cypryski 23.04.2020 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 W umowie zawartej kilka lat temu, zobowiązałem się do wybudowania przyłącza w terminie 6 miesięcy od wybudowania kanalizacji w ulicy przed moim domem. Szczerze mówiąc, nie pasuje mi w tej chwili ta inwestycja (a koszt jest ok. 5 tys zł), planowałem inne, no i ta sytuacja z epidemią też nie pomaga Łopata w rękę i samodzielna praca nie jest dobrym pomysłem, bo ZWiK kontroluje i zatwierdza budowę przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.04.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 W umowie zawartej kilka lat temu, zobowiązałem się do wybudowania przyłącza w terminie 6 miesięcy od wybudowania kanalizacji w ulicy przed moim domem. Szczerze mówiąc, nie pasuje mi w tej chwili ta inwestycja (a koszt jest ok. 5 tys zł), planowałem inne, no i ta sytuacja z epidemią też nie pomaga Łopata w rękę i samodzielna praca nie jest dobrym pomysłem, bo ZWiK kontroluje i zatwierdza budowę przyłącza. Jak długie to przyłącze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.04.2020 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Zapytałem na forum dotyczącym tarasów, ale wrzucę też do dziennika. Może ktoś napisze jak ma u siebie. Planując tarasy wychodzi mi na to, że będę musiał obsypać piaskiem opaskę na jednej ze ścian domu i częściowo na drugiej oraz w miejscu gdzie będą schody wejściowe. Opaska jest wykonana ze styropianu na to siatka, klej oraz grunt. Czy powinienem dać jeszcze jakąś folie, czy mogę od razu obsypywać piaskiem? Tu gdzie na rysunku jest strzałka planuję obsypanie piachem do poziomu -6 cm od docelowej podłogi żeby po położeniu płyt tarasowych mieć je na jednakowym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.04.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Zapytałem na forum dotyczącym tarasów, ale wrzucę też do dziennika. Może ktoś napisze jak ma u siebie. Planując tarasy wychodzi mi na to, że będę musiał obsypać piaskiem opaskę na jednej ze ścian domu i częściowo na drugiej oraz w miejscu gdzie będą schody wejściowe. Opaska jest wykonana ze styropianu na to siatka, klej oraz grunt. Czy powinienem dać jeszcze jakąś folie, czy mogę od razu obsypywać piaskiem? [ATTACH=CONFIG]443308[/ATTACH] Tu gdzie na rysunku jest strzałka planuję obsypanie piachem do poziomu -6 cm od docelowej podłogi żeby po położeniu płyt tarasowych mieć je na jednakowym poziomie. ja mam drenarz przy ławie na to kamyki na to folię przytakerowana gnieniegdzie od pociomu podmurówki do kamyków i na to piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.04.2020 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 W miejscach styku piasku z cokołem będę dawał podwójną folię budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.04.2020 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Dzisiaj ekipa wykonała instalację gazową, z uwagi na odległości zamontowali mi na elewacji skrzynki z zaworem. Skrzynki kazałem zagłębić w styropianie ok. 5 cm, chociaż może trzeba było jednak zlicować z elewacją. Instalacja została poprowadzona na zewnątrz budynku z dwoma wejściami - do kotłowni i do kuchni. Nie odbyło się bez małej szkody - podczas wiercenia uszkodzili przewód w kuchni. Oprócz tego wczoraj zapłaciłem zaliczkę na zakup rekuperatora Wanas 350 i umówiłem się na montaż rozdzieli oraz połączenie instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.05.2020 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Powoli przymierzam się do ocieplenia stropu nad poddaszem. Moja koncepcja to ocieplenie części płaskiej stropu betonowego warstwą 30 cm wełny isover 0035 (skosy mam już ocieplone pianą pur), oraz na środku, tam gdzie będzie się chodzić również 30 cm warstwą styropianu. Zastanawiam się jakie wybrać schody strychowe? Jaki standard energetyczny? Co sądzicie o fakro ltk U=0.68. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.05.2020 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Mamy już zamontowane parapety wewnętrzne oraz zabudowane k-g rury od WM. Na zewnątrz wykonane zostało odprowadzenie wody z rynien na "studzienek" chłonnych. W zasadzie nie są to studnie betonowe, tylko doły wypełnione gruzem, które mają odebrać i pochłonąć wodę z dachu.W ostatni weekend zakupiliśmy płytki na ścianę do pralni, gres Villeroy&Boch na podłogi łazienek, korytarza i wiatrołapu, płytki ceglane na ścianę do salonu oraz listwy przysufitowe. Żona "prawie" wybrała płytki na ściany do łazienek. Jak na jeden dzień zakupów jestem mega zadowolony, szczerze mówiąc nie spodziewałem się że pójdzie nam tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.05.2020 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Po wykopaniu szamba zamówiłem na działkę koparkowego, który usunął nadmiar ziemi, wykorytował plac pod garaż i podjazd, a pozostałą część działki wyrównał przygotowując do nawiezienie czarnej ziemi. Sterta gruzu i resztek z tynkowania poszła w ziemię jako podbudowa pod podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.05.2020 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Elektryk wyposażył rozdzielnię, zamontował gniazdka i kilka oprawek. Na strychu pojawiła się skrzynka komputerowa i rekuperator. Rekuperator trzeba będzie obudować i ocieplić, żeby w zimie nie zaszkodził mu mróz. A czy z drugiej strony wysoka temperatura nie zaszkodzi wyposażeniu szafy komputerowej? Teoretycznie rutery pracują w zakresie -40 od 70 stopi C. Czy jednak pomyśleć nad jakimś obudowaniem i izolacją szafy. Zakładałem ocieplenie podłogi strychu, a nie między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.05.