kontenery o objętości 7 m3 każdy. Nie spodziewałem się, że tyle śmieci produkuje się podczas budowy. Śmietnik, który zrobiłem w zeszłym roku z kilku palet wyglądał tak niepozornie Na szczęście wszystkie brudne roboty za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.04.2020 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzisiaj o 6:12 obudził mnie telefon od ekipy z radomskiego zagłębia szambowego, że stoją u mnie pod bramą Zaskoczyli mnie bo byliśmy umówieni pomiędzy 7 a 8 - okazali się pierwszą ekipą, która na budowę przyjechała przed czasem. Kilka godzin pracy i szambo zostało wkopane, podłączone do budynku, wykonali mi też rurę do ogrodzenia na montaż szybkozłączki. Jeszcze tylko gaz i będzie można wyrównywać działkę i nawozić czarną ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 21.04.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Gratki Tymczasem do mojej ulicy własnie doprowadzili kanalizację, mam pół roku żeby podłączyć się, niestety na własny koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.04.2020 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzięki. U nas kanalizacji prędko nie będzie. Co to znaczy, że masz pół roku na podłączenie? Podłączenie jest obligatoryjne? Pytam z czystej ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Gratki Tymczasem do mojej ulicy własnie doprowadzili kanalizację, mam pół roku żeby podłączyć się, niestety na własny koszt I to taki problem? Łopata w rękę i do przodu. Ja płaciłem 640 zł z materiałem za 10 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts