Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła, zrobione OZC.

tede80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam pojecia skad Wy te wzory na obliczanie mocy pompy bierzecie....

Gdy ja pytalam o rade 3 lata temu, doradzono mi na forum przewymiarowanie o 20-30%, liczone: wynik ozc+1kW na cwu i to pomnozyc przez 120-130%.

Tak dobralam pompe i przez caly ostatni sezon pompa grzala co tylko w taniej taryfie (w domu 23,5st). Kilka razy zdarzylo sie, ze podgrzala cwu w drogiej, jesli bylo wieksze zuzycie.

obciążenie cieplne czyli zapotrzebowanie na ciepło (Qh,nd - takie mam tu oznaczenie)?

Obciązenie cieplne a dokladnie projektowe obciązenie cieplne ØHL [W] to jest prawidłowy prarametr do doboru mocy pompy, zapotrzebowanie na ciepło Qh,nd [kWh] to inny parametr konieczny do obliczen kosztów ogrzewania.

Gdy ja pytalam o rade 3 lata temu, doradzono mi na forum przewymiarowanie o 20-30%, liczone: wynik ozc+1kW na cwu i to pomnozyc przez 120-130%.

I taki wzór nie ma najmniejszego sensu. Czemu akurat 1kW na CWU? I po co jeszcze zapas mocy? Jakiś zapas mógłby się przydać tylko przy najsłabszej opcji - czyli gdy ktoś dobiera pompę do pracy 24/7 i moc razem z grzałką przy -20*. W innych wersjach to grozi (o zgrozo) wyjechaniem w droższą strefę lub odpalenie grzałek w mrozy przekraczające -20*.

Wzór który podałem to z Kompendium Devi - ale okrojony o ten (IMO bezsensowny) zapas 20%.

Gdyby faktycznie moc PC była na styk cały czas, a nie tylko w największe mrozy, to do ogrzania wody wystarczyłoby ze 200-250W. Ale w zupełności wystarczy zapas mocy uzyskany dzięki wyższej temperaturze niż -20* (bo ze świecą szukać doby, gdy temperatura nie wzrasta powyżej tej temperatury i pompa dobrana na styk nie znajdzie wolnej mocy na ogrzanie CWU).

Edytowane przez Kaizen

Witam,

tak sobie tylko myślę ,że jeśli mam zrobione OZC -to powinienem otrzymać pewną informację nt parametrów danej PC.

Niestety-każdy spec ma swoją teorię...

Niestety-szanowni potencjalni użytkownicy PC :

-bez zapoznania się z tematem i wyrobienia sobie samemu zdania nt się nie obejdzie.

Czasem mam wrażenie , że szukamy tu „Graala” wśród PC tj sprzęt powinien być :

-z super COP-ami

-powinien mieć odpowiednią moc w najniższych temp

-mieć nadmiar mocy pod T2, jednocześnie nie powodując taktowania

-mieć najniższą cenę zakupu przy najlepszej jakości podzespołów

-powinien być prosty i tani w naprawie

To teraz pojawia się pytanie : czy istnieje taka PC ?

I się zaczyna ...

Pojawiają się wtedy sprzedawcy i instalatorzy oraz użytkownicy zachwalający swoje wybory i sprzęciki...

A tu moim zdaniem , trzeba się wgryźć w temat i praktycznie samemu podjąć decyzje...

Powodzenia

PS

Wiem , że nie jest lekko -ale można to ogarnąć bez kilkuletnich studiów nt...

Kurcze, zatrudniliśmy faceta, który miał nam wszystko powyliczać. On nam dał projektowaną charakterystykę energetyczną, ale wyliczoną z danych które mu podałam, czyli z uwzględnieniem wszystkich zmian przez nas wprowadzonych, izolacji, stron świata itd. Obliczył nam szacowane koszty przy ogrzewaniu pelletem i powietrzną pompą ciepła (na początku rozważaliśmy pellet) i podał nam jakiej mocy pompy potrzebujemy (wyszło mu 12.73 kW) . Chciałam te wyniki wrzucić na forum, żeby się dowiedzieć czy na pewno potrzebna nam taka moc pompy ale okazało się że nie mam co wrzucać bo to nie OZC. Tak jak wspominałam kilka razy, nie znam się na tym i wyszło jak wyszło ;)

Gość Arturo72
Kurcze, zatrudniliśmy faceta, który miał nam wszystko powyliczać. On nam dał projektowaną charakterystykę energetyczną, ale wyliczoną z danych które mu podałam, czyli z uwzględnieniem wszystkich zmian przez nas wprowadzonych, izolacji, stron świata itd. Obliczył nam szacowane koszty przy ogrzewaniu pelletem i powietrzną pompą ciepła (na początku rozważaliśmy pellet) i podał nam jakiej mocy pompy potrzebujemy (wyszło mu 12.73 kW) . Chciałam te wyniki wrzucić na forum, żeby się dowiedzieć czy na pewno potrzebna nam taka moc pompy ale okazało się że nie mam co wrzucać bo to nie OZC. Tak jak wspominałam kilka razy, nie znam się na tym i wyszło jak wyszło ;)

Zazadaj zwrotu pieniędzy w ramach gwarancji bo gosteczek delikatnie mówiąc nie wywiązał się ze zlecenia.

12kW to chyba dom 300m2 wziął jako kopiuj/wklej...

Gość Arturo72
Też mam problem z instalatorami, na podstawie OZC jeden mi doradza SDC 9kw a drugi T cap , skłaniam się grzać w nocnej taryfie ( wylewka 10 cm parter 8 piętro) czy SDC będzi ok ?

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5615 W

Ty już masz konkret,potrzebujesz pompę o mocy 5,6kW+2kW na cwu czyli max 8kW jeśli nie będziesz chciał użyć grzałki przy -18st.C.

SDC będzie ok ale T-CAP również,wybralbym SDC chociaż jak nie ma dużej różnicy to T-CAP

powierzchnię do grzania mamy sporą bo 160m2 w całości podłogówka, do tego dochodzi pomieszczenie nad garażem 54m2( grzane grzejnikami ale w temp podłogówki) i garaż w którym będzie grzejnik tylko po to żeby utrzymywać temp dodatnią przy ekstremalnych mrozach.

Trochę się zdziwiłam przy tej mocy pompy dlatego chciałam "skonsultować się" na forum.

Projektowe obciążenie cieplne budynku wg projektu to 13388W, ale dokonaliśmy wileu ulepszeń izolacyjnych więc się tym nie sugeruję w ogóle.

powierzchnię do grzania mamy sporą bo 160 m2 w całości podłogówka, do tego dochodzi

pomieszczenie nad garażem 54 m2( grzane grzejnikami ale w temp podłogówki) i garaż

w którym będzie grzejnik tylko po to żeby utrzymywać temp dodatnią przy ekstremalnych mrozach.

Pomieszczenie nad garażem ( słabo ogrzewanym ) z pewnością będzie wymagało grzania znacznie wyższymi temperaturami niż pomieszczenia z podłogówką, jeżeli ma to być pomieszczenie mieszkalne.

Gość Arturo72
wszystko w taniej T2 przy pompie gruntowej 7,6 kW.

Niezależnie czy gruntowa,czy powietrzna czy grzalka czy gaz.

Jeśli moc urządzenia przy takim obciążeniu ma 7,6kW mocy to zawsze będzie pracowała w godzinach tańszej taryfy.

To tak w kwestii wyjaśnienia.

Ty już masz konkret,potrzebujesz pompę o mocy 5,6kW+2kW na cwu czyli max 8kW jeśli nie będziesz chciał użyć grzałki przy -18st.C.

SDC będzie ok ale T-CAP również,wybralbym SDC chociaż jak nie ma dużej różnicy to T-CAP

Różnica kilku K jest dodatkowo masa czynnika T capa wymaga dodatkowego przeglądu szczelności zgodnie z ustawą F gazową. Czy SDC będzie wystarczająco mocna aby grzać tylko w T2 ?

• 3 weeks później...
powierzchnię do grzania mamy sporą bo 160m2 w całości podłogówka, do tego dochodzi pomieszczenie nad garażem 54m2( grzane grzejnikami ale w temp podłogówki) i garaż w którym będzie grzejnik tylko po to żeby utrzymywać temp dodatnią przy ekstremalnych mrozach.

Trochę się zdziwiłam przy tej mocy pompy dlatego chciałam "skonsultować się" na forum.

Projektowe obciążenie cieplne budynku wg projektu to 13388W, ale dokonaliśmy wileu ulepszeń izolacyjnych więc się tym nie sugeruję w ogóle.

Witam,

Jeżeli posiada już Pani wykonany projekt OZC, warto zastanowić się teraz nad doborem sprawdzonej pompy ciepłą. W przypadku montażu gruntowej pompy ciepła z ekonomicznego punktu widzenia warto wybrać pompę ciepła o nieco niższej wielkości lub równej mocy wynikającej z OZC. Niższy koszt zakupu pompy ciepła o mniejszej mocy pozwoli na pokrycie rocznych kosztów dodatkowego ogrzewania elektrycznego na przestrzeni wielu lat.

W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam.

Jestem na etapie adaptacji projektu domu jednorodzinnego i wyborze źródła ciepła. Wybór padł na pompę ciepła powietrze woda. OC wynosi 12834W - 53W/m2. Zastanawiam się nad zastosowaniem pompy Panasonic T-CAP o mocy 12kW lub 16kW. Grzanie w standardowej taryfie, a przy dużych mrozach > -15 mogę rozpalić w kominku (bez płaszcza i bez systemu dystrybucji powietrza), aby wspomóc wydajność systemu grzewczego. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy urządzenia.

Projekt budynku

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/nowoczesny-1

Edytowane przez J@ro

Witam.

Jestem na etapie adaptacji projektu domu jednorodzinnego i wyborze źródła ciepła. Wybór padł na pompę ciepła powietrze woda. OC wynosi 12834W - 53W/m2. Zastanawiam się nad zastosowaniem pompy Panasonic T-CAP o mocy 12kW lub 16kW. Grzanie w standardowej taryfie, a przy dużych mrozach > -15 mogę rozpalić w kominku (bez płaszcza i bez systemu dystrybucji powietrza), aby wspomóc wydajność systemu grzewczego. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy urządzenia.

Projekt budynku

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/nowoczesny-1

Uważaj bo zaraz się zacznie że za duże masz to zapotrzebowanie jak na tyle m2.

Swoją drogą dość sporo to wychodzi. możesz mi przesłać to OZC na [email protected] ?