Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe - o czym należy pamiętać przed wykonaniem?

jurko7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jaki sposób i po co ta dodatkowa pompa obiegowa?

A jak przy buforze opędzisz podłogę pompą z PC?

A w jaki sposób obniża COP? Przez grzanie do większych temperatur - im niższa temperatura GZ tym wyższy COP. A żeby zakumulować ciepło w zasobniku to musisz go naładować do wyższej temperatury, niż chcesz wpuszczać w posadzkę.

Są plusy i minusy ale chyba największą zaletą anhydrytu jest to że nie kurczy się tak i nie ma problemu z dyletacjami i pękającą wylewką przy wysychaniu. U mnie jest sporo dyletacji a i tak pokazały się rysy które musze kleić. Teraz nie robiłbym cementowej wylewki. Jak tak sobie pogadałem z różnymi budowlańcami i ludzmi od wykonczeniówek to prawie na każdej budowie są pękające wylewki i problemy z tym.

Nie było, a PC była dopowiedziana tylko i wyłacznie w celu udowodnienia swojej racji

Stosując taką demagogię, to odnosząc się do mojej wypowiedzi o "Ale przy grzaniu prądem w jakikolwiek sposób to wymaga większego zużycia w droższej strefie." pominąłeś PC tylko i wyłączenie w celu udowodnienia swojej racji?

I jakoś nie przedstawiłeś argumentów czy wyliczeń, że zużycie w droższej strefie przy wylewce anhydrytowej nie będzie większe. A będzie większe co najmniej o prąd do pompy obiegowej nawet, jeżeli ktoś zamontuje ogromny i kosztowny bufor.

Edytowane przez Kaizen

Stosując taką demagogię, to odnosząc się do mojej wypowiedzi o "Ale przy grzaniu prądem w jakikolwiek sposób to wymaga większego zużycia w droższej strefie." pominąłeś PC tylko i wyłączenie w celu udowodnienia swojej racji?

I jakoś nie przedstawiłeś argumentów czy wyliczeń, że zużycie w droższej strefie przy wylewce anhydrytowej nie będzie większe. A będzie większe co najmniej o prąd do pompy obiegowej nawet, jeżeli ktoś zamontuje ogromny i kosztowny bufor.

Bufor jest ładowany wyłacznie w II taryfie, ilosc energii zgromadzona przez ten czas jest wystarczajaca do ogrzania budynku w czasie trwania I taryfy, owszem pompa obiegowa bedzie pobierała energię w czasie I taryfy ale jest kilka promili, a nawet mniej (14hx0,022 kW= 0,3 kWh, przy ok 14*4=64 kWh dla obciązenia cieplnego ok 4 kW). Te kilka promili energii zuzytej w czasie I taryfy nie jest zadnym uzasadnieniem stosowania wylewki akumulacyjnej, od akumulacji jest bufor. Ogromny i kosztowny bufor przede wszystkim nie jest az taki ogromny 800-1000l ani taki kosztowny i zawiera wezownicę cwu. Jest duzo tanszy od pompy ciepła i jest tanszy od instalacji kotłowni gazowej calkowicie ją zastępując.

Przy grzaniu ciagłym regulowanym, a takie mamy przy grzaniu buforem grubosc i rodzaj wylewki nie ma zadnego znaczenia a ilosc energii pobieranej przez bufor jest zdeterminowana biezącymi stratami ciepła w budynku

Edytowane przez asolt

Demagogię to niestety Ty uprawiasz. Dodatkowo żądasz argumentów i wyliczeń samemu ich nie podając.

Przypominam, że nie było mowy o konkretnym źródle CO, a stwierdziłeś

przy grzaniu prądem w jakikolwiek sposób to wymaga większego zużycia w droższej strefie

Na co dostałeś odpowiedzieć, że nie zawsze, bo w przypadku grzałki i bufora nie musi. NIKT nie stwierdził, że nigdzie indziej nie będzie tak Ty napisałeś. I to Ty standardowo dla poparcia swojej tezy uparłeś się na PC. Chociaż wiadomo, że nikt PC bufora nie grzeje. Nikt już się na to nie nabiera.

pompa obiegowa bedzie pobierała energię w czasie I taryfy ale jest kilka promili, a nawet mniej (14hx0,022 kW= 0,3 kWh, przy ok 14*4=64 kWh dla obciązenia cieplnego ok 4 kW).

22W? Fajna pompka. Jaki przepływ zapewnia i w jakiej podłogówce?

AFAIK w PC Panasonica siedzą pompy Grundfosa UPS 25-80 co na pierwszym biegu 110W ciągną. A niektórzy mają problem z za małym przepływem. I robi się 270d*14h*0,11kW=415,8kWh. Na pierwszym biegu. Promil? Jak dom potrzebuje na CO z 5000kWh ponadi 8% kWh a przez droższą kWh 17% wyższe koszty.

Ale nawet pompka ciągnąca 22W (chciałbym, żeby taka opędziła mi podłogówkę) w sezonie w droższej strefie będzie kosztowała 270d*14h*0,022kW - to daje 1,7 procenta kWh więcej i ponad 3,5% drożej, niż gdyby w drogiej strefie wystarczyła akumulacyjność podłogówki.

Ta pompka do jakiej ilości i długości obwodów da się podciągnąć pod takie założenie?.

Podłogówkę powinno sie liczyc na njamniejszą mozlliwą Tz, wtedy ona jest najbardziej uniewrsalna

Dodatkowo żądasz argumentów i wyliczeń samemu ich nie podając.

Post 15

Na co dostałeś odpowiedzieć, że nie zawsze, bo w przypadku grzałki i bufora nie musi.

Nie dostałem odpowiedzi, że nie zawsze. A że nieprawda. I bez danych. Potem Asolt się wycofał, że kilka promili więcej. Co też jest nieprawdą, co wykazałem post 31

Potrafisz wykazać, że zmniejszenie pojemności cieplnej nie spowoduje przy grzaniu prądem wzrostu zużycia prądu w droższej strefie? Czekam na wyliczenia i argumenty. Bufor nie zastąpi akumulacyjności, bo nie odda ciepła bez pobrania prądu w drogiej strefie.

AFAIK w PC Panasonica siedzą pompy Grundfosa UPS 25-80 co na pierwszym biegu 110W ciągną. A niektórzy mają problem z za małym przepływem. I robi się 270d*14h*0,11kW=415,8kWh. Na pierwszym biegu. Promil? Jak dom potrzebuje na CO z 5000kWh ponadi 8% kWh a przez droższą kWh 17% wyższe koszty.

Ale nawet pompka ciągnąca 22W (chciałbym, żeby taka opędziła mi podłogówkę) w sezonie w droższej strefie będzie kosztowała 270d*14h*0,022kW - to daje 1,7 procenta kWh więcej i ponad 3,5% drożej, niż gdyby w drogiej strefie wystarczyła akumulacyjność podłogówki.

Zaczyna się tworzenie teorii. Bo skąd praktyka? Przy G12W jest co najwyżej 260 dni gdzie masz 14h w drogiej. Zamierzasz w rok grzać ponad rok? Nawet przy G12 w domu o zapotrzebowaniu 5MWh będziesz 270dni po 24h na dobę wodę mieszał w podłogówce? A po co?

Nie dostałem odpowiedzi, że nie zawsze. A że nieprawda. I bez danych. Potem Asolt się wycofał, że kilka promili więcej. Co też jest nieprawdą, co wykazałem post 31

Proponuję bardziej się skupić na czytaniu ze zrozumieniem, bo chyba tylko Ty to tak zrozumiałeś. W końcu tak chciałeś zrozumieć.

Zaczyna się tworzenie teorii. Bo skąd praktyka? Przy G12W jest co najwyżej 260 dni gdzie masz 14h w drogiej.

Dokładaj teorie, dokładaj W. A może podasz, ile godzin w drogiej będzie w G12 w Innogy?

Nawet przy G12 w domu o zapotrzebowaniu 5MWh będziesz 270dni po 24h na dobę wodę mieszał w podłogówce? A po co?

To ma być dowód, że mniejsza pojemność cieplna wylewki anhydrytowej nie spowoduje wzrostu zużycia prądu w droższej strefie? Czy właśnie przyznałeś mi rację, i tylko szukasz usprawiedliwienia, że to mała ilość kWh? Policzysz, jak mała Twoim zdaniem?

Dokładaj teorie, dokładaj W. A może podasz, ile godzin w drogiej będzie w G12 w Innogy?

Po forum widać, że G12 to Twoja teoria. Jak jesteś ciekaw taryfy Innogy, to wejdź na stronę i sprawdź.

To ma być dowód, że mniejsza pojemność cieplna wylewki anhydrytowej nie spowoduje wzrostu zużycia prądu w droższej strefie? Czy właśnie przyznałeś mi rację, i tylko szukasz usprawiedliwienia, że to mała ilość kWh? Policzysz, jak mała Twoim zdaniem?

Nie, właśnie Cię uświadomiłem, że powinieneś pójść do tego wątku i oświecić, że im PC nie działają i tylko same pompki obiegowe chodzą.

Post 15

Z niczego sie nie wycofałem a jedynie usciliłem, pytasz co to za pompka, to Yonos Pico 25/4 (maks pobór mocy to 22 W) lub w przypadku podłogówek powyzej 200 m2 25/6 ten sam typ ale o poborze 40 W oczywiscie producent Wilo. Teraz kilka obliczen, ilosc godz pracy w I taryfie to na ogół nie wiecej jak 1540 h, skąd sie to wzieło? ano stąd ze okres grzewczy w dobrze ocieplonym domu a o takich mówimy trwa nie wiecej jak 150 dni czyli ok 22 tygodnie, w kazdym tygodniu w G12w mamy 70 godz I taryfy, mnozymy 22x70=1540 h, jest to i tak nadmiarowo policzone poniewaz w okresach przejsciowych automatyka wyłacza pompę obiegową z powodu zysków bytowych i słonecznych.

Liczymy dalej 1540x0,022=34 kWh dla pompy 22W i 62 kWh dla pompy 40 W, pompa 22W obsłuzy dom o srednim zapotrzebowaniu ok 7000-8000 kWh (moze i wiecej, ale przyjąłem nizsza wartosc) to daje nam ok 4,6 promila, pompa 40 W obsłuzy dom o zapotrzebowaniu nawet do 18000 kWh, policzmy tylko dla 12000 kWh i wyjdzie to ok 5,1 promila.

Reasumując nic nie wykazałes krecisz i mataczysz, te dane które tu podałem wynikają z rzeczywistych odczytów bo instalacje buforów wykonuję i opomiarowywuję oraz na podstawie obliczen OZC któe wykonałem i których wyniki potwierdzają mi uzytkownicy tych domów. Tworzenie nowych teorii srednio ci wychodzi, powiedziałbym słabo i radze sie doszkolic w dziedzinie w ktorej sie chce dyskutowac, zawsze trzeba miec na uwadze dopiera teoria połaczona z praktyką daje wiarygodne efekty, a tu z praktyką w dziedzinie buforów grzanych grzalką nie masz nic wspolnego.

Edytowane przez asolt

Są plusy i minusy ale chyba największą zaletą anhydrytu jest to że nie kurczy się tak i nie ma problemu z dyletacjami i pękającą wylewką przy wysychaniu. U mnie jest sporo dyletacji a i tak pokazały się rysy które musze kleić. Teraz nie robiłbym cementowej wylewki. Jak tak sobie pogadałem z różnymi budowlańcami i ludzmi od wykonczeniówek to prawie na każdej budowie są pękające wylewki i problemy z tym.

To chyba nie potrafią ich robić.

Jeśli w niższej cenie mogę mieć równie równą i wytrzymałą wylewkę, to wybieram tańszą. Dylatacje mi nie przeszkadzały.

Mól miksokret kręcony był z cementu Gorażdże 42.5R , piasku 0-4, żwirku 2-8, plastyfikatota BASF i włókien PP.

Wycinałem później otwór na odpływ liniowy,v to przekonałem się i wytrzymałości tej mieszanki.

To chyba nie potrafią ich robić.

Jeśli w niższej cenie mogę mieć równie równą i wytrzymałą wylewkę, to wybieram tańszą. Dylatacje mi nie przeszkadzały.

Mól miksokret kręcony był z cementu Gorażdże 42.5R , piasku 0-4, żwirku 2-8, plastyfikatota BASF i włókien PP.

Wycinałem później otwór na odpływ liniowy,v to przekonałem się i wytrzymałości tej mieszanki.

Wycinałeś beton do odpływu?

Ja najpierw złożyłem odpływ i osadziłem we własnoręcznie kręconym betonie.

Po kilku dniach firma wykonała wylewkę z miksokreta. Nie było z tym jakichś kłopotów, wszystko poszło bez problemu.

Ten Twój sposób w czymś jest lepszy, czy zagapiłeś się po prostu?