Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja balkonu

coachu13

Recommended Posts

A jeżeli chodzi o papę na płycie balkonu to w wielu postach widziałem właśnie papę jako pierwszą warstwe a dopiero potem ocieplenie i wylewka ze spadkiem.

Żeby było jasno woda u mnie nie wraca po papie do budynku tylko dostaję się na spód balkonu (od spodu jest styropian zaciagnięty siatką z klejem) zatrzymuję się na kleju i tam się cofa w strone ściany.

Rysunek dla jaśniejszego podglądu jak to u mnie wygląda. W niektórych miejscach jestem pewny że izolacja przecieka bo jest wypłukana, ale tam gdzie dobrze zrobiona to już nie wiem czy przecieka gdzie stoi woda czy dostaje się przez okap czy jak. Izolacja jest niby do basenów więc powinna trzymać tam gdzie woda stoi na okrągło.

balkon.jpg

Edytowane przez alexa105

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Blacha ma gładką powierzchnię i przyczepność izolacji mineralnej jest mniejsza niż do betonu (toretycznie, no chyba że na brudny beton kładziesz). Żywica ma dużą przyczepność, większą niż izolacja, smarujesz blachę żywicą i aby stworzyć coś na podobieństwo betonu posypujesz to piaskiem kwarcowym (mozna go kupić wszędzie). Bez tego zabiegu trwałość izolacji jest dużo mniejsza bo blacha od temperatury bedzie się odkształcać sporo i zacznie zrywać połaczenia izolacji, a tak to dzięki większej przyczepności izolacji proces będzie dłużej trwał .

Nie zrobisz izolacji na 100 lat, ale mozna to wydłużyć ile się da do tych 6 lat

A jeżeli chodzi o papę na płycie balkonu to w wielu postach widziałem właśnie papę jako pierwszą warstwe a dopiero potem ocieplenie i wylewka ze spadkiem.

Żeby było jasno woda u mnie nie wraca po papie do budynku tylko dostaję się na spód balkonu (od spodu jest styropian zaciagnięty siatką z klejem) zatrzymuję się na kleju i tam się cofa w strone ściany.

Rysunek dla jaśniejszego podglądu jak to u mnie wygląda. W niektórych miejscach jestem pewny że izolacja przecieka bo jest wypłukana, ale tam gdzie dobrze zrobiona to już nie wiem czy przecieka gdzie stoi woda czy dostaje się przez okap czy jak. Izolacja jest niby do basenów więc powinna trzymać tam gdzie woda stoi na okrągło.

[ATTACH=CONFIG]403073[/ATTACH]

Po pierwsze to blacha czyli okapnik rozumiem że znajduje się na wylewce i jest razem z nią pokryta szlamem izolacyjnym ?

Jeżeli jest tak jak to opisałeś to zbrojona zaprawa która jest położona na styropianie namakała by najpierw w miejscu łaczenia płyt spodniej częsci balkonu.

Czasami jednak namoknieta spodnia część balkonu występuje ze względu na nieuformowany spadek zewnętrzny na ociepleniu tej części.

Woda z opadów zacinając pada na pionową część balkonu czyli czoło a następnie spada i spływa w stronę budynku.

Na kleju nie jest to aż tak oczywiste ze względu na fakt że zaprawa sama nasiąka i ciągnie wilgoć więc od małej kropli widoczna po jakimś czasie jest duża ciemniejsza plama.

Proponuję dokładnie sprawdzić poziomicą ten fakt i ewentualnie trochę poprawić a podczas tynkowania pamiętać aby fachowcy z tynku uformowali na zewnętrznej dolnym czole mały okapnik lub inaczej malutki sopel na całej długości.

To spowoduje że woda spływając z czoła balkonu w dół nie popłynie w stronę budynku tylko będzie kapać na skraju balkonu.

Bez tego na spodniej części balkonu po jakimś czasie mogą się pojawić białawe naloty z soli i innych chemikaliów będących w powietrzu które zabiera ze sobą deszcz.

