kaszpir007 17.04.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Witam ! Działka duża (3000m2) ale na działce jest też studnia ... Według przepisów musi być odległość minimum 30m od studni do początku drenażu. Na poczatku miała być oczyszczalnia drenażowa (bardzo dobrze przepuszczalny grunt - piasek) 2000L (rodzina 4 osobowa) , oczyszczalnia 2-komorowa , drenaż rozsączający 48mb (po 3 nitki 18m). Niestety dziś wymierzyłem i niestety odpada ... Drenaż doszedł by za blisko sadu i zajął by stanowczo za dużo miejsca .. Zacząłem czytam i widzę że najsensowniej było by zastosować tunele Grafa , tyle że nie tak jak wielu sprzedawców daje w pakiecie po 4 tunele (4mb) a z tego co wyczytałem to drenaż na tunelach Grafa (rodzina 4 osobowa) to minimum 10mb ... http://www.alfa-tech.info/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=62 Można wtedy zrobić 2 nitki po okolo 5mb co w sumie też by dało ponad 10mb ... Wyjdzie drożej niż drenaż rozsączajacy (48mb) ale powinno być ok ... Nie mam innego pomysłu , bo drenaż zwykły odpada ze względu na brak miejsca a nie chcę na siłę pchać drenażu pod same nasadzenia. Co o tym pomyśle myślicie ? Czy ktoś używa tuneli Grafa ? No chyba że zastosować pakiety WBOX , ale one są chyba jedynie "zamiennikiem" dla żwiru , więc sens znikomy , bo zapewne długość drenażu i tak by musiała być taka sama jak przy zwykłym drenażu .. A chodzi mi o max ograniczeniu obszaru "rozsączającego" ... Odpadają oczyszczalnie biologiczne i tego typu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.04.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Ten drenaż (jakby nie został zrealizowany) to drugi (tlenowy) stopień oczyszczania Twoich ścieków. Dopiero po oczyszczaniu tlenowym ściek jest na tyle niegroźny, żę go można zwrócić środowisku. Drenaż ma swoją długość, musi być zbudowany z odpowiedniego żwiru żeby w warunkach tlenowych ten proces zdążył zajść. Teraz pomyśl, co się stanie z tym oczyszczaniem, jak stosując jakieś boxy de facto zmniejszysz wielkość oczyszczalni parokrotnie.Niestety Twój wybór, bo w tym kraju praktycznie szambo z dziurą można sprzedać jako "oczyszczalnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.04.2017 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Tunele Grafa jak i pakiety WBOX są przecież w ofercie od wielu lat i nawet najbardzije znani porducenci oczyszczalni mają je w sprzedaży , nawet w kompletach ... Ja rozumie ze typowy drenaż jest dobry , ale nie chce mi się wierzyć że to co oferują producenci (WBOX czy GRAF) od lat nie spełnia swojego zadania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Pytanie, czy z oczyszczalni wypływa Ci woda, czy tylko podczyszczone wstępnie ścieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.04.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Tunele Grafa jak i pakiety WBOX są przecież w ofercie od wielu lat i nawet najbardzije znani porducenci oczyszczalni mają je w sprzedaży , nawet w kompletach ... Ja rozumie ze typowy drenaż jest dobry , ale nie chce mi się wierzyć że to co oferują producenci (WBOX czy GRAF) od lat nie spełnia swojego zadania ... Czy spełnia swoje zadanie? Zależy co ma robić. Jak ma pozbyć się płynu" to przez jakiś czas pewnie podziała. Jak ma oczyszczać to raczej nie na 4m bieżących. Typowy drenaż jest dobry pod warunkiem że został dobrze policzony i zrobiony. Rura rzucona na 10cm żwiru albo i na przepuszczalny piasek, dobrze pewnie nie będzie działać. Producenci je maja w ofertach bo mogą. Nie ma w tym kraju praktycznie żadnej kontroli nad przydomowymi oczyszczalniami, przepisy pozwalaja sprzedawać praktycznie wszystko. Tunel jest droższy od rury drenażowej, to czemu maja nie mieć tego w ofercie? Zwłąszcza ze producenci często to podają jaką antidotum na mały obszar lub wysoki poziom wody gruntowej. Dla nich nie jest to produkt który zastępuję tradycyjny drenaż tylko można to sprzedać