Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła, zrobione OZC.

tede80

Recommended Posts

Tylko jak mam to porównać? Jest jakiś program do tego?

Oj- co Wy Koledzy z tym dodawaniem mocy pod CWU, przecież PC ma zasadniczo jeden obwód grzewczy ...

OZC podaje Ci dwie konkretne wartości pod PC :

-max moc przy najniższej temp zewn

- spodziewane zużycie

Do mocy obciążenia można założyć delikatne przewymiarowanie pod T2 (ale bez szaleństw)

Jeśli planujesz docieplenie chałupy , to koniecznie to uwzględnij.

No cóż na zużycie masz jedynie wpływ realny poprzez max sprawność instalacji

(najlepsze COP-y)- czyli producent i model oraz optymalna instalacja

Moim zdaniem to wszystko

Pzdr

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

10151W + około 4x300W (CWU) + błedy budowlane (domu nie zbudujesz laboratoryjnie) i wychodzi około 12kW.

.

W tym przypadku tak nie jest, projektowe obciązenie cieplne praktycznie zawsze licze z naddatkiem 10-20%, czyli ewentualne błedy wykonawcze będą skompensowane tym naddatkiem.

Zakładam, że asolta 10kW jest dobrze policzone. Wobec tego:

Jeśli chcesz grzać w jednej taryfie to bierz pompę o niższej mocy niż to 10kW. Celuj tak aby pompa samodzielnie pracowała do temp. -5 ... -10°C. Poniżej tych temperatur wspomoże ją grzałka elektryczna. Nie bój się tego. Temperatury niższe niż wcześniej wspomniane są na tyle rzadko, że grzałka dostarczy 2-3% ciepła w ciągu sezonu grzewczego. Dzięki temu pompa jest dobrze dobrana. W przypadku dodatkich temperatur będzie lepiej pracowała (nie będzie taktowania itp).

Zakładam, że asolta 10kW jest dobrze policzone. Wobec tego:

Jeśli chcesz grzać w jednej taryfie to bierz pompę o niższej mocy niż to 10kW. Celuj tak aby pompa samodzielnie pracowała do temp. -5 ... -10°C. Poniżej tych temperatur wspomoże ją grzałka elektryczna. Nie bój się tego. Temperatury niższe niż wcześniej wspomniane są na tyle rzadko, że grzałka dostarczy 2-3% ciepła w ciągu sezonu grzewczego. Dzięki temu pompa jest dobrze dobrana. W przypadku dodatkich temperatur będzie lepiej pracowała (nie będzie taktowania itp).

Skoncz z powtarzaniem tych bzdur w kolejnych watkach.

Pytajacy wyraznie napisal:

Będę korzystał z taryfy G12w

Czytasz wogole watek niz udzielisz komus swoich "rad"?. :)

• 2 weeks później...

Witam,

Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonej powietrznej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Junkers. Pompa Supraeco A SAO posiada najwyższy współczynnik COP na rynku wynoszący 5,2 przy pracy w parametrach A7/W35.

W celu doboru i wyceny powietrznej pompy ciepła zachęcam Państwa do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy niezgodny z regulaminem

Hej przeczytałem post z linku wyżej jednak jestem za dużym bałwanem i mój mózg nie odbiera poprawnie tych informacji :)

mam zrobione OZC.

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 100,5 m2

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 3315 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 599 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3914 W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 7350 kWh/rok

Dojdzie jeszcze woda na razie dla jednej osoby ale może się to zmieni :)

Teraz nie wiem czy pchać się w 9kw czy jednak mniejszą 7kw starczy?

Ogrzewanie w płycie 20cm i styro 20cm pod płytą.

Zrobione OZC.

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 100,5 m2

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3914 W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 7350 kWh/rok

Teraz nie wiem czy pchać się w 9 kW czy jednak mniejszą 7 kW starczy?

Ogrzewanie w płycie 20 cm i styro 20 cm pod płytą.

Może nawet 5 kW wystarczy .

Warto zaznajomić się z tematem ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page46

Może nawet 5 kW wystarczy .

Warto zaznajomić się z tematem ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page46

Na grzanie wystarczy, na grzanie cwu w II taryfie w okienku południowym juz niekoniecznie. W domach o małym i bardzo małym projektowym obciązeniu cieplnym decydujacym parametrem jest mozliwosc grzania cwu w II taryfie i dlatego moc powinna byc wieksza ze wgledu na cwu

Wybór PC 7 kW zamiast PC 5 kW , to wzrost mocy o 40 % .

Czy kolega adski ma odpowiedniej grubości wylewkę aby móc nadwyżki

mocy w niej ładować w II taryfie ??

Dla strefy III ilość godzin z temperaturą poniżej - 15 stopni to = 19;

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/#more-2224 i tylko dla tej ilości godzin w sezonie będziesz potrzebował mocy maksymalnej dla temperatury wewnętrznej budynku + 20 C .

Jeżeli chodzi o grzanie CWU , to obecnie jest singlem !!!

Jak taka pompa będzie zachowywać się w temperaturach > 0 C oraz

"" czy warta skórka za wyprawkę ""

Trzeba to przekalkulować . Dlatego poleciłem temat do przestudiowania

Edytowane przez Andrzej5101

• 10 months później...
Witam, po lekturze forum i waszych namowach zdecydowaliśmy się na powietrzną pompę ciepła, zleciliśmy wykonanie OZC, teraz mam pytanie, jak na podstawie OZC obliczyć jakiej mocy pompa jest nam potrzebna? Wiem, pytanie pewnie wam się wydaje głupie ale ja się na tym po prostu nie znam, dla mnie te wszystkie oznaczenia to czarna magia ;)

W OZC masz obciążenie cieplne - i takiej pompy szukasz, która dostarczy potrzebnej mocy w zadanych warunkach (w przypadku powietrznych ważna temperatura zewnętrzna). No i są dwie szkoły - albo samą sprężarką, albo razem z grzałkami (jeżeli je ma) + drobny zapas. Jest też wariacja obydwu szkół - taka moc, żeby potrzebną ilość kWh dostarczyć grzejąc tylko w taniej strefie taryfy elektrycznej. Czyli gdy np. potrzebujesz wg OZC 5kW to liczysz - 5kW*24h=120kWh i dzielisz to przez czas trwania taniej strefy, np. 10h i wychodzi moc pompy 12kW.

Jak zamierzasz korzystać - sama musisz zdecydować. IMO warto raczej iść w stronę mniejszej mocy, chociaż pewnie wielu będzie Cię namawiało na więcej, bo "za dużo nie zaszkodzi". Tymczasem zaszkodzi, bo kosztuje Cię drożej a do tego przewymiarowana pompa pracuje z mniejszym COP, niż dobrze dobrana - czyli kWh wychodzi drożej.

Edytowane przez Kaizen