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Mój switch z PoE to poniżej 70C nawet nie schodzi Z drugiej strony ja obudujesz to nie będzie żadnej wentylacji. Musisz zapewnić tam dobrą wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.05.2020 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Obok jest kratka wentylacyjna (dziura w ścianie szczytowej), którą widać na zdjęciu. Może wybić jeszcze jedną i wstawić jakiś wentylator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.05.2020 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Mój switch z PoE to poniżej 70C nawet nie schodzi Z drugiej strony ja obudujesz to nie będzie żadnej wentylacji. Musisz zapewnić tam dobrą wentylację. Chyba nie ma co kombinować z jakimiś obudowami, izolacjami. Do szafy rack można dokupić panel wentylatorów z termostatem: https://allegro.pl/oferta/panel-4-wentylatorow-z-termostatem-rawp-1r-pulsar-8101117731 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.05.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Mam taki: https://allegro.pl/oferta/panel-wentylacyjny-19-czarny-1u-4x-wentylator-8596081873 głównie generuje to niemiłosierny hałas przy niewielkiej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.05.2020 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Hmm, hałas mi nie przeszkadza, bo to strych. Bardziej martwi to co piszesz o słabej wydajności. U mnie na strychu pod blachą na pewno będzie ciepło, więc muszę mieć coś skutecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.06.2020 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 W piątek kurier dostarczył stelaże pod wc, zamówiłem też odpływ liniowy oraz płytki drewnopodobne do kuchni - villeroy boch oak park crema matt. Podpisałem też umowę na zakup i obudowę wkładu kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.06.2020 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Postanowiłem spróbować swoich sił w budowlance, a właściwie w wykonczeniówce Na pierwszym rzut poszedł komin w kuchni. Płytki ceglane stara cegła skalna (https://elkaminodom.pl/produkty/20-stara-cegla-skalna.html), do tego kilka narzędzi (szlifierka kątowa, wiertarka z mieszadłem, paca z grzebieniem, mała szpachelka) i do dzieła. Efekt sześciogodzinnej pracy na poniższych fotkach: Efekt będzie dopiero po fugowaniu, ale i tak uważam, że jak na pierwszy raz jest nieźle. Robota spodobała się żonie - we wrześniu czeka mnie obłożenie taką samą cegłą kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2020 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Pewnie jak większość działek budowlanych powstałych z nowych podziałów i w naszym przypadku wystąpił problem, a raczej wyzwanie, z numerem porządkowym. W chwili nabycia przez nas działki pod jednym numerem znajdowało się już kilka, jeśli nie kilkanaście działek - stąd powstała podwójna numeracja - liczba-litera. Gdy w 2015 roku poprzedni właściciel wydzielił kolejne 10 działek zaproponowano nam numerację składającą się z liczby i dwóch liter, np. 20 bb. Nie dość, że numer kłopotliwy to jeszcze utrudnienia dla kuriera/listonosza - ten sam numer posiadać będą działki leżące przy dwóch równoległych drogach. Wystąpiliśmy więc do gminy o nadanie nazwy ulicy drodze wewnętrznej przy której leżą nasze działki. Sąsiadka wymyśliła nazwę, zebrała podpisy wszystkich właścicieli i złożyła wniosek w gminie. Pierwsza próba zakończyła się niepowodzenie, gmina odrzuciła nazwę i zaproponowała swoją - spójną z innymi nazwami na bliskiej okolicy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby wcześniej poinformowano nas, że są takie wytyczne. A tak sąsiadka musiała się najeździć i zbierać zgody. Niemniej za drugim razem się udało, mamy nazwę ulicy, dzisiaj jadę odebrać decyzję o nadaniu numeru porządkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.06.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 A nadadzą Ci numer przed odbiorem? Bo u mnie ulica gminna, numer od kilkunastu lat conajmniej i jak rozebrałem poprzedni budynek = działka niezabudowane to... mi numer zabrali Do czasu odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2020 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 No właśnie mam dzisiaj jechać i odebrać decyzję o nadaniu numeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts