Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Z racji tego, że z moim Wykonawcą nie mogę się skontaktować od pewnego czasu, zwracam się do Was o opinie: Wykonawca budował dom do stropu włącznie, wykonał również schody betonowe przed wejściem do domu. Poziom schodów równy jest obecnemu poziomowi podłóg w środku a jeszcze dojdzie 17 cm (10 cm styropianu + 6-7 cm wylewki) Czy w takim przypadku schody wejściowe nie powinny być wykonane, tak aby po ociepleniu podłóg i po wylewkach, poziomy wyrównały się ?
https://forum.murator.pl/topic/228522-schody-zewn%C4%99trzne-czy-wykonawca-pope%C5%82ni%C5%82-b%C5%82%C4%85d/

Tak właśnie być powinno. Nie pozostaje nic innego jak dolać brakujący stopień.

Na schodach najłatwiej popełnić błąd, u mnie były korygowane wszystkie schody wewnętrzne i zewnętrzne. Dlatego jeżeli jeszcze kiedyś przyjdzie mi zbudować jakiś dom schody będą wykonane jako samonośne już na etapie wykańczania.

Tak, poziom schodów powinien być wykonany na równio z poziomem docelowym podłóg. Ewentualnie 1-2 cm niżej co będzie niezauważanie na progu. Dlatego schody najlepiej wykonuje się po wykonaniu wylewek. Tymczasem masz dodatkowy stopień.
Wszystko co wystaje poza obrys ścian i ma z nimi bezpośrednią styczność powinno się izolować lub robić tak by nie tworzyły mostka termicznego czyli schody, balkony, tarasy, daszki, rolety. Problem tylko w tym jak to izolować ... znaczy się jak ma teraz odizolować lane schody od domu ? albo jak ma je ocieplić ?
Wszystko co wystaje poza obrys ścian i ma z nimi bezpośrednią styczność powinno się izolować lub robić tak by nie tworzyły mostka termicznego czyli schody, balkony, tarasy, daszki, rolety. Problem tylko w tym jak to izolować ... znaczy się jak ma teraz odizolować lane schody od domu ? albo jak ma je ocieplić ?
o tym trzeba mysleć na etapie fundamentów :)_DSC3428.jpgIMG_0984.jpg
No jak się pomyśli wcześniej to nie ma problemu, a jak już schody wylane są to się wiele zrobić nie da, poza kuciem. Ja planuje schody z kostki, łatwiejsze w wykonaniu, tańsze, nie trzeba ich później wykładać płytkami i innymi, można zmienić ich wymiar dowolnie, może i mniej estetyczne to fakt, nie dodają uroku, ale butów trzepać nie szkoda, spłukać wodą można i żadna płytka nie odpadnie, no i ułożyć można oddylatowane od ściany budynku.

ja zrobiłem lane, zarówno schody wejściowe jak i taras.

Jak wykończę? nie wiem, jak dojdę do tego etapu to będę myślał.

O kostce tez myślałem, ale z pewnych względów odpadła.

teraz mam tak20160604_181100.jpg i pewnie długo tak zostanie :)

Poziom terenu będzie jak kończy się czarne mazidło na schodach :)

wiem jeszcze jedno, gdybym sie kiedykolwiek jeszcze gdzieś budował, to żadnych łuków.

Czy w takim przypadku schody wejściowe nie powinny być wykonane, tak aby po ociepleniu podłóg i po wylewkach, poziomy wyrównały się ?

Jak jest w projekcie? Wrzuć przekrój.

Czy i kto popełnił błąd - bez tego nie da się ustalić.

ja zrobiłem lane, zarówno schody wejściowe jak i taras.

Jak wykończę? nie wiem, jak dojdę do tego etapu to będę myślał.

O kostce tez myślałem, ale z pewnych względów odpadła.

teraz mam tak[ATTACH=CONFIG]386844[/ATTACH] i pewnie długo tak zostanie :)

wiem jeszcze jedno, gdybym sie kiedykolwiek jeszcze gdzieś budował, to żadnych łuków.

Mam taki sam kształt tarasu :cool:

brr... nigdy więcej łuków i lanych tarasów.

Ale spokojnie, dałem płyty granitowe, duże, klejone na klej biały wysoko-elastyczny i wykonałem izolację szlamem 2-składnikowym + taśmy butylowe. Ale fakt, lepiej byłoby zrobić na koniec budowy taras na gruncie z kostki ...

Taras.jpg

Edytowane przez piotrek0m
Ja na lane nie narzekam, ale łuków mam dość. nawet nie chodzi jeszcze o tarasy, ale o balkony. mam kłopot z barierkami, jakbym miał proste, to sam bym sobie zrobił z ładnego drewna, ale nie wygnę w łuk, wiec muszę metalowe.