magellano 12.06.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 WitamNie jestem znawcą tematyki budowlanej i teraz, gdy z Żoną kupiliśmy działkę chcemy wybudować na nim nasz wymarzony domek. Oglądamy, wybieramy, rozpatrujemy projekty różnych pracowni, w chwili obecnej dość poważnym kandydatem do wygrania "castingu" na Nasz Dom - jest projekt Riwiera 4 http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-4 Zestawienie materiałowe dla tego projektu tutaj: http://www.mgprojekt.com.pl/upload/downloads/projekt-domu-riwiera-4-zestawienie-materialowe-a01603d8322a4ae23c102f939ab9c40e.pdf Nie wiem, jak podchodzić do kosztów budowy domu podawanych przez pracownie projektowe - czy pokrywają się z rzeczywistymi kosztami budowy? Na ile Waszym zdaniem można wycenić budowę SSZ dla tego projektu? Otrzymałem propozycję ok. 240k - to dużo, mało, czy odpowiednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Zwykle koszty budowy są przez pracownie bezczelnie zaniżane, a MGprojekt w tym celuje Sporo o tym pisał forumowicz ciekawski w dziale o projektach domów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221591-kosztorys-inwestorski-ZA-FREE 240 tyś to całkiem sporo jak na koszt SSZ dla przeciętnego domku jednorodzinnego (zwykle SSO to ok 100 tyś + 20-30 tyś stolarkę). Ale ten tu nie jest przeciętny i duża częśc kosztów to okna. Ta jedna narożna suwanka w sypialni na piętrze może kosztowac 15-20 tyś. Suwanka na parterze ok 10 tyś. Tańsze są takie z progami niż bezprogowe. Zwróćcie uwagę, że wc jest otwarte na salon. Fuj! Tutaj dyskusje o wersji podstawowej i nr 2: http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=3863481 Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magellano 13.06.2014 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jeżeli chodzi o okna, to mam wstępną wycenę z kilku firm i jest to rozpiętość rzędu 40 - 55 tys. A co do zaniżeń kosztów, to chyba różnie bywa, bo skoro "typowy" koszt budowy SSO to powiedzmy te 130tys. - tutaj ok, droższe będą okna to i tak jest to ogromna różnica w zestawieniu z tym co podaje pracownia - wg nich koszt SSO to 170k a SSZ - 243 - i to ceny netto! Tutaj byłyby one aż tak bardzo zawyżone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nie wiem jakiej jakości okna wyceniałeś, z jakiego materiału. Ja mam 9 okien (w tym 4 fixy) i jedną suwankę, PCV - okna kosztowały ok. 10 tyś i suwanka ok. 10 tyś.Jesli pracownia w koszotorysie ma drewniane okna i ocieplaną bramę garażową to 60 tyś jest normalną ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.06.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Bez żadnej pracy własnej u mnie SSO wyszło 900 pln za mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magellano 13.06.2014 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Okna w tym domu są duże i wydaje mi się, że warto dopłacić za troszkę wyższą jakość - o parametrach Uw - 0,6 - 0,7 - tym bardziej, że są to naprawdę duże okna, praktycznie od podłogi do sufitu. Jeśli u Ciebie Nefer SSO wyszedł za 900 zł /m.kw., to w takim razie jeśli ta Riwiera ma ~ 210 m.kw (garaż będzie zmieniony na pomieszczenie), to w takim razie te 240 tyś, za SSZ nie jest chyba tak duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 U mnie SSO wyszedł poniżej 600 zł/m2. Więc to nie jest żadna wytyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.06.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Powierzchnia całkowita 278m2 - ja wyceniam wg przyjętych na forum kryteriów + droższe okna na 300 000 ,developerski na 700 000. Te 450 000 na stronie są nie do osiągnięcia Domek piękny - bardzo mi sie podoba, ale z wyższej półki cenowej Edytowane 13 Czerwca 2014 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.06.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 U mnie SSZ wyszedł ok. 1200 zł/metr pow. całkowitej - przy powierzchni użytkowej ok. 165 m2 i całkowitej 230 m2. Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji. Kubatura ponad 1 tys. m3 ! Nie widzę szansy na SSZ poniżej 320-340 tys. No i deweloperka będzie odpowiednio droga. Wg mnie - 1 milion zł do zamieszkania. Może 10-15% mniej jeśli inwestor zrezygnuje z różnych fajerwerków... Ale trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.06.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Nie wiem czy tak się zmieniły ceny. U mnie jest 297 mkw/1100m3. Dlatego też podaję SSO, bo okna mamy zdecydowanie inne. I tu może to mieć duży wpływ (pomimo, że u mnie jest okno fasadowe zachodzące na dach na ALU). W Rivierze może być drożej o drugi strop (jesli będzie betonowy) Tak jak pisałam SSO u mnie wyszło 270.000 (liczę na okrągło 300 mkw) [TABLE=width: 621] [TR] [TD]Okna (bez Veluxów), drzwi zewnętrzne ( 2 szt) i do garażu (p/włam) plus brama garażowa - 54.000 [/TD] [TD=align: right][/TD] [/TR] [TR] [TD]Dach (materiał + robota) z Veluxami - 45.000 Alarm - 10.000 [/TD] [TD=align: right][/TD] [/TR] [/TABLE] Czyli w sumie ląduję za SSZ podobnie jak Cyprysik - 1.262 pln za mkw Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magellano 24.06.2014 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedzi - wiem na czym stoję. Jeszcze wrzuciłem zapytanie na oferię - na ile wycenią budowę ekipy prowadzące taką działalność. Żona jest po prostu zauroczona tym projektem , stylem, rozkładem pomieszczeń, antresolą - a czy łazienka otwarta na salon to aż taki błąd? Nam to nie przeszkadza, w chwili obecnej właśnie w takim domku mieszkamy i nie ma powodów do narzekań - goście nie muszą jej szukać po domu Domek podoba się Żonie, do mnie też przemawia, więc cóż robić? Chyba trzeba budować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.06.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Jak dla mnie to błąd dyskwalifikujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.06.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A mi to wcale nie przeszkadza. Zresztą w wiekszości domów 100-120m piętrowych cieżko jest uciec z tym problemem jak mamy małą łazienke na parterze żeby nie było widać jej drzwi z salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Bez problemu w dobrze zaprojektowanych domach. U kuzyna jest taka sytuacja - mama poszła do toalety, ale z przyzwyczajenia nie zamknęła drzwi na zamek, dzieciak poleciał za nią i otworzył drzwi na oścież prezentując mamę na klopie gościom siedzacym przy stole. Pomijam już problemy ze swoboda w puszczeniu wiatrów, bo słychać w całym salonie (w którym głos lepiej się rozchodzi niż w jakimś bocznym korytarzyku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magellano 20.07.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji. Właśnie, a jeszcze wracają do wyceny, czemu ten dom jest tak nieprzeciętny i ma być znacznie droższy w realizacji? Na czym polega jego wyjątkowość? Dla porównania projekt Kasjopea 3 tej samej pracowni http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-3 bardzo podobny metraż, dużo osób z forum buduje ten domek i podają koszt SSO (nie pamiętam, ale chyba nawet z dachem) na 190 ~ 200 tys. zł. Czemu tutaj miałby on wynosić aż te 300tys? Porównuję różne oferty i rozrzut cenowy jest naprawdę duży, więc nie bardzo zatem wiem, czy SSO można wybudować poniżej 200 tys., czy ktoś podając taką cenę wprowadza mnie w błąd, bo koszt będzie dużo większy. Proszę o odpowiedź, z czego wynikałby tutaj ten większy koszt w porównaniu z np. tą Kasjopeą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 03.08.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 U mnie SSO Kasjopei 3 wyniosło niecałe 190 tys. Z dachem, tzn. więźba, deskowanie i papowanie. Dachówka i robocizna to wydatek rzędu + - 40 tys. Przy czym na to 190 złozyły sie także przyłącza wszelakie i papiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magellano 04.08.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Oooo, i właśnie o to mi chodziło, dziękuję Eveline! Riwiera może jest trochę bardziej skomplikowana z uwagi na antresolę? Może ma to znaczenie, ale to chyba nie wpłynie aż tak bardzo na wysokość kosztów? Bo nie chciałbym zabudowywać tej pustej przestrzeni... Bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 14.08.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 U mnie SSZ wyszedł ok. 1200 zł/metr pow. całkowitej - przy powierzchni użytkowej ok. 165 m2 i całkowitej 230 m2. Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji. Kubatura ponad 1 tys. m3 ! Nie widzę szansy na SSZ poniżej 320-340 tys. No i deweloperka będzie odpowiednio droga. Wg mnie - 1 milion zł do zamieszkania. Może 10-15% mniej jeśli inwestor zrezygnuje z różnych fajerwerków... Ale trzymam kciuki! Mam obecnie SSO i wycenę na resztę do SSZ łącznie będzie ok 230-240 tyś ( w tym okna UW 0,7, brama, drzwi, blachodachówka oczywiście wszystko z montażem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darbud 11.09.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Stan surowy otwarty wychodzi razem z materiałem ,robota, (materiały średniej jakości) około 890zł , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerard1 26.10.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Planuje kupić projekt riwiera 4 , z związku z tym czy kupił pan i wie pan jaki koszt ma być budowy domu orientacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts