Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@kemot_p widziałem Twój wątek Adapatacja projektu - w stronę energooszczędności . Czy możesz rozpisać co zastosowałeś? czyli z czego budowane ściany, jakie fundamenty i jak ocieplone, ile styro na ściany i jak ocieplasz dach? jestem właśnie na tym etapie - tych wszystkich ciężkich decyzji :) A mój temat jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342346-z199-energooszcz%C4%99dny&p=7560068#post7560068

Cześć, zaplanowane mam:

- fundament ocieplony styropianem 15 cm

- ściany z ceramiki 29 cm ocieplone 20 cm styropianu

- na dachu lane skosy ocieplone 20 cm styropianu pod krokwie i 15 cm wełny pomiędzy krokwie

- WM z ręku

- kocioł kondensacyjny

- jeden komin do kominka

- styropian o dobrym współczynniku.

Przy świetliku nie będzie większych strat ciepła?

No właśnie nie wiem, na stronie fakro nie ma opisanych parametrów energetycznych świetlików. Zastanawiam się jeszcze czy robić wyłaz dachowy ze strychu w pobliżu komina. Mój architekt tego nie przewidział.

Nie mam wyłazu dachowego, jak dla mnie zbędny mostek i dodatkowy element który w przyszłości może doprowadzić do problemów ze szczelnością.

Zamiast tego mam doprowadzone stopnie do krawędzi dachu przy rynnie. Myślę, że odpowiednia drabina ułatwi zadanie.

No właśnie nie wiem, na stronie fakro nie ma opisanych parametrów energetycznych świetlików. Zastanawiam się jeszcze czy robić wyłaz dachowy ze strychu w pobliżu komina. Mój architekt tego nie przewidział.

Jak miałem wizję montazu 2 świetlików to znalazłem dane techniczne i parametry były ....słabe, bardzo słabe.W końcu końca doraca Fakro przekonał mnie jednak na okna a potem przedstawiciel Velux a przekonał mnie że lepiej zmienić producenta.

No nic, zobaczę jak takie okno nad klatką będzie się sprawować u kuzynki żony i wtedy ocenię czy więcej z nim kłopotów czy pożytku. Wyłazu dachowego nie będę również doprojektowywał, tak jak piszecie - ja i tak tam nie wejdę nawet jakby był, a kominiarz czy dekarz sobie poradzi bez.

Po rozmowie z architektem ustaliliśmy poziom fundamentów 15 cm powyżej obecnego poziomu gruntu, co daje podłogę parteru 45 cm powyżej gruntu. Mam zaplanowane podniesienie poziomu działki (zaraz po zakupie przywiozłem 4 samochody, mimo tego nadal jest trochę poniżej drogi). Chciałbym, żeby docelowo poziom podłogi parteru był około 30 cm "nad" drogą.

Edytowane przez kemot_p

Hmm, czytam, że dla dachów powyżej 25 stopni jest przepis o zapewnieniu stałego dojścia do komina, a dla domów o dwóch lub więcej kondygnacji wyłaz na dach. Przepis patrząc na dachy na okolicznych domach niezbyt często ezgekwowany przez nadzór budowlany. Architekt też o nim nie wspominał. Muszę się jeszcze zastanowić.

Masz szczęście, bo akurat wertuję warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie :D

§ 308. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej

z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.

(...)

3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m

lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8 x 0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym

w § 101.

4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe

dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych.

5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed po-

ślizgiem.

.

Dokładnie ten sam przepis dzisiaj czytałem :) W niedzielę byłem na działce - stopnie kominiarskie i wylaz na dachu nowobudujacego się domu sąsiada to ewenement - w okolicy nie zauważyłem więcej takich - stąd napisałem pytanie na forum, jak to u Was wygląda.

U mnie - na dużym osiedlu domków - widziałem może 2-3 domy z ławami kominiarskimi. Rozważałem je na etapie budowy, ale po rozmowie z wykonawcą i projektantem zrezygnowałem. I faktycznie - ekipy dachowe mają własne drabiny i skaczą po dachach wysuwając pojedyncze dachówki. Kominiarze też raczej po dachach nie chodzą (mają odpowiednie urządzenia do sprawdzenia sytuacji w kominie). Co do przepisów, to sprawdź czy dotyczą one budynków jednorodzinnych (często trzeba się wczytać bo trudno zrozumieć czy chodzi o wszystkie budynki czy o wielorodzinne).

Zdecydowałem się na budowę domu z ceramiki 30 cm. Jeszcze nie wiem, czy będzie to poczciwy, klasyczny max, czy ceramika P+W. Na pewno P+W ma wiele zalet, m.in. szybkość murowania, dokładność wymiarów bloczków, ale brak pionowej spoiny może powodować problemy ze szczelnością budynku, czego nie ma w przypadku murowania z maxa, które jest z kolei bardziej czasochłonne. Zobaczymy, być może wybór będzie podyktowany tym, który materiał będzie łatwiej dostępny w okolicznych składach.

Poniżej zamieszczam tabelkę w której będę zestawiał produkty różnych producentów wraz z parametrami:

[table=width: 450, class: grid]

[tr]

[td][/td]

[td]Max Leier 220[/td]

[td]30 P+W Leier[/td]

[td]30 P+W Owczary[/td]

[td]Max Kozłowice 220[/td]

[td]30 P+W Wienerberger[/td]

[td]Max 220 Cegielnia Stopka[/td]

[td]30 P+W Cegielnia Stopka[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Ciężar (kg)[/td]

[td]8[/td]

[td]11,7[/td]

[td]13,9[/td]

[td]8[/td]

[td]14[/td]

[td][/td]

[td][/td]

[/tr]

[tr]

[td]Zużycie (szt.)[/td]

[td]22[/td]

[td]16[/td]

[td]12,5[/td]

[td]25[/td]

[td]16[/td]

[td]22[/td]

[td]16[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Lambda[/td]

[td]0,19[/td]

[td]0,19[/td]

[td]0,24[/td]

[td]0,22[/td]

[td]0,23[/td]

[td]0,22[/td]

[td]0,19[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Akustyka (dB)[/td]

[td]51[/td]

[td]49[/td]

[td][/td]

[td][/td]

[td]51[/td]

[td][/td]

[td][/td]

[/tr]

[/table]

Edytowane przez kemot_p

Dokładnie ten sam przepis dzisiaj czytałem :) W niedzielę byłem na działce - stopnie kominiarskie i wylaz na dachu nowobudujacego się domu sąsiada to ewenement - w okolicy nie zauważyłem więcej takich - stąd napisałem pytanie na forum, jak to u Was wygląda.

ja nie mam wyłazu, ale mam okno wyłazowe, niby to samo, ale nie to samo.

Spełnia funkcje okna, montowane jak okno, ocieplane jak okno, a pełni role wyłazu. https://velcdn.azureedge.net/~/media/marketing/pl/pdf/karty_produktow_2017/karta_velux_gxl_gxu.pdf

• 1 month później...

W piątek złożyłem wniosek o wydanie warunków przyłącza gazu, ponieważ stare wygasły.

Projekt się robi - zgodnie z informacją od architekta będzie gotowy do końca stycznia.

Wrzucam na pamiątkę rysunki elewacji. Postawiliśmy na bardzo klasyczną bryłę, symetryczną elewację frontową, wejście z portykiem, szprosy w oknach.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404304

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404305

elewacje_1.jpg

elewacje_2.jpg

Edytowane przez kemot_p