admiralbar 18.04.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Hej,Mam zagwozdke z izolacja pozioma chudziaka. Dom z garazem w bryle - 30 cm roznicy wysokosci miedzy nimi. Wody gruntowe - geolog wiercil ma 3m i bylo sucho (zaslyszane od sasiadow - podobno pierwsza warstwa jest na 3,2m)Czy dawac wszedzie pape na chudziak, czy folie, czy pape tylko do garazu a do domu folie ?CZytam forum i przyznam ze zglupialem do reszty.Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Dom budujesz na wiele lat, sytuacja wodna może się zmieniać. Dawaj porządną izolację poziomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.04.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Izolację poziomą z papy, tak jak się robić powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.04.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Folie nawet tą grubszą łatwo uszkodzić i wtedy przestaje być izolacją a sitkiem. Daj papę, połączysz wtedy z izolacją poziomą na ścianie fundamentowej i będzie szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.04.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Jak budujesz na lata dla Siebie - zdecydowanie papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Na chudziak dałem folię 0,2 mm, nawet przez myśl mi papa nie przeszła. Swoją drogą jak by woda jakimś cudem pojawiła się na chudziaku, to papa jak i folia nie zatrzymają jej. Ścianę fundamentową mam na 7 bloczków 14-stek i jak na chudziaku pojawi się woda to ja jestem łódź podwodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.04.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Uważasz że folia 0,2 mm jest równie dobrą barierą dla wody jak 4 mm papa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Uważasz że folia 0,2 mm jest równie dobrą barierą dla wody jak 4 mm papa ? Uważam, że papa jest lepsza ale jak woda podejdzie to nic jej nie zatrzyma. Swoją drogą, skąd woda miała by się pojawić? A jeszcze 20 cm styro na chudziaku jest ogromną barierą dla wilgoci. Niektórzy budują domy prawie równo z gruntem i ci mogą mieć obawy, ja z wysokością mojej ściany fundamentowej takich obaw nie mam. Ale 4 mm bitumu pod posadzką z czasem może zacząć wydawać nieprzyjemne zapachy (tak myślę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.04.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Na chudziak dałem folię 0,2 mm, nawet przez myśl mi papa nie przeszła. Swoją drogą jak by woda jakimś cudem pojawiła się na chudziaku, to papa jak i folia nie zatrzymają jej. Ścianę fundamentową mam na 7 bloczków 14-stek i jak na chudziaku pojawi się woda to ja jestem łódź podwodna. A o podciąganiu kapilarnym słyszałeś?.......U-Boocie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) A o podciąganiu kapilarnym słyszałeś?.......U-Boocie:cool: Tak uczylem się o tym tak jak o naczyniach włosowatych oraz menisku wklęsłym i wypukłym. Ale nadal pozostaje kwestia, iż jeśli barierą dla wody ma być folia czy też papa, to zakładamy chyba budowę domu na bagnach. Swoją drogą zastosowania folii na chudziaku w moim domu też do końca nie rozumiem. Przeszło po niej ileś tam ludzi i już na pewno nie spełnia swojej roli, choć jest sucho przez dość wysoką ścianę fundamentową (wyśmiewaną nota bene przez co niektórych pseudo znawców forumowych). Suma sumarum w momencie pojawienia się wody ani papa ani folia nie stanow dla niej bariery nie do przejścia. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.04.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Można dać i papę i folie , o ile koszt papy jest spory to folia już nie kosztuje dużo. Położyć folię na papę i z głowy ... można tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 A o podciąganiu kapilarnym słyszałeś?.......U-Boocie:cool: A o co kaman z tym ubotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 18.04.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 A może walnąć dysperbitem po całości. Wiadro 20 kg to ok 44 zł, zakładamy zużycie 2 kg/m2 czyli ok 5 zł/m2. Suma sumarum w momencie pojawienia się wody ani papa ani folia nie stanow dla niej bariery nie do przejścia. to wydaje mi się bardzo logiczne, bo sie robimy tutaj cięzkiej izolacji przeciwwodnej, bo to nie te środki i nie te koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.04.2017 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Skąd takie dywagacje ... a dysperbit, a folia, a u mnie nie będzie wody, a ja to mam sucho, a ja mam 7 bloczków.... czy to jest usprawiedliwienie własnych przekonań. Jakby papa to majątek kosztowała? A może chodzi o to, że tego nie widać, bo lepiej w firaneczki zainwestować ... tylko wówczas po co prowadzić dywagacje pseudo naukowe do swoich przekonań ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.04.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Przeszło po niej ileś tam ludzi i już na pewno nie spełnia swojej roli.. Jak widzisz sam sobie odpowiedziałeś, że folia do tego się nie nadaje Niestety, a może "stety" ja preferuję i polecam papę i nie chodzi tu bynajmniej o wodę w czystej postaci ale o parę wodną i wilgoć która przenika przez wszystkie elementy konstrukcyjne osadzone w ziemi. Nie polecam dysperbitów czy innych mazideł opartych na wodzie konkretnie jeśli zastosować to system i gotowe na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 19.04.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Ja zrobiłem tak. Wyszlifowałem chudziaka tak na lustro aby nie nic ostrego i na to folia 3mm. Folie rozkładałem stopniowo tylko w tych pokojach gdzie układałem styro. Ale to szlifowanie to paskudna robota. Fakt robiłem sam więc uważałem na folie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 19.04.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 @kubek86 Chyba 0.3mm. Swoją drogą ja w piwnicy posadzkę podsypałem piaskiem, na to 2x folia 0.3mm i 10cm wylewki betonowej W8. Jak narazie sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.04.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Papa była droga w zakupie więc położyłem na chudziak folię basenową do oczek wodnych. A na tę folię na chudziaku położyłem płyty PIR obustronnie z folią aluminiowa, na nie następną folię w kratkę do rozmieszczenia rurek OP. Razem 4 (cztery) warstwy folii wszelakich. Uważam że folia, papa, zabezpiecza tylko przed wilgocią podciągającą kapilarnie. W wilgoć buchająca z gruntu do wnętrza domu nie wierzę bo chudziak ma temp. 10*C, a podłoga 20*C więc przepływ pary wodnej będzie w kierunku do ziemi. Co innego jak dom będzie nieużytkowany zimą, wtedy wilgoć i szron na ścianach. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Skąd takie dywagacje ... a dysperbit, a folia, a u mnie nie będzie wody, a ja to mam sucho, a ja mam 7 bloczków.... czy to jest usprawiedliwienie własnych przekonań. Jakby papa to majątek kosztowała? A może chodzi o to, że tego nie widać, bo lepiej w firaneczki zainwestować ... tylko wówczas po co prowadzić dywagacje pseudo naukowe do swoich przekonań ?! Napisz jeszcze coś mądrego, dobrze? Podywagujmy... Firaneczek nie mam, zainstalowałem rolety rzymskie 10 razy droższe od papy i jest zajeboście!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Ja zrobiłem tak. Wyszlifowałem chudziaka tak na lustro aby nie nic ostrego i na to folia 3mm. Folie rozkładałem stopniowo tylko w tych pokojach gdzie układałem styro. Ale to szlifowanie to paskudna robota. Fakt robiłem sam więc uważałem na folie. A po co szlifowałeś chudziaka? U mnie był z miksa gładki jak pupcia niemowlaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts