kemot_p 29.12.2020 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Ekipa od płytek nas zaskoczyła i już od wczoraj działają z górną łazienką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.12.2020 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Kończy się rok, więc wypadałoby zrobić małe podsumowanie Rok 2020 na naszej budowie wyszedł zdecydowanie na plus. Jak wybuchła pandemia i wprowadzili lockdown realnie obawiałem się o realizację naszych planów budowlanych - czy nie będzie braków materiałów na rynku, czy wykonawcy się nie pochorują, w końcu czy nie zamkną mnie na kwarantannie i nie będę mógł koordynować prac. Na szczęście żaden czarny scenariusz się nie spełnił. W kończącym się roku udało się zrobić instalację elektryczną, tv, internet, wykonać tynki, podłogówkę, wylewki,instalację gazową, szambo, ocieplenie strychu, montaż rekuperacji, utwardzenia, kominek, wykonać i uruchomić kotłownię wraz ze stacją uzdatniania wody. Zakupiliśmy sporo materiałów na wykończeniówkę - płytki, panele, podpisaliśmy umowę na wykonanie kuchni, garderoby i schodów. I na koniec, z rzeczy papierkowych, uzyskałem odbiór kominiarski i instalacji elektrycznej. Oby w 2021 też wszystko szło zgodnie z planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.01.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Minęło dopiero 2 tygodnie nowego roku, a u nas na budowie przez ten czas sporo się zmieniło. Ekipa od płytek skończyła walkę z górną łazienką (zdjęcie z zeszłego tygodnia): położyli też płytki w kuchni, a teraz działają z dolną łazienką, gdzie żona wymyśliła sobie jodełkę: Pierwsze wrażenia z efektów pracy są mocno pozytywne. W międzyczasie był pomiar drzwi i okazało się, że wszystkie otwory trzeba zwęzić, gdyż murarze przyjęli założenie, że będą ościeżnice stałe, a my finalnie wybraliśmy regulowane. Co ciekawe dwa otwory okazały się z kolei za niskie i trzeba było podkuwać. Na szczęście temat już ogarnięty przez naszą ekipę od wykończeniówki. Podczas gdy żona przywozi próbki i wybiera kolor ścian: panowie zaczęli już malować sufity na poddaszu na biało. Jak dobrze pójdzie w styczniu skończymy prace płytkarsko-malarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.01.2021 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Dzwoniłem ostatnio do kierownika budowy żeby coś skonsultować. Przy okazji KB stwierdzi, że na tym etapie budowy może on zakończyć dziennik i wypisać mi zaświadczenie do nadzoru.Tak więc mam już komplet dokumentacji, brakuje tylko mapy, która już się robi. Trzymajcie kciuki, żeby odbiór przeszedł bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.02.2021 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Wczoraj odebrałem mapkę i komplet dokumentów złożyłem do PINB-u. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Tymczasem na budowie ekipa zakończyła kładzenie płytek w łazienkach, korytarzu i kuchni oraz malowanie ścian.Można powoli zabierać się za zakupy osprzętu elektycznego i białego montażu do łazieniek.Niestety zapowiadają w najbliższych tygodniach mrozy, więc realizacja ogrodzenia frontowego została odłożona pewnie na marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 To masz protokół pomiarów elektrycznych bez zamontowanych gniazdek włączników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.02.2021 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Źle się wyraziłem, mechanizmy gniazdek i włączników jak najbardziej mam zamontowane. Pisząc o osprzęcie do kupienia miałem na myśli płytki czołowe, ramki, przyciski itp. oraz oczywiście wszelkie kinkiety, plafony, lampy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.02.2021 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 W przyszłym tygodniu umówiłem się z elektrykiem na przyjazd i montaż anten TV i SAT więc wczoraj zrobiliśmy przejażdżkę po sklepach celem wyboru lamp, kinkietów, żyrandoli, żeby za jednym zamachem je pomontował. Zupełnie przy okazji wstąpiliśmy do sklepu a armaturą łazienkową i nabyliśmy 3 baterie umywalkowe i jedną ścienną marki grohe. Już kolejny raz w ostatnim czasie nieplanowane zakupy wychodzą nam najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.02.2021 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Elektryk nie pojawił się na budowie, ma być w tym tygodniu więc ja z nudów zabrałem się na montaż oświetlenia. Zamontowałem 8 kinkietów, 3 plafony i 3 tuby sufitowe, resztę zostawiam elektrykowi W zeszłym tygodniu wypożyczyłem wilgotnościomierz żeby skontrolować wilgotność wylewek. Wg mnie są już dobre, ale umawiam się pod koniec tygodnia na przyjazd montera paneli żeby też on sprawdził - wg umowy na początku marca mamy mieć montaż. No i jutro wchodzi ekipa od płotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Elektryk nie pojawił się na budowie, ma być w tym tygodniu więc ja z nudów zabrałem się na montaż oświetlenia. Zamontowałem 8 kinkietów, 3 plafony i 3 tuby sufitowe, resztę zostawiam elektrykowi W zeszłym tygodniu wypożyczyłem wilgotnościomierz żeby skontrolować wilgotność wylewek. Wg mnie są już dobre, ale umawiam się pod koniec tygodnia na przyjazd montera paneli żeby też on sprawdził - wg umowy na początku marca mamy mieć montaż. No i jutro wchodzi ekipa od płotu jest taki sposób na sprawdzenie wysuszenia trzeba na wylewce położyć kawałek foli i na to jakiś słój lub miskę. Zostawić na 24 h i zobaczyć co będzie pod folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.02.2021 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Słyszałem o tym, przykleiłem kwadrat folii do podłogi, po kilku dniach nic się nie skropliło, ale znalazłem na olx gościa, w Twojej Rusi i za 60 zł wypożyczyłem. Pomierzyłem połogi, schody, nawet z ciekawości kilka klocków brzozy do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.02.2021 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Anteny, czujniki ruchu i oświetlenie schodowe pomontował mi elektryk, z pozostałym oświetleniem poradzę sobie sam. Dzisiaj kurier przywiózł ceramikę łazienkową, więc po weekendzie będę zamawiał hydraulika. No i może pod koniec tygodnia rozpocznie się montaż paneli podłogowych. Edytowane 26 Lutego 2021 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.03.2021 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Mamy odbiór domu Nadzór budowalny nie zgłosił sprzeciwu, dzisiaj odebrałem ostemplowane zgłoszenie. Okazało się że moment budowy, którego się najbardziej obawiałem przeszedł w zasadzie niezauważalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.03.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Mamy odbiór domu Nadzór budowalny nie zgłosił sprzeciwu, dzisiaj odebrałem ostemplowane zgłoszenie. Okazało się że moment budowy, którego się najbardziej obawiałem przeszedł w zasadzie niezauważalnie. Ogromne gratulacje ! to teraz zostało już tylko: numer porządkowy , zameldowaniem, wniosek do rejestru gruntów o naniesienie domu oraz adresu *tak trzeba niestety samo się nie zrobi), potem wypis z wysrysem z RG i wniosek o ujawnienie domu w KW. No i w międzyczasie parapetówki umowy na media i można już po prostu mieszkać w nowym domu i byc w nim "cholernie szczęśliwym"* *jak powiedziała D Stenka w filmie "nigdy w życiu" Poproszę o jakieś zdjęcia finalne jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.03.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Ogromne gratulacje ! to teraz zostało już tylko: numer porządkowy , zameldowaniem, wniosek do rejestru gruntów o naniesienie domu oraz adresu *tak trzeba niestety samo się nie zrobi), potem wypis z wysrysem z RG i wniosek o ujawnienie domu w KW. No i w międzyczasie parapetówki umowy na media i można już po prostu mieszkać w nowym domu i byc w nim "cholernie szczęśliwym"* *jak powiedziała D Stenka w filmie "nigdy w życiu" Poproszę o jakieś zdjęcia finalne jak wyszło. Nie do końca jest tak jak piszesz bo adres domu to już jest nadawany na etapie PnB, wniosek do rejestru gruntów i do gminy jest zgłaszany z automatu po wykonaniu inwentaryzacji przez geologicznej którą wykonuje na zlecenie inwestora geodeta, co do ujawnienia w KW to nie powiem czy jest to obowiązek inwestora zgłoszenie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.03.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Mozna i na opak;)Ja mialem numer i meldunek jak na dzialce stal blaszak a dom jeszcze nie wyrósł z ziemi;) .... celem posiadania taryfy G a nie C w tauronie;) Na wniosku o nadnie numer byly 2opcje: dom w fazie budowy i dom wybudowany. Oczywiście zaznaczylem opcje nr1. Dużo ludzi tak robi by miec fizyczny adres na ktory moga dostawy/kurierzy przyjeżdżać. Oczywiście gratuluje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Pisałem już, że co kraj to obyczaj. Mi kilka lat temu zabrali numer po rozbiórce domku letniskowego. Nie oddali do dziś mimo iż odbiór mam od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.03.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Bo w Tauronie można tak zrobić taki myk,w Enei taki numer nie przejdzie - sprawdzone na własnej skórze pomimo ze nr domu też miałem nadany nawet gdy na działce nic nie było. Gratulejszym dla Asi kemota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie do końca jest tak jak piszesz bo adres domu to już jest nadawany na etapie PnB Co gmina, to obyczaj. U mnie adresy mają działki w lesie - wg MPZP leśne, nie można budować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.03.2021 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Ogromne gratulacje ! to teraz zostało już tylko: numer porządkowy , zameldowaniem, wniosek do rejestru gruntów o naniesienie domu oraz adresu *tak trzeba niestety samo się nie zrobi), potem wypis z wysrysem z RG i wniosek o ujawnienie domu w KW. No i w międzyczasie parapetówki umowy na media i można już po prostu mieszkać w nowym domu i byc w nim "cholernie szczęśliwym"* *jak powiedziała D Stenka w filmie "nigdy w życiu" Poproszę o jakieś zdjęcia finalne jak wyszło. Dzięki! Na razie jeszcze nic nie ma, to znaczy schodów, podłóg, drzwi, meble, WC i zlewy w pudełkach, ale KB stwierdził, że na tym etapie można kończyć budowę, zakończył dziennik, złożyliśmy dokumenty i gotowe. Wg planu przeprowadzka miała być w wakacje i tego się trzymamy. Dom już od ponad roku ma nadany numer porządkowy, Starostwo na podstawie informacji od geodety, który robił inwentaryzację powykonawczą przesłało do sądu zawiadomienie o zmianie w KW, więc ten temat chyba się sam zrobi. Co do zameldowania - chyba nie będziemy się wymeldowywać z mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts