Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratulacje z postępów prac :) Widzę, że zdecydowałeś się na indywidualny, skorzystałeś z naszej architekt?

Powoli się rozpędzamy. Nie nazwałbym tego projektem indywidualnym - po prostu autor "gotowca" dość mocno go dla nas przerabia, razem z instalacjami WM i podłogówką, stropem lanym nad poddaszem itp. Architekt lokalny z Pruszkowa będzie musiał tylko zrobić plan zagospodarowania działki, szambo, przyłącza.

Prawie trzy lata temu założyłem wątek, o wykorzystaniu do budowy domu drewna z własnego lasu (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233786). W międzyczasie zastanawiałem się na tym pomysłem, nad logistyką (mamy las ok. 200 km od miejsca zamieszkania i budowy), aż podczas wizytowania lasu po ostatnich orkanach podjęliśmy z Tatą decyzję - wycinamy :). Las, ma sporządzony UPUL (Uproszczony Plan Urządzenia Lasu) z którego wynika, że duża jego część jest rębna. Postanowiliśmy wyciąć do zera niewielki fragment (mniej więcej 0,5 ha) i go zalesić (tzn. zrąb) oraz kilkanaście (może więcej) drzew z pozostałej części lasu. Głównie zależy nam na pozyskaniu sosny, świerka i dębiny, inne - brzoza, grab zostaną sprzedane na opał. Znalazłem w okolicznej miejscowości tartak taśmowy, oraz dwóch bardzo dobrych, polecanych stolarzy, którzy z drewna robią właściwie wszystko, a swoje usługi świadczą również w Warszawie i okolicach.

Mam nadzieję pozyskać drewno na więźbę, deski, kantówki i inne elementy potrzebne podczas budowy, konstrukcję zadaszenia tarasu, meble ogrodowe, oraz dębinę z której chcielibyśmy zrobić schody, drzwi, stoły, a może też i inne meble. Wymiary więźby i zadaszenia tarasu będę miał w projekcie, dodatkowo planuję przetrzeć ok 12 m3 deski sosnowej calówki, natomiast dębinę mamy przecierać na 2 cale (drzwi, stoły), 40 mm na schody , 30 mm na fronty szafek

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem w lutym na 2 tygodnie zamieniam się w drwala (albo przynajmniej pomocnika drwala) i poczuję się jak w Przystanku Bieszczady ;)

Edytowane przez kemot_p

Czekamy na nową wersję :)

Ostateczna wersja parteru. Zmniejszyliśmy okno tarasowe na elewacji tylnej, dodałem okno połaciowe nad klatką schodową oraz umieściłem komin do kominka w kuchni zgodnie z sugestiami. Łazienki na tym etapie nie ruszamy - ewentualnie powiększymy podczas stawiania ścianek działowych.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400918

parter-finalny.jpg

Edytowane przez kemot_p

No właśnie drzwi zmniejszyłem z 3 do 2 metrów po odwiedzeniu w weekend budowy kuzynki żony. Oni też mają okno połaciowe nad klatką schodową, nie wiem czy oprócz problemów z myciem nie będzie się na nim skraplać woda. Za to wizyta utwierdziła mnie w przekonaniu, że wielkość pomieszczeń w naszym projekcie jest optymalna - oczywiście to subiektywne stwierdzenie :)

Zaakcepowaną koncepcję projektu wysyłam dzisiaj do architekta - niech działa.

Przewidzieliście w ścianie wnękę na kominek? Komin jest i jeśli zrobicie w ścianie nośnej nadproże, to będzie można wykorzystać grubość ściany na kominek, 25 cm grubości ściany to dużo miejsca, które można wykorzystać :)

no i jednak podumałabym nad małą łazienką :( jeśli dobrze odczytuję rzut, to ściana pomiędzy pokojem a łazienką jest ścianą nośną, czyli już na etapie fundamentu musisz przewidzieć jej przebieg, nie zmienisz później

edit: poza tym pod takie ustawienie sprzętów będziesz rozprowadzać kanalizację, więc też później nic nie zrobisz

Etap projektowania jest po to, żeby wprowadzać zmiany :yes:

Edytowane przez mamik

Jeszcze tak patrząc na kominek... w te wieczory kiedy będziesz w nim palić, okolica kominka w salonie oraz cała kuchnia będą BARDZO gorące. Jak kominek uzyska docelową temperaturę, będzie trudno przejść blisko kominka. Poza tym przed kominkiem MUSISZ położyć ok. 50 cm płytek lub szklaną płytę. W obecnym układzie, zabiera to sporo miejsca w salonie. Zdaje się, że o tym wcześniej u Ciebie pisałem, więc domyślam się, że wziąłeś to pod uwagę.

Chodzi Ci o to, że chudziak miałby sięgać poziomu 0?

Poziom zero to poziom po ktorym chodzisz. Więc nie moze to być chudziak. Chodzi mi o to, że wylewka styka się (co najwyżej jest oddylatowany taśmą) ze ścianą fundamentową.

Chudziak powinien być wylany równo z koncem ściany fundamentowej i na tej równej powierzchni połóż papę.