Sidi 12.04.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam.Żona wymyśliła aby firany i zasłony powiesić do takiej listwy sufitowej. A sufit z terivy. Czy te puste bloczki utrzymają takie obciążenie (pewnie coś z 10-15kg - firany i ciężkie, grube zasłony). Jeśli wytrzyma to czym i jak wiercić (na pewno nie udarem) i jakie kołki zastosować? Nie popękają mi te bloczki? Uprzedzając pytanie - nie wiem czy są z betonu czy keramzytu ale były siwe, a nie brązowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.04.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nic nie pęknie. Każde z wierzchu są siwe a jedynie w środku po odłupaniu kawałka ukazuje się brąz.Mam u siebie pustaki z keramzytu. Wiercenie cienkim wiertłem z udarem a następnie rozwiercanie do nominalnego rozmiaru daje dobry efekt.Jeśli nie masz wprawy to użyj wiertarki z udarem mechanicznym o małym skoku a nie pneumatycznym, lub ostre nowe wiertło wiercąc bez udaru.W ten sposób po wywierceniu otworu tylna ściana pustaka pozostanie na miejscu nienaruszona.Nieumiejętne wiercenie z udarem prawie zawsze powoduje odłupanie się tyłu pustaka tworząc krater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts