dez 14.04.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam W projekcie uszczęśliwiono mnie roletami nadstawnymi z których od razu zrezygnowałem. Nie chciałem wiele zmieniać w projekcie więc docelowe nadproże zostawiam tak jak jest w projekcie (czyli wyżej o 21 cm w stosunku do okna), a pozostałą lukę chciałem wypełnić czym cieplejszym niż beton. Pomysł który wydaje mi się najtańszy i najszybszy w realizacji to wkomponowanie trzeciej L19 pod dwie stanowiące główne nadproże (wysmarowałem poniżej mały rzut takiego nadproża). Pytanie tylko czy uda się na takiej konstrukcji zamontować okno. W zasadzie jedyny kłopot (jak na razie przynajmniej) wydumany przeze mnie to wkręcenie się kotwy w tą l19 (zbrojenie). Dlatego chciałem dolać trochę betonu do uzyskania pełnej bryły nadproża (coś jak strunobetonowe). W sumie nigdzie takiego czegoś nie znalazłem na forum więc pytanie czy aby nie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Chcesz zmniejszyć wysokość otworu /otworów okiennych? Jeżeli tak to w ten sposób się to nie bardzo uda, musisz wykuć wykuć pod nadprożami to na czym stoją..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.04.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ściany jeszcze nie stoją, dopiero dochodzę do tej wysokości więc mam pełne pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 To obniż nadproża docelowe do żądanej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.04.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 To obniż nadproża docelowe do żądanej wysokości Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.04.2017 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Zrobiłbym tak gdyby nie to że nadproża które kupiłem mają 12cm szerokości, co razem daje 24cm czyli idealnie grubość ściany. Tu robi się problem bo nie zmieszczę ocieplenia pomiędzy nadproże a skrzynkę rolety (rolety będą duże, najpewniej 18cm). Cały myk polega na tym że chce mieć to maksymalnie ciepłe i na tą chwilę nie znalazłem lepszego rozwiązania. Czytałem gdzieś że można podkleić pod gotowe nadproże XPS i do tego montować okno, ale nie przekonuje mnie to zbytnio. EDIT: od razu dodam że nie znalazłem nadproża 240cm z stopą 9cm więc innego (węższego) nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 To zostaje monolityczne. A te co masz oddaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.04.2017 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 W projekcie mam l19 i wolałbym przy tym zostać (szybciej i mimo wszystko taniej). Co jest złego w moim pomyśle? Nie forsuję go na siłę, ale chciałbym wiedzieć co się ewentualnie nie zgadza. Widziałem już na forum pomysły ze złączeniem dwóch nadproży, ale on miały stopę mniej więcej 9cm, co dawało 5cm na styropian, w moim przypadku takiej opcji nie ma, no chyba że zeszlifuje kilka cm z nadproża żeby wlazły te 2-3 cm styropianu (ale to partyzantka której bym nie chciał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Co złego jest w Twoim pomyśle? Jak wykończysz to w środku pomieszczeń? Takie pojedyncze nadproże w zasadzie ono będzie przenosić ciężar, a ono nie do końca będzie dobrze pracowało. Czym wypełnisz to co na szero znaczysz w tym nadprożu, i po co? Nad oknem i tak masz mostek. Nie rozumiem dlaczego nie możesz kupić nadproży szerokości 9cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.04.2017 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Nie znalazłem po prostu takich na 9cm. Zaczynam się skłaniać jednak do tej partyzantki z lekkim podszlifowaniem tak żeby te 3cm xpsa wcisnąć pomiędzy skrzynkę a nadproże. Cały dom jest z ytonga więc mostek od góry będzie zminimalizowany. Jedno nadproże przyjechało ukruszone (mają wymienić) i widać że do pręta zbrojeniowego jest spokojnie z 4cm, więc ścięcie 1,5 cm i tak zostawi otulinę betonu 2,5cm. Dozbrojenie 2-3 prętami w wlanym do środka betonie powinno dodatkowo wzmocnić całą konstrukcję. A odpowiadając, to co na szaro to beton, od środka wypełniłbym xpsem. Ościeże mam w planie obłożyć drewnem więc ewentualne pęknięcia na styku betonu i xpsa nie stanowią problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 To może zamiast kombinacji z nadprożem pokombinuj z poszerzeniem od góry okna. Od środka zabudujesz czym chcesz a będzie to ciepłe rozwiązanie. Ale pewnie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.04.2017 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Też o tym myślałem, ale właśnie cena mnie lekko odstrasza, po drugie pozostaje problem z obrobieniem tego od środka (niby też xps), ale skoro mam tworzyć z obrabianiem to wolę taniej. Jak tak teraz szukam to producenci mają albo 12 cm albo 9 cm szerokości - zakładam że nie wpływa to jakoś istotnie na nośność nadproża więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Jak tak teraz szukam to producenci mają albo 12 cm albo 9 cm szerokości - zakładam że nie wpływa to jakoś istotnie na nośność nadproża więc... Mają, ale mogą być inaczej zbrojone, ważna jest otulina a obcinając beton odsłonisz zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts