Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa - bardzo mało miejsca

Recommended Posts

Witam,

Nie bardzo mam jak i gdzie sam sprawdzić.

Proszę o informację czy w moim przypadku będzie się dało zainstalować bramę przesuwną z napędem, taką bez szyny na rolkę jeżdżącą po podjeździe.

Parametry:

- Zabudowa szeregowa, więc garaż przy krawędzi i brama zaczynać się będzie od krawędzi działki.

- Szerokość działki: 7,6 mb

- Długość od garażu do płotu: 6mb

- Długość samochodu: 4,7mb więc do bramy pozostaje około 1mb

- Dwa samochody w domu więc jeden zawsze na podjeździe.

- Furtka bez znaczenia – założy się jakieś elektroniczne zabezpieczenie przed zniszczeniem a otwierać się nie musi przy otwartej bramie.

Brama rozwierna odpada bo przy takiej działce, choćbym nie wiem jak uważał na pewno kiedyś uderzy mi w samochód i chyba nie dam rady jej zamknąć.

Da się. Brama maksymalnie w świetle 3,8 metra... Pamiętaj, że akurat przy tym typie bram musisz planować tyle samo miejsca z drugiej strony. Druga sprawa to taka, że fundament z zatopionym kątownikiem lub ceownikiem, po którym będzie poruszała się bram, musi byś niemalże po całej długości ... Najlepiej dla Ciebie będzie odwiedzić jakąś firmę co zajmuje się ogrodzeniami i przedstawić to co potrzebujesz... Jak kumaty to Ci doradzi...

89_1260212124.jpg

Dzięki za informację. Trochę mi pomogliście bo myślałem że będę musiał czteroskrzydłową a to podobno strasznie drogi interes. Poszukam teraz fachowców do pomierzenia i wyceny zobaczymy co wyjdzie. Sprawa jest niby prosta bo fundamentów i ogrodzenia jeszcze nie ma.

Wg39070 nie mogę zainstalować skrzydłowej chodźbym bardzo chciał. Wg danych jakie podałem powyżej skrzydłowa nie zgra mi się z parkowaniem auta na podjeździe a mam dwa więc jeden zawsze będzie pod chmurką i będzie blokował możliwo otwarcia lub zamknięcia bramy.

Musiałbym otwierać garaż i na chwilę chować tam przód samochodu. Po zamknięciu bramy skrzydłowej cofać pod nią i zamykać garaż :). Uciążliwe na dłuższą metę:).

Edytowane przez zxs