Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czym bezbarwnym załatać szczelinę między plastikowym oknem a kamiennym parapetem (rząd 2 mm) ?

Czy użyć silikonu czy uszczelniacza dekarskiego (kauczuk, butyl, polimer ....) ?

Fantom

Myślę że silikon będzie Ok wewnątrz. Odtłuścić podłoże ułożyć silikon ukształtować fugę. Uszczelniacz raczej na zewnątrz i trudniej fugę ukształtować. Są jeszcze listwy maskujące z taśmą klejącą i uszczelką.
Witam

Czym bezbarwnym załatać szczelinę między plastikowym oknem a kamiennym parapetem (rząd 2 mm) ?

Czy użyć silikonu czy uszczelniacza dekarskiego (kauczuk, butyl, polimer ....) ?

Fantom

Ja użyłem Sika Flex.

Który dokładnie ?

Jak dawno położony i jak trzyma ?

pozdrawiam

Fantom

Dokładnie Crystal Clear, położony we wrześniu zeszłego roku, trzyma bardzo dobrze.

dokladnie, Sika Crystal Clear

bezkonkurencyjny produkt przy takim zastosowaniu, silikony w tym dekarskie plus inne uszczelniacze w tym goniace inne firmy z poliuretanami moga sie schowac.

Sika tania nie jest, ale c'mon klekajcie narody jezeli chodzi o jakosc ich produktow.

Ale ten uszczelniacz ma napisane wprost: "nie stosować w miejscach narażonych na działanie UV".

Fantom

Nie chcesz, nie stosuj. Twój wybór. U mnie się sprawdza. Mi ta Sika została po dekarzach, uszczelniali tym chyba obróbki blacharskie.

W karcie technicznej

Przed zastosowaniem na kamieniu naturalnym należy skontaktować się z przedstawicielem firmy Sika.

No i co ten przedstawiciel ma niby stwierdzić? A kamieniowi to co się może stać? Moim skromnym zdaniem nic.

Mi przychodzą do głowy dwa problemy :

1) odbarwienia

2) brak przyczepności

Fantom

Mnie kamieniarze uczulali aby używać tylko chemii do kamienia z powodu odbarwień zmatowienia itp zależy od rodzaju kamienia to co można zastosować na granit zaszkodzi na marmur.

^^

Dokłądnie ale wg39070 to wielki fachmann i on sie zna na wszystkim naj najelpiej, chemie ma w malutkim paluszku, na oko wie co z czym i jak moze chemicznie reagowac....

^^

Dokłądnie ale wg39070 to wielki fachmann i on sie zna na wszystkim naj najelpiej, chemie ma w malutkim paluszku, na oko wie co z czym i jak moze chemicznie reagowac....

A masz jakiś problem do mnie? Zastosowałem Sikę i jest OK, jakiej jeszcze trzeba rekomendacji? Waż słowa gościu, waż, jeśli wiesz co to znaczy!

Patrząc pod kątem producenta, to wynika, że powinienem zastosować Sikaflex 521

Fantom

Chłopie, słuchaj dalej bajko pisarzy i najlepiej zastosuj zwykły silikon sanitarny. Powodzenia.

odnosnie sika crystal clear i stosowania na zewnatrz: uv moze go lekko odbarwic (zmatowic) ale nie ma wplywu na jego zachowanie, jedynie wyglad fizyczny. I nie ma takiego zapisu ze nie stosowac tam gdzie UV - owszem nie stosowac na zewnatrz na podlozach korodujacych lub na szkle.