magdaseb 08.06.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 W płycie fundamentowej są zatopione rurki ogrzewania podłogowego. Na płycie będą już tylko płytki. Na górze planuje 3cm styropianu, 7cm wylewki i też płytki. A to ok, na dole grzanie w II taryfie jak najbardziej, ale z górą będziesz miał problem... Ja mam też wylane posadzki po 7 cm (góra i dół) i grzanie w II T nie sprawdziło się (zbyt mała akumulacja ciepła)...ale to w sumie dobrze, bo przy grzaniu 24h pompa pracuje na minimalnej mocy modulowanej, jest cały czas komfort termiczny (przyjemna podłoga), a zużycie zwiększyło się o jakieś 5-10%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.06.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Dziwnym trafem profesjonalne OZC idealnie pokryło się (3,6kW) z wyliczonym OZC na stronie "ciepłowłasciwe" pewnie przypadek ale jakoś tak wyszło:-) . Rozumiem ze takim samym dziwnym trafem pokryło sie z ciepławlasciwego: straty dla poszczegolnych pomieszczen zapotrzebowanie na ciepło rozkład procentowy strat na poszczegone przegrody i wentylację W takim przypadku tylko pogratulowac dokladnsci obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.06.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Frofo007 . Spróbuj obliczyć minimalną grubość płyty grzejnej na górze lub poproś asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 08.06.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Rozumiem ze takim samym dziwnym trafem pokryło sie z ciepławlasciwego: straty dla poszczegolnych pomieszczen zapotrzebowanie na ciepło rozkład procentowy strat na poszczegone przegrody i wentylację W takim przypadku tylko pogratulowac dokladnsci obliczen. Nie mam pojecia jak liczy strona ciepło wlasciwe, dobrze czy źle i z jakim błędem zwlaszcza że bardzo mało danych się podaje i można zrobić takie wyliczenie w 5 minut, profesjonslne OZC robi się na pewno dłużej i na pewno dokladniej co nie zmienia faktu iż wynik był taki sam. Na podstawie kalkulatorka internetowego pompy bym nie dobierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trike 29.06.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witam Pozwolę sobie w tym wątku zapytać o podpowiedź na temat typów pompy ciepła do wykonanych obliczeń. To że teraz celuje w pompę PW nie było od początku oczywiste. Na początku miał być gaz, 16cm styropianu w podłodze i 6cm wylewki ale gazu nie podłączę stąd też ukłon w kierunku pompy ciepła. Podział przestrzeni w podłodze na teraz to 14cm styropianu + 8 cm wylewki. Chciałem grzać akumulacyjnie ale to będzie musiało wystarczyć, mniej styropianu już nie chcę dawać, najwyżej w zimie pompa więcej popracuje w dzień. Bufor wodny odrzuciłem ale nie wiem czy słusznie. Jak dotychczas żadna ze znanych mi osób nie korzysta z pompy ciepła ale wielu używa gazowych pieców kondensacyjnych Vaillanta i większość chwali sobie serwis. Tak też początkowo typowałem moją przyszłą pompę ciepła - Vaillant Arotherm VWL 400V i wewnętrzny moduł Unitower. Żeby dobrać odpowiednią moc zleciłem wykonanie obliczeń (ASOLT). Projektowe obciążenie cieplne budynku wyszło 7,8 KW bez CWU - zakładam że ok 200l na 4 osoby. No i teraz pytanie. Jak do tego zapotrzebowania dobrać odpowiednią moc pompy ciepła. Bardzo proszę o informację jaką pompę powinienem wybrać. Ja się skupiłem na jednej i zapewne już się nakręciłem, tracąc z pola inne pewnie lepsze firmy i modele. Jestem otwarty na wasze sugestie i propozycję i liczę na waszą pomoc. Na całość pompy ze zbiornikiem CWU chciałbym wydać max 30-32 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witam Pozwolę sobie w tym wątku zapytać o podpowiedź na temat typów pompy ciepła do wykonanych obliczeń. To że teraz celuje w pompę PW nie było od początku oczywiste. Na początku miał być gaz, 16cm styropianu w podłodze i 6cm wylewki ale gazu nie podłączę stąd też ukłon w kierunku pompy ciepła. Podział przestrzeni w podłodze na teraz to 14cm styropianu + 8 cm wylewki. Chciałem grzać akumulacyjnie ale to będzie musiało wystarczyć, mniej styropianu już nie chcę dawać, najwyżej w zimie pompa więcej popracuje w dzień. Bufor wodny odrzuciłem ale nie wiem czy słusznie. Jak dotychczas żadna ze znanych mi osób nie korzysta z pompy ciepła ale wielu używa gazowych pieców kondensacyjnych Vaillanta i większość chwali sobie serwis. Tak też początkowo typowałem moją przyszłą pompę ciepła - Vaillant Arotherm VWL 400V i wewnętrzny moduł Unitower. Żeby dobrać odpowiednią moc zleciłem wykonanie obliczeń (ASOLT). Projektowe obciążenie cieplne budynku wyszło 7,8 KW bez CWU - zakładam że ok 200l na 4 osoby. No i teraz pytanie. Jak do tego zapotrzebowania dobrać odpowiednią moc pompy ciepła. Bardzo proszę o informację jaką pompę powinienem wybrać. Ja się skupiłem na jednej i zapewne już się nakręciłem, tracąc z pola inne pewnie lepsze firmy i modele. Jestem otwarty na wasze sugestie i propozycję i liczę na waszą pomoc. Na całość pompy ze zbiornikiem CWU chciałbym wydać max 30-32 tys. Taką,która dysponuje mocą 7,6kW przy -20st.C. W tym budżecie spokojnie się zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.06.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Taką,która dysponuje mocą 7,6kW przy -20st.C. W tym budżecie spokojnie się zmieścisz. Albo taniej o kilka(naście) tysięcy taka która zapewni 7,6kW przy temperaturze przez 90% czasu podczas sezonu grzewczego. W pozostałym czasie można liczyć na: globalne ocieplenie (sprawdza się znakomicie), bezwładność cieplną budynku jeśli są grube mury, dodatkowe źródło ciepła jak choćby tanie grzejniki olejowe. Planowanie głównego systemu grzewczego na ekstrema skutkuje niepotrzebnie wysokimi kosztami. Taniej jest mieć dodatkowe awaryjne źródło ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Taniej jest mieć dodatkowe awaryjne źródło ciepłą. Taniej, ale mniej komfortowo. Bo wstając rano po mroźnej nocy (nie wiadomo czemu akurat najzimniej mamy nocą i jakoś dziwnym trafem zbiega się to w czasie z brakiem zysków słonecznych i niewiele większymi bytowymi). I oby w zasobniku była ciepła woda na poranny prysznic. I te graty dodatkowego systemu grzewczego trzeba gdzieś trzymać. Albo nie taniej, jak dorobisz do tego automatykę i jeszcze mniej wygodnie, bo te graty muszą być rozstawione gdzieś po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.07.2018 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Przez większość mroźnych nocy nieprzewymiarowane ogrzewanie zapewnia pełen komfort. W przypadku spodziewanego nadejścia rekordowych mrozów już wiele dni wcześniej znamy prognozy i nie ma zaskoczenia. Można włączyć grzejniki. CWU można grzać przez całą noc w II taryfie. Skąd ten czarny scenariusz? Kilka grzejników olejowych można trzymać w kotłowni, która przecież stoi pusta bo nie ma w niej kotła na węgiel. Przewymiarowanie źródło ciepła jest droższe i zużywa więcej energii. Powiedzmy że jest to 2000 zł rocznie. Czyli tyle ile wiele osób zarabia w miesiąc. Mogliby przez ten czas nie pracować. Niepracowanie, spanie dłużej i czas wolny to większy komfort niż konieczność pójścia do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 01.07.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Kilka grzejników olejowych można trzymać w kotłowni, która przecież stoi pusta bo nie ma w niej kotła na węgiel. Chyba,że ktoś od samego początku zakładał pompę, gaz, bufor... i nie przewidział miejsca na węgiel;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.07.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam Pozwolę sobie w tym wątku zapytać o podpowiedź na temat typów pompy ciepła do wykonanych obliczeń. To że teraz celuje w pompę PW nie było od początku oczywiste. Na początku miał być gaz, 16cm styropianu w podłodze i 6cm wylewki ale gazu nie podłączę stąd też ukłon w kierunku pompy ciepła. Podział przestrzeni w podłodze na teraz to 14cm styropianu + 8 cm wylewki. Chciałem grzać akumulacyjnie ale to będzie musiało wystarczyć, mniej styropianu już nie chcę dawać, najwyżej w zimie pompa więcej popracuje w dzień. Bufor wodny odrzuciłem ale nie wiem czy słusznie. Jak dotychczas żadna ze znanych mi osób nie korzysta z pompy ciepła ale wielu używa gazowych pieców kondensacyjnych Vaillanta i większość chwali sobie serwis. Tak też początkowo typowałem moją przyszłą pompę ciepła - Vaillant Arotherm VWL 400V i wewnętrzny moduł Unitower. Żeby dobrać odpowiednią moc zleciłem wykonanie obliczeń (ASOLT). Projektowe obciążenie cieplne budynku wyszło 7,8 KW bez CWU - zakładam że ok 200l na 4 osoby. No i teraz pytanie. Jak do tego zapotrzebowania dobrać odpowiednią moc pompy ciepła. Bardzo proszę o informację jaką pompę powinienem wybrać. Ja się skupiłem na jednej i zapewne już się nakręciłem, tracąc z pola inne pewnie lepsze firmy i modele. Jestem otwarty na wasze sugestie i propozycję i liczę na waszą pomoc. Na całość pompy ze zbiornikiem CWU chciałbym wydać max 30-32 tys Przy tym zapotrzebowaniu została uwzględniona temp 20st.C czyli dla +22st.C trzeba doliczyć 10%, oraz 1kW na CWU. Czyli łącznie będziesz miał 9,5kW przy tym zapotrzebowaniu masz dość spory wybór. Najczęściej montuję na takie zapotrzebowanie Panasonic T-CAP 9kW, jest jeszcze Mitsubishi Zubadan 8kW ale to droższy temat lub Daikin Altherma 3 8kW. Daikin i Panasoni spokojnie w budżecie się zmieści, Mitsubishi zubadan 8kW przekracza trochę zaplanowane fundusze. Mogę podesłać propozycje na meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts