MrKyrtap 16.04.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Witam, czy instalacje elektryczną powinno wykonywać się w bruzdach czy wystarczy kabel na pustaku ukryty pod tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 16.04.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, czy instalacje elektryczną powinno wykonywać się w bruzdach czy wystarczy kabel na pustaku ukryty pod tynkiem? Zgodnie z prawem przewody wtynkowe powinny być pokryte conajmniej 5mm warstwą tynku. Więc jeśli tynku będzie 5mm plus średnica przewodu (mniejszy wymiar poprzeczny przewodu płaskiego) nie trzeba bruzdować. PS. Warto przewody położyć głębiej. Wielu ludzi narzekało, że trasy przewodów "prześwitują" nawet po malowaniu. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.04.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Jesli beda niechinskie przewody to nie ma potrzeby bruzdowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.04.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Jeśli kabel ten płaski będzie jeden to jest ok ale trudno wykonać instalację w domu tak by żaden z nich się nie skrzyżował w którymś punkcie i tam trzeba będzie bruzdę zrobić. Chociaż widziałem raz jak cień kabli wychodził spod tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 16.04.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Trudno zrobić współczesną instalację bez bruzd. Całkiem minimalistyczna może być w tynku, przy bardziej rozbudowanych, za dużo przewodów. Szerokie trasy to też problem dla tynkarzy. Ogólnie w bruzdach prościej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.01.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Czasami lepiej wykonać bruzdy węższe, ale głębsze, dla łatwiejszego schowania przewodów. Oczywiście w takim przypadku zalecenia co do doboru przekrojów i zabezpieczeń ze względu na tzw. wiązkę jak najbardziej aktualne. I tu pole do popisu dla różnej maści fahofców. Edytowane 28 Lutego 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.01.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Rozumiem że wiesz jak się edytuje posta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.01.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wiem.Bardzo dobrze wiem.Ale w tasiemcu nie wiedzą, to i ja nie muszę ... edytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 01.02.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Rozumiem że wiesz jak się edytuje posta... Rozumiem że forum nie ma na tyle inteligentnego mechanizmu który skleił by te posty automatycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie ma. Ale ma inteligentnych forumowiczów. Patrz wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.02.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Wystarczy użyć opcji edytuj post. Widoczne za trudne. Najprostszym jest jechanie po kimś kto nie zna się na elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Jakie trudne, jakie trudne ?Dalej nie wiesz, po co było takie, a nie inne pisanie, to się nie wymądrzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.02.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Można? Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 27.02.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Kwestia planowanego rodzaju tynku i jego grubości. Przy zbyt cienkiej warstwie tynku niekiedy widać ślady kabli... Przy tradycyjnych cementowo - wapiennych odpuściłam sobie bruzdowanie. Materiał tani, więc można go położyć grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Czasami lepiej wykonać bruzdy węższe, ale szersze, dla łatwiejsego schowania przewodów. hmmm, sorry, ale ja tego nie rozumiem, to szersze, czy węższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.02.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nam elektrycy mówią, żeby bruzdować w miejscach gdzie ściana będzie odsłonięta. Jak coś ma być schowane np. pod szafkami w kuchni albo pod płytkami w łazience to nie warto dopłacać do bruzdowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Zależy jaka warstwa tynku. Jak masz super wymurowane tak jak było u mnie to tynku było bardzo cienko. Ja podkuwałem pod wszystkie kable. Czasami potem mogą być trochę widoczne mimo tynkyu. Na maxie najlepiej po cegle lecieć bo dewastacja straszna przy bruzdowaniu. YTONG SOLBET itp to można podbruzdować . Ewentualnie rozważ peszle jak już bruzdowac myślisz , ale nie jest to łatwo zrobić tak , aby potem można było coś wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 02.03.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 W bruzdach robi się szybciej bo nie trzeba się bawić spinkami. Tynkowanie też dużo oszczędniejsze bo 5mm wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 02.03.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 W bruzdach robi się szybciej bo nie trzeba się bawić spinkami. Tynkowanie też dużo oszczędniejsze bo 5mm wystarcza. no to ciekawe bo ja za bruzdowanie brałem 50% więcej ceny za instalacje. Kable bez bruzd bezposrednio na pustaku z podkuciem skrzyzowań i narożników wklesłych i wypukłch. 5mm tynku to jest fikcja przy pustaku, a za tynkowanie to jest od metra niezależnie od grubosci tynku bo żaden tynkarz nie będzie opuszczać ceny gdy nie ma wymierzonych scian. A odchyłki ścian od pionu rzedu 1 cm to standard, albo raczej 1,5cm nie mówiąc już o kątach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.03.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Dobrze prawisz sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts