Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżo po spotkaniu z architektem.

W związku z tym, iż będę budował dom szkieletowy (w technologii STEICO), postanowiłem zrobić projekt indywidualny.

Naszym projektem bazowym będzie projekt KENDRA XS z pracowni DOMPLAN.

Posiadam działkę z wejściem od południa, więc na pewno musimy zamienić salon z kuchnią, Postanowiliśmy też przesunąć pokój na parterze z części północnej na południową.

Jeśli ma to jakieś znaczenie to poinformuję tylko, że dom będzie stał na tyłach działki.

Bardzo Was proszę o ocenę koncepcji, którą przygotowałem sam (chciałbym podesłać ją architektowi).

Zmiany dotyczą tak naprawdę tylko parteru. Góra pozostanie niezmieniona.

Tutaj oczywiście pojawia się kilka pytań. Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.

1. Przede wszystkim łazienka- czy nie będzie ona za mała. Chodzi mi szczególnie o jej szerokość, czyli 1,15 m. Wszystkie elementy wyposażenia starałem się wrysować w skali.

2. Spiżarkę postanowiliśmy umieścić pod schodami. Narzuca to oczywiście kierunek wchodzenia po schodach. Gdyby spiżarkę zostawić, tak jak w oryginalne, bieg schodowy można puścić z lewej strony - to pomogłoby na pewno rozwiązać rozkład pomieszczeń od strony garażu. Na pewno będziemy zamawiać schody spocznikowe i tutaj pojawia się pytanie- czy dałoby się zamontować przy takim rozwiązaniu drzwi do pomieszczenia gospodarczego (nr 8) pod biegiem schodowym?

3. Czy szerokość wiatrołapu (1.98m) będzie wystarczająca? Na pewno chciałbym zamontować w nim szafę wnękową.

4. Czy okno kuchenne na zachodniej ścianie (przy płycie indukcyjnej) jest wg Was potrzebne?

5. Czy umiejscowienie kominka jest poprawne?

6. Czy warto na ścianie wschodniej (garażowej) dorobić okno?

Jak oceniacie ogólnie taką zmianę? Czy jest to w miarę sensowne?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi, sugestie itd.

pozdrawiam

Kuba

NASZE-page-001.jpg

28788_rzuty1_dn_kendra_xs_ce.jpg

Edytowane przez jakub_dw
Brakujące pytanie

wolę osobiście przejście z garażu do wiatrołapu, żeby w kurtce i butach nie biegać po całym parterze

Elfir, rozumiem. Jest to jednak trochę problematyczne w domach, do których wchodzi się od południa (zakładając oczywiście, że rozkładamy pomieszczenia tak, jak należy). Przeważnie od strony południowej (czyli od ogrodu) lokalizuje się salon oraz pokój gościnny. To niestety eliminuje możliwość przejścia bezpośrednio z wiatrołapu do garażu.

Dziękuję oczywiście za uwagę.

pozdrawiam

Kuba

Witam, ja buduję Kendrę XS 2M, projekt z serii Kendra XS są dość świeże i są mniejszą wersją popularnej Kendry, tak dowiedziałem się u źródła w pracowni Domplan. Kendra XS 2M ma świetnie rozwiązaną funkcjonalność, spełnia moje oczekiwania w 100 procentach, projekt bardzo szczegółowo i bardzo dobrze opracowany, nie ma problemu z jego zrozumieniem. Także mogę z czystym sumieniem polecić. Natomiast co do twoich zmian Jakub to są one moim zdaniem nie trafione. Oryginalny projekt znacznie lepszy. Zastanowił bym się jeszcze na Twoim miejscu nad budową domu szkieletowego, oryginalnie Kendra XS jest murowana, tradycyjna. I jedno wiem na pewno, taki dom będzie miał znacznie większą wartość na rynku nieruchomości, bo taka jest tradycja budowania w Polsce, znacznie łatwiej , szybciej i drożej znajdziesz ewentualnego kupca na taki dom, wiem coś o tym :)

pozdrawiam,

Adam, dziękuję za odpowiedź.

Czy mógłbyś jednak napisać, co konkretnie jest Twoim zdaniem nietrafionego w moich zmianach?

Chętnie poznam każdą opinię. Musi być to jednak konkretna informacja.

Pamiętaj proszę, że dom będę posadawiał na tyłach działki, więc salon musi być przeniesiony na front budynku.

Jeśli masz jakiś pomysł rozwiązania tego układu, będę wdzięczny za podzielenie się nim.

Jeśli chodzi o technologię, w której będziemy budować dom, decyzja co do budowy "szkieleciaka" zapadła już dawno temu i nie ma możliwości, żeby cokolwiek mnie od niej odwiodło.

Kendra oryginalnie jest murowana, to prawda. Napisałem jednak na początku, że zleciliśmy wykonanie projektu indywidualnego. Projekt Kendra będzie tylko bazą wyjściową.

Jestem w stanie podać Ci mnóstwo argumentów, które przemawiają za budową domu szkieletowego. Podobnie Ty jesteś w stanie podać mi argumenty, które przemawiają na korzyść technologii murowanej. Tak więc wybór technologii jest już kwestią bardzo indywidualną.

A domu oczywiście nie buduję z myślą o sprzedaży. Jeśli kiedyś postanowię zmienić miejsce zamieszkania, prędzej go wynajmę niż sprzedam.

pozdrawiam serdecznie

Kuba

Witam

Otrzymałem od architekta wstępną koncepcję przyziemia oraz poddasza.

Proszę Was o opinie, czy dobrym rozwiązaniem jest zwiększenie powierzchni pralni oraz łazienki na dole, kosztem pokoju?

Taki układ mi się podoba, zastanawiam się jednak, czy pokój o powierzchni 7,93m2 nie będzie za mały.

Dodam tylko, że ma być to pomieszczenie gościnne, w którym stanie jakaś niewielka sofa i ewentualnie biurko.

Chciałbym też dodać drzwi pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym (0/10) a garażem.

Mam też pytanie do osób, które już w domach mieszkają. Praktyczne rady wiadomo są najcenniejsze.

Gdzie zalecacie zrobić pralnie? Na dole, jako oddzielne pomieszczenie, czy zalecacie jednak wstawienie pralki w łazience u góry?

Z przypadku pralni na dole, w tym samym pomieszczeniu znajdowałaby się suszarnia. Byłoby też blisko do wyjścia na ogród, żeby pranie zawiesić ewentualnie na dworze. Z drugiej strony, trzeba z brudami z góry schodzić na dół, a potem wracać z nimi na poddasze.

W sytuacji, gdy pralka znajdowałaby się w łazience u góry, musiałbym z praniem schodzić na dół (nie biorę pod uwagę suszenia ciuchów na balkonie), a potem wracać do góry.

Opcja zrzutu też raczej odpada.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

PRZYZIEMIE.jpg