Edytowane przez Mareks77

Tak, blacha znajduje się na wylewce i jest pokryta szlamem.

"ewentualnie trochę poprawić a podczas tynkowania pamiętać aby fachowcy z tynku uformowali na zewnętrznej dolnym czole mały okapnik lub inaczej malutki sopel na całej długości."

na pionowym elemencie balkonu, na zewnętrznym dolnym czole na całej długości jest wklejony malutki plastikowy okapnik, aby zapobiec sytuacji jaką opisałeś.

"Nie zrobisz izolacji na 100 lat, ale mozna to wydłużyć ile się da do tych 6 lat"

Ja już tych balkonów mam dosyć, mam piękny taras i na ten balkon nie muszę nawet wchodzić. Gdybym budował jeszze raz dom to bym z większości jak nie całości zrezygnował.

Może zadam jeszzce jedno pytanie. Co położyć aby o balkonach zapomnieć? Może być nawet blacha jak na płaskich dachach, na całości chociaż nie najlepiej to wygląda Jakieś inne pomysły? Tę żywicę z piaskiem kwarcowym można położyć na cały balkon? Widziałem, że są jakieś wersje dekoracyjne.. cenowo jak wychodzi? Na wiosnę coś muszę wymyśleć, póki co kładę papę i będę obserwował czy gdzieś jeszcze idzie woda.

Tak, blacha znajduje się na wylewce i jest pokryta szlamem.

Może zadam jeszzce jedno pytanie. Co położyć aby o balkonach zapomnieć? Może być nawet blacha jak na płaskich dachach, na całości chociaż nie najlepiej to wygląda Jakieś inne pomysły? Tę żywicę z piaskiem kwarcowym można położyć na cały balkon? Widziałem, że są jakieś wersje dekoracyjne.. cenowo jak wychodzi? Na wiosnę coś muszę wymyśleć, póki co kładę papę i będę obserwował czy gdzieś jeszcze idzie woda.

Jeszcze kilka pytań.

To jest zwykła wyprofilowana blacha czy jakiś sztywny okapnik systemowy typu :

0_0_productGfx_8498732d4753239c989f6e9b13e41e49.jpg

Wylewka w miejscu mocowania blachy lub profilu okapowego powinna być odpowiednio wyprofilowana tak aby zachowany był spadek nie powodując zastojów wody.

Na styku wylewki z okapnikiem zatopić w szlamie taśmy izolacyjne.

Jeśli nie udało się przygotować wylewki to po wklejeniu blachy można pokryć całość balkonu zaprawą wyrównującą niwelując powstały uskok.

Na Twoim miejscu jeśli faktycznie woda wchodzi pomiędzy blachę a posadzkę i pojawia się na spodniej części balkonu proponuję w miejscu styku blachy z posadzką wkleić taśmy izolacyjne do szlamu i pokryć balkon jeszcze jedną warstwą szlamu izolacyjnego.

zwykła blacha wyprofilowana.

Pisałem już wcześniej osoba, która "uszczelniła" mi balkon nie wpuściła blachy aby zrobić jednolity spadek i powstał zastój o którym piszesz.

Myślę że tak zrobię, na wiosnę zerwę papę którą teraz położyłem i dołożę warstę szlamu aby wyrównać spadek.

Zastanawiam się jeszcze czy solidnie zostały zaizolowane łączenia blach.. czego używacie, aby to uszczęlnić?

Uważasz, że pomysł z żywicą na całej powierzchni jest ok? Nie będzie odpadać?

do tego typu łączeń użyj taśmy którą się zatapia także połączenia ścian z podłogą. Posmaruj łączenie szlamem a następnie na świeżą i mokrą połóż taśmę i szlamuj samo łączenie, a następnie pokryj szlamem cały balkon.

Połączenia blach należało zalutować.

