coachu13 09.04.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Jak to poprawnie wykonać ?Na wylewkę papa, potem folia, druga wylewka, folia ? W jakim miejscu montuje się styropian od czoła o i obróbkę blacharską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 09.04.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Moja propozycja wykonania:Spadek na płycie betonowej, izolacja przeciw wilgoci malowana dwa razy dysperbit lub inny wodny. Oczywiście faseta i wywinięcie na ścianę. Na to styropian podłogowy lub styrodur klejony klejem PU. Zamocowanie styropianu elewacyjnego od czoła i boków. Montaż obróbki blacharskiej tu są różne sposoby na desce z rynną. Na to papa termozgrzewalna najlepiej dwa razy z wywinięciem 20 cm na scianę. Pierwsza warstwa zgrzewana na łączeniach i do obróbki. Obróbki polecam z blachy aluminiowej lub nierdzewnej (stalowa szybko łapie korozję od chemii w wylewkach i klejach). Na to posadzka betonowa. Okładzina ceramiczna zgodnie ze sztuką (klej hydroizolacja itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.04.2017 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Żadne dysperbity i mazidła ! Na balkony i tarasy dajesz izolację przeciw wodną dwuskładnikowa tzw. szlam izolacyjny. Płyta betonowa, na to przygrzana papa wywinięta na mur, na papę styropian, na styropian folię i wylewkę na której robisz spadek, na wylewce dajesz szlam izolacyjny + taśma butylowa w narożniki. Na tym układasz wykończenie. Od czoła, boków i od spodu balkonu należy przykleić styropian. Styropian zaciągnąć klejem. Ważne żeby wyprowadzić kapinosy albo z materiału wykończenia, albo obróbki z blachy. Szlam zaciąga się od góry na obróbki. Chodzi o to, żeby woda nie znalazła nigdzie miejsca żeby wpłynąć pod jakikolwiek element wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 10.04.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Ja chce zrobić tak, myślę, że powinno być dobrze - płyta balkonowa - szlam izolacyjny z fasetą uszczelniająca na ścianę - styropian - wyleka ze spadkiem - szlam izolacyjny z fasetą uszczelniająca na ścianę przykrywający okucia balkonu (profile aluminiowe) - klej, płytki Poprawcię mnie, jeżeli coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 10.04.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wszystko ok może być szlam. Osobiście wole papę sbs ze względu na grubość izolacji i jednak cenę. Przy szlamie potrzeba wklejać odpowiednie taśmy, sezonować powłoki, kontrolować podkład, wilgotność temperaturę. Ale internet pełen jest filmów z wzorcowym wykonaniem izolacji opartej na szlamie. A ceny profili obróbkowych to już mistrzostwo. I tak ostatnia wycena oparta na technologi GREINPLAST GREINSTONE za 6 mkw powierzchni 3400 zł materiały plus robocizna. Życzę powodzenia i cierpliwości bo przy balkonach wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 10.04.2017 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Jeżeli mam izolację od czoła 20cm to znaczy że cały ten styropian od czoła i góry ma znajdować się pod blachą obróbkową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.04.2017 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Obróbki mają zachodzić na wszelkie warstwy które są na czole i tworzyć kapinos. Na fotce pod blachą mamy ocieplenie, a na górze blacha jest zasmarowana szlamem (250 zł). Dając na balkon płytki albo kamień można je wysunąć i stworzyć kapinos. Trzeba pamiętać, żeby pod spodem na kamieniu naciąć rowek odrywający krople. Na płytkach się nie da, ale skuteczność i estetyka będą wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 11.04.2017 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 A można prosić o fotkę tego balkonu od góry ?Chodzi mi o to. Czy jak od czoła dam styro 20cm to fizycznie znajduje się nad tym styro ?Rozumiem ze wykończenie z blachy. Polaczenie z wylewka musi być zaszlamowane. No i co potem ?Na ten styro i blachę kładę od góry normalnie płytki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.04.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Kapinos powinien być odsunięty od czoła balkonu o 3-4 cm aby nie powstały szpecące smugi . I wiadomo : papa NA blachę , która powinna mieć wyraźny spadek ( podszlifować beton przed montażem). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 11.04.2017 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Jan Ty mówisz papa na blachę.Ale poprzednia wersja była taka, że mam dać papę na surowy beton i dopiero potem styro poziomo i druga wylewka i wtedy stryo od czoła i blacha do wykończenia i na to płytki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.04.2017 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Poradniki Sopro dobrze pokazują co, gdzie i jakhttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiJme_SjJ7TAhVDD5oKHat3AJIQFghKMAI&url=http%3A%2F%2Fdownload.sopro.com%2Fpublic%2Fpl-pl%2Fpdf%2Ftarasy-a4_2011_l.pdf&usg=AFQjCNGw5AkAhKvTupFMsbehXesTJLnJLw&sig2=zjm3dhMqpK2aQhmx9KZlEQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.04.2017 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Kapinos powinien być odsunięty od czoła balkonu o 3-4 cm aby nie powstały szpecące smugi . I wiadomo : papa NA blachę , która powinna mieć wyraźny spadek ( podszlifować beton przed montażem). Jan W przypadku samego tynku na czole balkonu to tak - powinien być wysunięty kapinos, zresztą tak samo robi się na parapetach. Niestety nie zagwarantuje on wiele, ponieważ wiatr może zawiewać strugi wody na otynkowane czoło balkonu. W przypadku obróbek blacharskich takich jak na fotce obróbka jest opuszczona 2 cm poniżej dolnej płaszczyzny balkonu i woda spływa po blasze. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.04.2017 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 A można prosić o fotkę tego balkonu od góry ? Chodzi mi o to. Czy jak od czoła dam styro 20cm to fizycznie znajduje się nad tym styro ? Rozumiem ze wykończenie z blachy. Polaczenie z wylewka musi być zaszlamowane. No i co potem ? Na ten styro i blachę kładę od góry normalnie płytki ? Od czoła i boków jest styropian przyklejony i osiatkowany jak na elewacji. Na górę nachodzi na to szeroki pas blachy, który od góry jest przykryty szlamem. Woda spływa po szlamie od razu na blachę. 3 rok mam zostawiony balkon z samym szlamem i naprawdę nic nie zacieka i nie podcieka. Przy czym blachę od czoła montuje się do płyty mdf, w moim przypadku musiała być wygięta w łuk, a płyta musi być jeszcze przykręcona do muru, więc styropian w kilku miejscach trzeba przewiercić. Rozważałem otynkowanie czoła, ale jak popatrzyłem na liczne balkony, to niestety - większość ma zacieki. Owszem, można dopilnować solidnego wykonania kapinosów ale na kaflach nie zrobisz nacięć, które oderwą krople wody ... W tym roku przykryję balkon płytą granitową w której zrobię nacięcia w kapinosie. Oczywiście wcześniej nie wiedziałem co dam na docelową posadzkę, myślałem o płytkach i zrobiłem obróbki z blachy. Fotkę musiałbym zrobić i załączyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.04.2017 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 W tej instrukcji Sopro nie ma nic o styro od czoła balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.04.2017 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 W instrukcji Sopro balkon wisi na łącznikach termicznych i jest odizolowany od reszty stropu. Technologie tą wprowadza się na etapie budowy domu. Fakt, że jest ciekawa, ciekawe ile kosztują łączniki. W standardowych balkonach z monolityczną płytą połączoną ze stropem budynku robi się standardowe izolację płyty od czoła i z boków z dołu i z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 13.04.2017 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Czemu daje się płytę mdf od czoła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 13.04.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Płyta osb jest potrzebna, aby było do czego zamocować blachę czołową. Nie każda pani domu zaakceptuje takie blaszane rozwiązanie. Warto zdublować izolację aby w razie naprawy uszkodzonej płytki czy przejścia balustrady nie było przecieku. Inaczej izolacja wygląda nad tarasem nad pomieszczeniem, inaczej na płycie balkonowej. Problematyczne są te płyty z łukiem czy wycinkiem koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.04.2017 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Czemu daje się płytę mdf od czoła ? MDF można wyginać dlatego daje się ją na łuki. OSB może pójść na części proste. Do niej montuje się obróbki blacharskie. U mnie blachy pasują do obróbek dachu, koloru dachówek i koloru rynien, ale jeżeli u kogoś do niczego miałyby nie pasować, to fakt - lepiej otynkować te miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.04.2017 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 A od góry nad tym styro np 20cm też dać płytę osb pod blachę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.04.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Nie, płyta tylko od czoła, zresztą monterzy znający się na obróbkach blacharskich (czyli ci co robią dachy) poradzą sobie z przymocowaniem blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts