Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Niedawno kupiłem stary dom z zamiarem wyremątowania, wymiana dachu ( eternit ) podniesienie scian ( aktualna wysokość pomieszczeń 2.27 ) trochę nisko jak na mój wzrost:) Wiem że bez konstruktora się nie obejdzie ale najpierw chciałem zasięgnąć języka czy może ktoś miał już taki problem.

Pytanie czy opłaca sie skuć strop podnieść ściany i położyć nowy strop np. Drewniany.

Stary strop wykonany jest z około 3 cm betonu potem jest chyba jakaś izolacja z polepy około 5 cm i następnie 7 cm betonu.

Dodam że poddasze nie bedzie użytkowe. Jestem budowlańcem amatorem więc proszę o wyrozumiałość ;)

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze i porady.

Przeróbka o której wspominasz i opisujesz jest dość poważną ingerencją w konstrukcję budynku więc tak czy inaczej potrzebny będzie kierownik budowy z porządnymi uprawnieniami bez ograniczeń lub projektant - konstruktor który na miejscu określi zakres zmian.

Pytanie o opłacalność jest chyba jakąś pomyłką bo jeśli chcesz mieć dom funkcjonalny, nie za niski itp. to zmiana jednak jest chyba konieczna.