tym co nie mają miejsca albo maja złe warunki gruntowe i normalnego drenażu nie chcą lub nie mogą. Papier wszystko przyjmie. Weź pod uwagę żę to się nazywa tunel rozsączający. Służy do rozsączenia płynu. Jak nim rozsączysz ściek a pod tym tunelem nie będzie warunków do oczyszczania tlenowego toto będzie zwyczajne szambo z dziurą. Oczywiście tunel taki jest dosyć szeroki, jak pod niego nasypiesz szeroko żwiru to będzie to działać i to pewnie wyśmienicie. Tyle że zapłacisz i za żwir i za drogie tunele. W takim przypadku chyba rozsądek podpowiada zrobić szerokie pole żwirowe i np puścic 2 rury drenażowe zamiast jednej. Efekt ten sam a taniej - doprowadzenie śćieku na jakąś tam powierzchnie czynna. Jeszcze raz. Żeby oczyszczanie tlenowe zachodziło musi mieć ku temu warunki. A czym ten ściek tam doprowadzisz to rzecz drugorzędna. Ani tunel ani rura drenażowa nie oczyszcza. No ok, cośtam oczyszcza bo i w niej mogą bytować bakterie, ale wielokrotnie mniej niż na żwirze. Te warunki to dostęp do tlenu i odpowiednio wolne przesączanie się. A zrzucajac sciek na mniejszą powierzchnie pewnie te warunki nie beda spełnione względnie będą zdecydowanie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 18.04.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Tunele Grafa jak i pakiety WBOX są przecież w ofercie od wielu lat i nawet najbardzije znani porducenci oczyszczalni mają je w sprzedaży , nawet w kompletach ... Ja rozumie ze typowy drenaż jest dobry , ale nie chce mi się wierzyć że to co oferują producenci (WBOX czy GRAF) od lat nie spełnia swojego zadania ... Z punktu widzenia zwykłego instalatora - czyli np. mnie , to mniej roboty przy tunelach, czy pakietach - prostsze. Tyle teorii, bo ogólnie Jastrząb to dobrze opisał i jeśli chcesz coś mieć zrobione dobrze i trwale to pewnych standardów nie obejdziesz bokiem. Drenaż odpowiedniej długości i z odpowiednią ilością żwiru to podstawa, aby uniknąć oszustwa. Kogo niby tu oszukiwać ? Najłatwiej - siebie samego . Każdy producent będzie chwalił swoje rozwiązania i jeśli się tym zawodowo nie zajmujesz to będziesz miał duży problem ze zrozumieniem co za tym się kryje. Jak czasem trzeba to też montuję pakiety, ale zawsze mam podsypane je żwirem płukanym i nie są to tak małe długości jak pisałeś na początku - tzn. 4m na 4 osoby. Ja raczej przyjmuję za takie minimum ze 6m na 1 osobę !! Oczywiście wszystko zależy od gruntu itp. itd. Podsumowując, twierdzę, że tunele, czy pakiety o długości np. 4m na 4 osoby, czy nawet 10m na 4 osoby, mają bliżej do parametrów studni chłonnej niż drenażu w ciągach o odpowiedniej długości. Jeśli ja trafię na upartego klienta, co w projekcie ma w/w studnie chłonną i musi tak zostać, to nie interesuje mnie, czy dalej w projekcie jest osadnik. Ja w takich przypadkach, tylko oczyszczalnie biologiczną oferuję, aby mnie klient później nie ganiał z kijem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 19.04.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 "Polak potrafi"Tunele zostały wymyślone dla odprowadzania wody deszczowej do gruntu. Można ich używać także do odprowadzania ścieków oczyszczonych, ale nie do ich oczyszczania. Szanujący się producent, a Graf takim jest, nie przeznacza tuneli na zamiennik dla drenażu oczyszczającego ścieki.http://www.graf-online.de/abwasser/versickerung-von-geklaertem-abwasser/sicker-tunnel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.04.2017 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 OK. Czyli daję sobie spokój z Grafem i WBOX i zostaję przy tradycyjnym drenażem (48m (3x18m) Wczoraj na działce patrzyłem i myślę że po prostu inaczej ustawię drenaż i problem zniknie.. W projekcie miałem wyrysowany całośc w jednym ciągu ale wystarczy że zrobię w kształcie litery L i problemu nie będzie. Dzięki za pomoc. Widać , nie ma co iść na :skróty" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts