Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wrzucam moją koncepcję DGP. Kominek został zaplanowany w środku domu, na tyle na ile jest to możliwe. Chciałbym rozprowadzić gorące powietrze do trzech sypialni na poddaszu, oraz jeśli da radę do gabinetu na parterze. Maksymalna długość poziomego kanału wynosiłaby ok. 4,5 m. Dwie sypialnie są bezpośrednio nad kominkiem, więc tutaj problemu być nie powinno. Zastanawiam się, czy da się grawitacyjnie dostarczyć powietrze do sypialni 1/5 oraz do gabinetu 5:

parter - kominek.jpg

poddasze - kominek.jpg

• 2 weeks później...

Wczoraj otrzymaliśmy przesyłkę z biura projektowego z Krakowa z projektem naszego domu :)

Ze współpracy z architektem jestem bardzo zadowolony, mam nadzieję że projekt nie zawiera jakiś istotnych błędów. ;)

Teraz czekam tylko na warunki z gazowni i będziemy robić zagospodarowanie działki i składać wniosek o PnB.

P.S. Eu całkowite wyszło 42,06 kWh/m2 rok.

• 2 weeks później...
Majster dostał kserówkę projektu, żeby mógł wycenić prace. Dzisiaj przyszły warunki z gazowni, więc wygląda na to, że wszystkie dokumenty mamy już zgromadzone. W środę w przyszłym tygodniu spotkanie z architektem lokalnym w celu zlecenia wykonania projektu zagospodarowania działki i złożenia wniosku o PnB.

to się narobi przy tym składaniu :D

ja sam składałem, w końcu to tylko dostarczyć do okienka wszystkie dokumenty. czas przy okienku 1 minuta, czasami w kolejce trzeba postać, ale to pewnie zależy od ilości chętnych.

Składanie dokumentów (oraz uzupełnianie i dostarczanie ewentualnych braków) było w cenie usługi, więc skorzystaliśmy :p

to się narobi przy tym składaniu :D

U mnie projektant się nie narobił. Miał blisko i cztery wizyty (dwa razy uzupełniał braki, raz zanosił, raz odbierał) to pewnie łącznie dla niego była godzina. Mi każda wizyta zajęłaby dwie godziny, trochę nauki i trochę paliwa.

Architekt składa kilkanaście takich wniosków w ciągu roku, dla niego to chleb powszedni, nawet nie proponował, żebym sam chodził. Podsumowując projekt domu wraz z zagospodarowaniem wyniósł nas 5968 zł, a koszty od zakupu działki do teraz osiągnęły 21 tyś. zł.

Jeszcze łopata nie wbita a już tyle kasy poszło.Oj dużo jej bedzie potrzeba:-)

Ceny widzę warszawskie, ja za projekt dałem chyba z adaptacją 3200 zl i po zawiezieniu projektu do architekta potem byłem tylko odebrać pozwolenie.

Myślałem że sam będę składał i chodził a tu gość sam chodził, składał poprawki, na poczatku krzyknął 1600 zl a przy rozliczaniu stówę jeszcze oddał:-)

Jeszcze łopata nie wbita a już tyle kasy poszło.Oj dużo jej bedzie potrzeba:-)

Ceny widzę warszawskie, ja za projekt dałem chyba z adaptacją 3200 zl i po zawiezieniu projektu do architekta potem byłem tylko odebrać pozwolenie.

Myślałem że sam będę składał i chodził a tu gość sam chodził, składał poprawki, na poczatku krzyknął 1600 zl a przy rozliczaniu stówę jeszcze oddał:-)

Wiercilem studnię, zrobiłem ogrodzenie z siatki na słupkach betonowych więc trochę kasy poszło. Projekt powiedzmy "indywidualny", robiony akurat w Krakowie :p