Slawko123 03.01.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Dzięki @Slawko123. Decyzję czy robić wylaz i stopnie podejmę po konsultacji z architektem lokalnym, a potem dekarzami. masz jeden komin, zrób wyłaz i ławe. jedna ława bedzie tańsza niż kilka stopni a wyłaz da Ci światło na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 [ATTACH=CONFIG]400918[/ATTACH] Projekt wg załącznika w zasadzie już powstał, mam ostatnią szansę na zmiany i chciałbym się Was poradzić w dwu kwestiach.Umiejscowienie kominka, a co za tym idzie, stołu i wypoczynku jest lepsze, niż gdyby kominek był w rogu, po prawej od wejścia do salonu?Czy nie zrezygnować z okna w łazience na parterze, ewentualnie dać okno poziome pod sufitem - wydaje mi się, że teraz ono bardziej przeszkadza w rozplanowaniu wyposażenia niż przynosi korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 co do kominka, to nie doradze, bo sam zrezygnowałem na końcowym etapie.łazienka-okno, to jest mała łazienka i w czym przeszkadza Ci to okno? Moze mniejsze? Z innej parafii. dlaczego zlew pod oknem? i tuz obok płyta kuchenna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Cześć też mama taką małą łazienkę na parterze i okno w niczym nie przeszkadza, ale jest węższe 60cmx 150cm. Według mnie brak okna, to też nie tragedia, bo i tak mam na nim roletę rzymską, którą wszyscy opuszczają. Jeżeli się zastanawiasz nad oknem pod sufitem lub wcale, w lepiej zrezygnuj. Moim zdaniem z oknem pod sufitem łazienka będzie wyglądała jakby była w piwnicy. Co do kominka to teraz ustawienie jest fajne, tylko zastanawiam się czy już masz wybrany styl obudowy jaki będzie miał ostatecznie kominek? czy będzie raczej zabudowany tylko wkład mniej więcej jak na projekcie czy np. chcesz mieć portal, który zajmuje więcej szerokości? ja mam podobne ustawienie jak u Ciebie tylko TV mam tam gdzie okno na przeciwko fotela (u mnie tu jest kanapa) i fajnie jest siedzieć w salonie przy kominku. Gdyby był po drugiej stronie, to aż by się prosiło postawić tam jakiś fotel, nie wiem czy masz na to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 co do kominka, to nie doradze, bo sam zrezygnowałem na końcowym etapie. łazienka-okno, to jest mała łazienka i w czym przeszkadza Ci to okno? Moze mniejsze? Z innej parafii. dlaczego zlew pod oknem? i tuz obok płyta kuchenna? Gdyby nie było okna w łazience zlew mógłby być na przeciw drzwi, bo teraz mam wrażenie że jest za blisko toalety i jest utrudniony dostęp. Do rozmieszczenia urządzeń w kuchni nie przywiązywalem jeszcze wagi, szczere mówiąc. Gdzie wg Ciebie powinny być ulokowane zlew i kuchenka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Cześć też mama taką małą łazienkę na parterze i okno w niczym nie przeszkadza, ale jest węższe 60cmx 150cm. Według mnie brak okna, to też nie tragedia, bo i tak mam na nim roletę rzymską, którą wszyscy opuszczają. Jeżeli się zastanawiasz nad oknem pod sufitem lub wcale, w lepiej zrezygnuj. Moim zdaniem z oknem pod sufitem łazienka będzie wyglądała jakby była w piwnicy. Co do kominka to teraz ustawienie jest fajne, tylko zastanawiam się czy już masz wybrany styl obudowy jaki będzie miał ostatecznie kominek? czy będzie raczej zabudowany tylko wkład mniej więcej jak na projekcie czy np. chcesz mieć portal, który zajmuje więcej szerokości? ja mam podobne ustawienie jak u Ciebie tylko TV mam tam gdzie okno na przeciwko fotela (u mnie tu jest kanapa) i fajnie jest siedzieć w salonie przy kominku. Gdyby był po drugiej stronie, to aż by się prosiło postawić tam jakiś fotel, nie wiem czy masz na to miejsce. Rzeczywiście zwężenie okna w łazience może być dobrym pomysłem, plus przesunięcie ściany za WC o kilka cm na równo z drzwiami do kotłowni. Kominek planujemy w stylu angielskim, biały portal - coś w tym stylu. TV na ścianie pomiędzy salonem a kuchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Do rozmieszczenia urządzeń w kuchni nie przywiązywalem jeszcze wagi, szczere mówiąc. Gdzie wg Ciebie powinny być ulokowane zlew i kuchenka? Ja bym zrobił cos