Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Nie jestem znawcą tematyki budowlanej i teraz, gdy z Żoną kupiliśmy działkę chcemy wybudować na nim nasz wymarzony domek. Oglądamy, wybieramy, rozpatrujemy projekty różnych pracowni, w chwili obecnej dość poważnym kandydatem do wygrania "castingu" na Nasz Dom - jest projekt Riwiera 4 http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-4

Zestawienie materiałowe dla tego projektu tutaj: http://www.mgprojekt.com.pl/upload/downloads/projekt-domu-riwiera-4-zestawienie-materialowe-a01603d8322a4ae23c102f939ab9c40e.pdf

Nie wiem, jak podchodzić do kosztów budowy domu podawanych przez pracownie projektowe - czy pokrywają się z rzeczywistymi kosztami budowy? Na ile Waszym zdaniem można wycenić budowę SSZ dla tego projektu? Otrzymałem propozycję ok. 240k - to dużo, mało, czy odpowiednio?

Zwykle koszty budowy są przez pracownie bezczelnie zaniżane, a MGprojekt w tym celuje :)

Sporo o tym pisał forumowicz ciekawski w dziale o projektach domów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221591-kosztorys-inwestorski-ZA-FREE

240 tyś to całkiem sporo jak na koszt SSZ dla przeciętnego domku jednorodzinnego (zwykle SSO to ok 100 tyś + 20-30 tyś stolarkę). Ale ten tu nie jest przeciętny i duża częśc kosztów to okna.

Ta jedna narożna suwanka w sypialni na piętrze może kosztowac 15-20 tyś. Suwanka na parterze ok 10 tyś. Tańsze są takie z progami niż bezprogowe.

Zwróćcie uwagę, że wc jest otwarte na salon.

Fuj!

Tutaj dyskusje o wersji podstawowej i nr 2:

http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=3863481

Edytowane przez Elfir

Jeżeli chodzi o okna, to mam wstępną wycenę z kilku firm i jest to rozpiętość rzędu 40 - 55 tys. A co do zaniżeń kosztów, to chyba różnie bywa, bo skoro "typowy" koszt budowy SSO to powiedzmy te 130tys. - tutaj ok, droższe będą okna to i tak jest to ogromna różnica w zestawieniu z tym co podaje pracownia - wg nich koszt SSO to 170k a SSZ - 243 - i to ceny netto! Tutaj byłyby one aż tak bardzo zawyżone?

Nie wiem jakiej jakości okna wyceniałeś, z jakiego materiału.

Ja mam 9 okien (w tym 4 fixy) i jedną suwankę, PCV - okna kosztowały ok. 10 tyś i suwanka ok. 10 tyś.

Jesli pracownia w koszotorysie ma drewniane okna i ocieplaną bramę garażową to 60 tyś jest normalną ceną.

Okna w tym domu są duże i wydaje mi się, że warto dopłacić za troszkę wyższą jakość - o parametrach Uw - 0,6 - 0,7 - tym bardziej, że są to naprawdę duże okna, praktycznie od podłogi do sufitu. Jeśli u Ciebie Nefer SSO wyszedł za 900 zł /m.kw., to w takim razie jeśli ta Riwiera ma ~ 210 m.kw (garaż będzie zmieniony na pomieszczenie), to w takim razie te 240 tyś, za SSZ nie jest chyba tak duży?

Powierzchnia całkowita 278m2 - ja wyceniam wg przyjętych na forum kryteriów + droższe okna na 300 000 ,developerski na 700 000. Te 450 000 na stronie są nie do osiągnięcia

Domek piękny - bardzo mi sie podoba, ale z wyższej półki cenowej

Edytowane przez turalyon

U mnie SSZ wyszedł ok. 1200 zł/metr pow. całkowitej - przy powierzchni użytkowej ok. 165 m2 i całkowitej 230 m2.

Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji. Kubatura ponad 1 tys. m3 !

Nie widzę szansy na SSZ poniżej 320-340 tys. No i deweloperka będzie odpowiednio droga. Wg mnie - 1 milion zł do zamieszkania. Może 10-15% mniej jeśli inwestor zrezygnuje z różnych fajerwerków...

Ale trzymam kciuki!

Nie wiem czy tak się zmieniły ceny. U mnie jest 297 mkw/1100m3. Dlatego też podaję SSO, bo okna mamy zdecydowanie inne. I tu może to mieć duży wpływ (pomimo, że u mnie jest okno fasadowe zachodzące na dach na ALU). W Rivierze może być drożej o drugi strop (jesli będzie betonowy)

Tak jak pisałam SSO u mnie wyszło 270.000 (liczę na okrągło 300 mkw)

[TABLE=width: 621]

[TR]

[TD]Okna (bez Veluxów), drzwi zewnętrzne ( 2 szt) i do garażu (p/włam) plus

brama garażowa - 54.000

[/TD]

[TD=align: right][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Dach (materiał + robota) z Veluxami - 45.000

Alarm - 10.000

[/TD]

[TD=align: right][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Czyli w sumie ląduję za SSZ podobnie jak Cyprysik - 1.262 pln za mkw :)

Edytowane przez Nefer

• 2 weeks później...
Dzięki za odpowiedzi - wiem na czym stoję. Jeszcze wrzuciłem zapytanie na oferię - na ile wycenią budowę ekipy prowadzące taką działalność. Żona jest po prostu zauroczona tym projektem , stylem, rozkładem pomieszczeń, antresolą - a czy łazienka otwarta na salon to aż taki błąd? Nam to nie przeszkadza, w chwili obecnej właśnie w takim domku mieszkamy i nie ma powodów do narzekań - goście nie muszą jej szukać po domu :p Domek podoba się Żonie, do mnie też przemawia, więc cóż robić? Chyba trzeba budować :))

Bez problemu w dobrze zaprojektowanych domach.

U kuzyna jest taka sytuacja - mama poszła do toalety, ale z przyzwyczajenia nie zamknęła drzwi na zamek, dzieciak poleciał za nią i otworzył drzwi na oścież prezentując mamę na klopie gościom siedzacym przy stole.

Pomijam już problemy ze swoboda w puszczeniu wiatrów, bo słychać w całym salonie (w którym głos lepiej się rozchodzi niż w jakimś bocznym korytarzyku).

• 4 weeks później...

Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji.

Właśnie, a jeszcze wracają do wyceny, czemu ten dom jest tak nieprzeciętny i ma być znacznie droższy w realizacji? Na czym polega jego wyjątkowość? Dla porównania projekt Kasjopea 3 tej samej pracowni

http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-3

bardzo podobny metraż, dużo osób z forum buduje ten domek i podają koszt SSO (nie pamiętam, ale chyba nawet z dachem) na 190 ~ 200 tys. zł. Czemu tutaj miałby on wynosić aż te 300tys? Porównuję różne oferty i rozrzut cenowy jest naprawdę duży, więc nie bardzo zatem wiem, czy SSO można wybudować poniżej 200 tys., czy ktoś podając taką cenę wprowadza mnie w błąd, bo koszt będzie dużo większy. Proszę o odpowiedź, z czego wynikałby tutaj ten większy koszt w porównaniu z np. tą Kasjopeą?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
U mnie SSZ wyszedł ok. 1200 zł/metr pow. całkowitej - przy powierzchni użytkowej ok. 165 m2 i całkowitej 230 m2.

Ten dom jest ZNACZNIE droższy w realizacji. Kubatura ponad 1 tys. m3 !

Nie widzę szansy na SSZ poniżej 320-340 tys. No i deweloperka będzie odpowiednio droga. Wg mnie - 1 milion zł do zamieszkania. Może 10-15% mniej jeśli inwestor zrezygnuje z różnych fajerwerków...

Ale trzymam kciuki!

Mam obecnie SSO i wycenę na resztę do SSZ łącznie będzie ok 230-240 tyś ( w tym okna UW 0,7, brama, drzwi, blachodachówka oczywiście wszystko z montażem )

• 4 weeks później...
  • 1 month później...