Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła, zrobione OZC.

tede80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czemu aż 16kW?

Pewnie dlatego, że już przy -7* za oknem ma tylko 13kW mocy przy tz 35*. Przy -20 nie chwalą się w karcie katalogowej.

Przy obciążaniu 10kW przy -20* za oknem potrzebujesz dosyć mocnej powietrznej pompy ciepła. I to z dwóch powodów - nie tylko musi dużo ciepła wyprodukować, ale jeszcze temperatura zasilania będzie wysoka (a to obniża COP).

Są takie, co nie tracą aż tak wiele z mocy przy spadku temperatury. Dla przykładu :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379155

Popatrz na ceny pomp o mocy rzędu 10kW przy -20* (powyższa w okolicach 30K zł za samą PC, LG 16kW ok. 20K zł netto). Pewnie zaczniesz szukać optymalizacji. Aż się prosi o rekuperację.

[quote=Kaizen;7453454

Są takie, co nie tracą aż tak wiele z mocy przy spadku temperatury. Dla przykładu :

.

To nie jest kwestia straty mocy tylko elektronicznego obcięcia modulacji w wysokich temperaturach np Panasonik

albo silne oddziaływanie odciążania sprężarki w niskich temperaturach kosztem COP w wysokich temperaturach .

Im mniej "podrasowywania"tym sprawniej ,taniej i niezawodnie.

@Kaizen to lepszy będzie T-Cap 9kW i w ewentualnie kilka dni podgoni sobie grzałką czy zdecydowanie lepszy będzie T-Cap 12kW? Według OZC powinna być 10,1kW na -20*C?

sprwdź czas reakcji serwisu i dostępność części np pompka do co (w panasie jest trochę nietypowa).

Ale generalnie PC Nie psują się często

Edytowane przez fachman19

@Kaizen to lepszy będzie T-Cap 9kW i w ewentualnie kilka dni podgoni sobie grzałką czy zdecydowanie lepszy będzie T-Cap 12kW? Według OZC powinna być 10,1kW na -20*C?

Jestem zwolennikiem wspierania się grzałkami i nie przewymiarowywania PC.

Raczej bym celował w coś, co te 10kW wyciągnie samą sprężarką, żeby jak najmniej w takie mrozy prądu zużyć w droższej strefie G12. Raczej - do przeliczenia na podstawie ofert, bo sporo zależy od różnicy w cenie PC.

Grzałki niech zostaną w zapasie jak będzie -25 albo żeby nadgonić ewentualny przestój w czasie mrozów (np. kilkugodzinna przerwa w dostawie prądu). Chyba, że masz alternatywne źródło (np. kominek) i liczysz się z tym, że w takich sytuacjach odpalasz. Przy takim założeniu brałbym PC oczko słabszą.

Edytowane przez Kaizen

@fachman19 a jeśli by nie patrzeć na firmę tylko na moc, to patrząc na moje OZC lepiej zastosować pompę, która ewentualnie przez kilka najmroźniejszych dni podgoni grzałką czy pompę większą niż wymagana w obliczeniach OZC?

Są różne szkoły i to dość radykalne (czasem).

Program firmy Daikin dobierał tak aby PC samodzielnie wystarczała do około -10 C poniżej praca równoległa .

Czas pracy grzałek wychodził około 100 h ( ale nie z pełną mocą )

Firmy maja programy które symulują koszty eksploatacji na podstawie danych z pobliskiej stacji meteo.

To bardzo ciekawe analizy.

Ja jestem zwolennikiem takiego podejścia ,

PC maja pewien zakres modulacji i różne moce w różnych temperaturach. Istotne jest też czy chcesz korzystać z G12 czy G11. i w jakim stopniu.

CZy masz kominek i czy w niskich temperaturach pomożesz PC .

Tak ,że jest wiele aspektów .

Ja mam np klimatyzator który pracuję w okresach przejściowych ,ale ma zakres pracy do -25*C i wystarczy do grzania całego domu

U mnie na odwrót niż u kaizena. Mam przewymiarowana pompę i dzięki temu mogę grzać tylko w taniej taryfie. Minionej zimy nie było z tym problemu. Od okolo miesiąca grzeje 3h w nocy i dziennym okienku po grzaniu cwu. Nie mam pojęcia czy lepiej było by gdybym wybrał zwyklego Panasonica 9kw.

U mnie na odwrót niż u kaizena. Mam przewymiarowana pompę i dzięki temu mogę grzać tylko w taniej taryfie. Minionej zimy nie było z tym problemu. Od okolo miesiąca grzeje 3h w nocy i dziennym okienku po grzaniu cwu. Nie mam pojęcia czy lepiej było by gdybym wybrał zwyklego Panasonica 9kw.

A masz ją przewymiarowaną tak ,że przy -20 C też jedziesz na drugiej taryfie???