w ten deseń (rys.) kuchnia na pewno, a zlew to musiałbym pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja bym zrobił cos w ten deseń (rys.) kuchnia na pewno, a zlew to musiałbym pomyśleć[ATTACH=CONFIG]404815[/ATTACH] za daleko kuchenka od zlewu powinna być lodówka, kawałek blatu na wyjęcie rzeczy z lodówki, zlew, blat roboczy (tu się najwięcej przygotowuje) kuchenka, dalej jak już tak się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 coś takiego? [ATTACH=CONFIG]404816[/ATTACH] Tak, mniej więcej coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 za daleko kuchenka od zlewu powinna być lodówka, kawałek blatu na wyjęcie rzeczy z lodówki, zlew, blat roboczy (tu się najwięcej przygotowuje) kuchenka, dalej jak już tak się chce Czy ta kolejność może być przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 taka zabudowa zajmuje dużo miejsca, u mnie 200 cm (pewnie może być mniej). w takiej sytuacji spokojnie komin można schować w zabudowie. czyli może być po stronie salonu a kominek może stać obok komina a nie "na nim", bo wówczas wchodzi głęboko do salonu. to zdjęcie to jest mój kominek, załączam Ci teraz przed zabudową jak to wyglądało. szkoda robić wystający komin w kuchni jak możesz go schować w zabudowie. u mnie w zasadzie to jest tak, że komin nie jest przystawiony do ściany, tylko jest w ścianie, czyli na salon wystaje o grubość cegły mniej, w moim wypadku 25 cm w ścianie i 25 cm w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Czy ta kolejność może być przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? pewnie, ja mam odwrotnie, bo inaczej się nie dało. Bałam się że będzie mi to przeszkadzało, ale nawet nie zwróciłam na to uwagi. a może tak? nie znam założeń, wymiary trochę szacowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 pewnie, ja mam odwrotnie, bo inaczej się nie dało. Bałam się że będzie mi to przeszkadzało, ale nawet nie zwróciłam na to uwagi. a może tak? nie znam założeń, wymiary trochę szacowałam. [ATTACH=CONFIG]404823[/ATTACH] Fajny układ Odnośnie kominka - te 2 m to jest szerokość zabudowy, a jaką masz głębokość? Właśnie nie chciałem stawiać komina obok wkładu, tylko z tyłu, żeby zabudowa była nie za szeroka. Jeśli komin jest z boku wkładu, to siła rzeczy zabudowa musi być szersza. A czy masz zdjęcie już wykonanej zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) komin wystawał na salon 25 cm, więc głębokość zabudowy zależała od wkładu kominkowego. Wybraliśmy płytki - Romotop HEAT który miał 42 cm głębokości. mogę zmierzyć dokładnie ile ma zabudowa, bo nie pamiętam, ale na zdjęciu widać że jest dosyć płytka ps. ale komin nie jest głębszy od wkładu, przynajmniej u mnie nie. dzięki temu, że jest w ścianie a nie jest dostawiony do ściany. Nie wiem czy to jasno wyjaśniam... Edytowane 12 Stycznia 2018 przez mania_ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 za daleko kuchenka od zlewu powinna być lodówka, kawałek blatu na wyjęcie rzeczy z lodówki, zlew, blat roboczy (tu się najwięcej przygotowuje) kuchenka, dalej jak już tak się chce no o coś takiego mi chodziło. u mnie będzie w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Bardzo ładny kominek!Dzięki za informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 12.01.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 to pamiętajcie, żeby nie było za dużej (albo za małej) odległości między zlewem a kuchenką. powinno być tak, że wyjmujesz coś ze zlewu (np. warzywa, mięso) obierasz, kroisz i wrzucasz do garnka i przy tym nie powinno być potrzeby robienia kilku kroków w prawo/lewo. moim zdaniem max 120 cm. może komuś sie wydawać, ze to głupie, ale na prawdę nad kuchnią trzeba dobrze pomyśleć, najpierw ją umeblować a dopiero myśleć gdzie będzie okno zresztą to samo w salonie, sypialniach it. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) no ja akurat będę miał zlew na przeciwko kuchni. Odległość miedzy nimi to jakieś 140cm. cos takiego Wybacz @kemot_p że zaśmiecam Ci trochę watek Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts