Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja mieszkania 48m2

Magdaaa24

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc w aranżacji mieszkania, które ma 48 m2 i obecnie składa się z kuchni, łazienki, przedpokoju, przechodniego dużego pokoju i mniejszego pokoju z balkonem.

Konieczne jest wyburzenie ściany pomiędzy kuchnią i pokojem oraz ścian łazienki. Są one popękane i krzywe. Pojawia się zatem problem, w którym miejscu postawić nowe ściny, aby mieszkanie było jak najlepiej urządzone i funkcjonalne. Zależy nam na wykorzystaniu każdej przestrzeni.

Preferujemy oddzielnie kuchnie i pokój, nie interesuje nas aneks kuchenny połączony z salonem. Obecnie nie posiadamy dzieci, jednak w przyszłości planujemy dwójkę. Dlatego tak ważna jest dla nas funkcjonalność mieszkania.

Proszę o wszelkie pomysły w jakim miejscu postawić ściany, aby mieszkanie miało jak najlepszy układ

mieszkanie projektt.jpg

Przesyłam moją propozycję, jednak rysowałam bez zachowania proporcji.

Pokój dzienny jest jednocześnie sypialnią rodziców, która moim zdaniem powinna nie mieć bezpośredniej łączności z pokojem dzieci.Przez to ten salon zmniejszy się, ale kosztem innego komfortu-rodzice są osobno, dzieci też. Pokój dzienny z rozkładanym łóżkiem na noc, a na przeciw w zabudowie telewizor oraz miejsce na przechowywania, z tym , że ta meblościanka do samego sufitu. Szafa w salonie z drzwiami przesuwnymi.Miejsca na stół w salonie nie znalazłam.Gdyby się okazało, że dzieci mają różną płeć to między ich łóżkami można by było postawić ściankę dla potrzeby zachowania komfortu każdego z nich.

Wejście do pokoi dzieci osobne, szerokość korytarzyka 120 cm, z tym że drzwi przesuwne jako wejście do pokoju.Zaprojektowałam pokój dla dzieci w wieku szkolnym, stąd miejsce do nauki-biurko.Nad łóżkami może być szafka -regał, od dołu z oświetleniem.

Kuchnia bez drzwi, po lewej zabudowa aż do sufitu.A w zabudowie lodówka, mikrofala, oraz szafka na sprzęt typu mop. W kuchni stół rozkładany na bok.Znalazłam miejsce na wieszaki w przedpokoju albo szafkę na buty, albo wąską szafę. A w przedpokoju warto pomyśleć o pawlaczach (kolor zielony), a kolor różowy to lustro.Pawlacze od dołu z oświetleniem np.ledowym.W łazience zamiana kabiny na półokrągłą.

W Twoim planie nie ma w łazience pralki, czyżby nie było tam przyłącza?

moja propozycja.jpg

Edytowane przez Sylw.

Kolejne propozycje - kontynuacja zamierzeń, że każde pomieszczenie ma być osobnym pomieszczeniem.Pionów nie ruszałam, a założyłam, ze kaloryfery są pod oknem.

W ostatniej umieściłam ławę - stół (najlepiej rozkładany) w salonie ,czego wyraźnie brakowało w poprzednich propozycjach. Należy pamiętać, że w każdej z tych propozycji salon duży nie będzie, ulegnie zmniejszeniu. Okrągły mebel w salonie to mały fotel lub puf.A cyfra 1 to drzwi przesuwne, zielony kolor pawlacz, a różowy na ścianie w przedpokoju lustro.W łazience pod umywalką szafka wisząca.

W łazience wanna a nad nią szukarka podsufitowa- nie ma balkonu to się przyda, a pranie trzeba gdzieś suszyć. Chyba , że w użyciu będzie pralko-suszarka, to wannę można wymienić na kabinę.Czarne kreski w przedpokoju to wieszak na ubrania. W tym miejscu może być też szafka na buty do samego sufitu- na samej górze latem buty zimowe a zimą letnie.Wszystkie szafy do samego sufitu z drzwiami przesuwnymi.

Ściana między salonem a korytarzykiem może nawet być z kartonogipsu, ale należy pamiętać, że szafa musi mieć swoje plecy i nic nie będzie można wieszać , mocować na tej ścianie.Albo działowa z cegieł. Zabierze więcej miejsca ale też wyciszy.

moja propozycja wersja II.jpg

moja propozycja wersja III.jpg

Edytowane przez Sylw.

Kuchnia osobno - czy może być bez okna? Ciemna?

Gdzie możesz podpiąć się do wody, kanalizacji i wentylacji? Gotowanie na gazie, czy na prądzie?

Może w miejscu kuchni zrobić niewielką sypialnię z wejściem z pokoju dziennego, wejście do łazienki przenieść na ścianę od korytarza, a w powstałej przestrzeni (obecnie korytarz do kuchni) zrobić kuchnię. Oczywiście trzeba byłoby "wejść" trochę w pokój dzienny, tak aby dało się zrobić szafki w dwóch ciągach.

Może być tak, że kiedy zdecydujecie się na dzieci, będzie was stać na kupno mieszkania z odpowiednią ilością pokoi, bez kombinowania.

Z tego tez powodu nie proponowałam zmiany pionów, bo to raz nie zawsze możliwe, a poza tym kosztowne. Ponadto jak przyjdzie potrzeba sprzedaży tego mieszkania to lepiej się sprzedają mieszkania, gdy pokoje są osobne, a nie przechodnie.

Edytowane przez Sylw.

Może w miejscu kuchni zrobić niewielką sypialnię z wejściem z pokoju dziennego, wejście do łazienki przenieść na ścianę od korytarza, a w powstałej przestrzeni (obecnie korytarz do kuchni) zrobić kuchnię. Oczywiście trzeba byłoby "wejść" trochę w pokój dzienny, tak aby dało się zrobić szafki w dwóch ciągach.

Dokładnie taki sam układ bym zaproponowała :) i kuchnie otwartą na salon

Dokładnie taki sam układ bym zaproponowała :) i kuchnie otwartą na salon

Właściciele nie chcą aneksu. Ja rozumiem, że Sawadi ma intencje takie, żeby przekonać inwestorów do swojej wizji mieszkania.To może warto pokusić się w tym celu o jakąś prostą wizualizację? Obraz zawsze lepiej przemawia niż słowo.

Ja się kieruję nieco innymi kryteriami w urządzaniu mieszkania. Unikam rozwiązań tych, które znajdują się na liście pt. "Takie mieszkanie trudno sprzedać". Ale każdy kieruje się swoimi priorytetami.

.