Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w bruzdach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, czy instalacje elektryczną powinno wykonywać się w bruzdach czy wystarczy kabel na pustaku ukryty pod tynkiem?

Zgodnie z prawem przewody wtynkowe powinny być pokryte conajmniej 5mm warstwą tynku.

Więc jeśli tynku będzie 5mm plus średnica przewodu (mniejszy wymiar poprzeczny przewodu płaskiego) nie trzeba bruzdować.

PS. Warto przewody położyć głębiej. Wielu ludzi narzekało, że trasy przewodów "prześwitują" nawet po malowaniu.

Edytowane przez zbich70

• 9 months później...

Czasami lepiej wykonać bruzdy węższe, ale głębsze, dla łatwiejszego schowania przewodów.

Oczywiście w takim przypadku zalecenia co do doboru przekrojów i zabezpieczeń ze względu na tzw. wiązkę jak najbardziej aktualne.

I tu pole do popisu dla różnej maści fahofców.

Edytowane przez elpapiotr

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Zależy jaka warstwa tynku. Jak masz super wymurowane tak jak było u mnie to tynku było bardzo cienko. Ja podkuwałem pod wszystkie kable. Czasami potem mogą być trochę widoczne mimo tynkyu. Na maxie najlepiej po cegle lecieć bo dewastacja straszna przy bruzdowaniu. YTONG SOLBET itp to można podbruzdować . Ewentualnie rozważ peszle jak już bruzdowac myślisz , ale nie jest to łatwo zrobić tak , aby potem można było coś wymienić.

Gość grend
W bruzdach robi się szybciej bo nie trzeba się bawić spinkami. Tynkowanie też dużo oszczędniejsze bo 5mm wystarcza.

no to ciekawe bo ja za bruzdowanie brałem 50% więcej ceny za instalacje. Kable bez bruzd bezposrednio na pustaku z podkuciem skrzyzowań i narożników wklesłych i wypukłch. 5mm tynku to jest fikcja przy pustaku, a za tynkowanie to jest od metra niezależnie od grubosci tynku bo żaden tynkarz nie będzie opuszczać ceny gdy nie ma wymierzonych scian. A odchyłki ścian od pionu rzedu 1 cm to standard, albo raczej 1,5cm nie mówiąc już o kątach