Jeśli tego nie zrobiono to postaraj się o uszczelniacz poliuretanowy w kolorze blachy czyli jeśli jest ocynkowana to szary lub inny zgodny i pokryj łączenia od zewnątrz.

Tym samym preparatem pokryj szczelinę pomiędzy blachą a wykonaną posadzką czyli płytkami lub ewentualną żywicą.

Odnośnie żywicy to odpadać nie będzie. Żywica z kamyczkami będzie OK. Brak poślizgu i wygląda całkiem OK.

Jeśli balkon jest mały to zakup coś lepszego z górnej półki.

Warstwy powinny wyglądać tak:

http://www.izolacje.com.pl/artykul-galeria/id1641,balkony-i-tarasy-uszczelnienie-drenazowe-i-podplytkowe?gal=1&zdjecie=4575

Pogubiłem się w tym, czyli mam płytę balkonu , wysmarowana izolacją przeciwodną izohanu ,nie dysperbit. Na to poszła izolacja, styropian i wylewka z mixokreta.

Co mam zrobić w następnej kolejności ?

Obróbkę z blachy a potem płytki które na nią wejdą ? czy płytki a potem blacha ?

Czy ten okapnik z blachy jest musowy czy są inne rozwiązania ?

Obróbka z blachy powinna być pod izolacją z papy. Bo tak, izolacja a jakże jest nie będzie ciekło środkiem a woda pokaże się na krawędzi. Nie wierzcie w to .że kapinos można dać pod samymi płytkami. Fuga i jakieś niby szczelne mazidło po kilku latach stwardnieje , popęka i zaciek gotowy.Jan

obróbkę można dawać tu i tu. Lepiej jest dać na pierwszej izolacji (o ile na betonie jest spadek) jak nie ma spadku to na warstwie spadkowej (powinno ją się robić na płycie nie po styropianie.)

Obróbka podpłytkowa nie jest dobrym rozwiązaniem ale poprawnie zrobiona do remontu przetrwa

Pogubiłem się w tym, czyli mam płytę balkonu , wysmarowana izolacją przeciwodną izohanu ,nie dysperbit. Na to poszła izolacja, styropian i wylewka z mixokreta.

Co mam zrobić w następnej kolejności ?

Obróbkę z blachy a potem płytki które na nią wejdą ? czy płytki a potem blacha ?

Czy ten okapnik z blachy jest musowy czy są inne rozwiązania ?

Na styku blachy i posadzki wtop taśmę izolacyjną:

1.jpg

Taśmę wtop za pomocą jakiejkolwiek hydroizolacji np:

mapei-mapelastic-32kg.jpg

W celu wtopienia taśmy rozrób tylko tyle środka aby wystarczyło.

Do wtapiania taśmy może być on rzadszy ale nie za bardzo.

Tą samą taśmą zaizoluj styk płyty balkonowej ze ścianą oraz futryną okna.

Po odczekaniu kilku godzin zaizoluj cały balkon.

Powtórz tą czynność dwukrotnie.tak aby warstwa izolująca wynosiła ok 3 - 4mm

Jeśli faktycznie po położeniu blachy powstaje górka przez którą nie chce spływać woda to kładąc płytki użyj pacy zębatej 1 x 1 cm.

Smaruj zarówno płytkę jak i posadzkę !

Pacą z zębami posadzkę, natomiast płytkę smaruj pacą bez zębów.

Sama hydroizolacja powinna trochę złagodzić górkę a resztę spowoduje zaprawa klejąca.

Płytki układaj z poziomicą tak aby zachować spadek.

Po odczekaniu ok 48h aż klej wyschniemożna położyć fugę.

W miejscu czoła czyli styku płytek z blachą zaizoluj całość uszczelniaczem dekarskim dobierając jego kolor do płytek lub blachy.

uszczelniacz-dekarski-cz_1098.jpg

• 4 months później...

Witam,

dziękuję Wam za pomoc. W ostateczności postanowiłem wszystko zerwać i położyć porządnie na nowo..

Mam pytanie odnośnie styropianu przy ścianie.

Jak na załączonym obrazku widać, nie wiem jak położyć styropian przy samej ścianie? Jak izolacja ma być wywinięta (szlam na warstwie spadkowej), na ścinę(pustaki), na styropian? Ma być cieńszy niż koncowa warsta styropianu na scianie, potem na to wywinąć szlam i następnie uzupelnic stropianem? Czy warstwa spadkowa ma iść do końca ściany bez izolacji? - wtedy tworzy się mostek termiczny...

styro.jpg

Żadne dysperbity i mazidła ! Na balkony i tarasy dajesz izolację przeciw wodną dwuskładnikowa tzw. szlam izolacyjny.

Płyta betonowa, na to przygrzana papa wywinięta na mur, na papę styropian, na styropian folię i wylewkę na której robisz spadek, na wylewce dajesz szlam izolacyjny + taśma butylowa w narożniki. Na tym układasz wykończenie. Od czoła, boków i od spodu balkonu należy przykleić styropian. Styropian zaciągnąć klejem. Ważne żeby wyprowadzić kapinosy albo z materiału wykończenia, albo obróbki z blachy. Szlam zaciąga się od góry na obróbki. Chodzi o to, żeby woda nie znalazła nigdzie miejsca żeby wpłynąć pod jakikolwiek element wykończenia.

Piotrze, czy dokładnie tak samo izoluje się balkony na wykuszu? Czy wylewki nad ociepleniem i izolacją nie powinno się w którymś miejscu zakotwiczyć?

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Mam podobny dylemat jak kolega w poście #73 - jak poprawnie mam wykonać hydroizolację balkonu?

Między drzwiami balkonowymi a płytą balkonową mam 10cm.

Nie chcę używać papy, bo nie mam do niej zgrzewarki dlatego pewnie zostaje tylko jakaś hydroizolacja - jaką kupić w korzystnej cenie i sprawdzoną?

Wykonałbym to tak:

- grunt

- wyrównanie płyty balkonowej ze spadkiem

- szlam wywinięty na ścianę tak z 15-20cm. na łączeniu ściana - płyta zastosuje taśmę uszczelniającą np. Ceresit CL 152.

- folia budowlana

- styropian na płytę balkonową ( dach/podłoga ) 4-5cm

- styropian lub styrodur 5cm na całej szerokości styku balkonu ze ścianą aby zniwelować styk wylewki ze ścianą.

- folia budowlana

- wylewka 5cm ze spadkiem 1-1,5%

- grunt

- po raz kolejny szlam z zastosowaniem taśm na łączeniu styropian wylewka.

- na to klej i płytki.

- oczywiście ocieplenie balkonu od dołu i od czoła.

Martwi mnie jedna rzecz - przy montażu barierek do płyty balkonowej / wylewki uszkodzę hydroizolację - w takiej sytuacji należ montować barierkę najlepiej do czoła płyty balkonowej?

Wszędzie szukam informacji na ten temat, każdy pisze co dać ale nigdzie nie ma informacji o drobnych szczegółach które są bardzo ważne.

• 9 months później...

Odkopię temat.

Mam do wykończenia balkon i taras. Zostało to wykonane tak że na zalany beton została położona papa wywinięta na ściany, pod papa okapnik. Tak jak na tym zdjęciu z internetu:

Przechwytywanie.JPG

Na to została wylana wylewka betonowa.

Co dalej? Czy na to mogę kłaść płytki? Pozostałe 2 balkony zostały wykonane w takiej technologi 25 lat temu i wszystko trzyma, nie zacieka itd.

Czy należy wykonać dodatkową hydroizolację bezpośrednio pod płytkami?

Edit:

Nikt nie pomógł w zwiazku z tym kupiłem hydroizolacje Mapelastic.

Edytowane przez bolek89