Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z poddaszem użytkowym a do adaptacji

Recommended Posts

Witamy! :) Jesteśmy tu nowi, dopiero zaczynamy myśleć o budowie domu. Na sam początek mamy taki problem. Chcielibyśmy dom z poddaszem użytkowym ale dom będziemy budować systemem gospodarczym i nie chcemy tak dużego kredytu jak nam wyliczą za cały dom. Dlatego myślimy o domu z poddaszem do adaptacji aby w banku w kredycie liczył się tylko parter do kredytu. Ale zastanawia nas jedno. Czy gdy zdecydujemy się na poddasze do adaptacji to czy podczas budowy możemy od razu zrobić okna w dachu , balkon i instalacje na poddaszu? Będzie to kredyt raczej z transzami i z kontrolą

Nie chcemy aby nam wyliczyli kredyt np 100m2 razy 2500 zł a np 60m2 parter razy 2500zł.

Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam :)

Czy ktoś tak robił? Czy to tak da radę zrobić? :)

Edytowane przez Magda02007

Okna, balkony, instalacje możesz robić nawet na poddaszu nieużytkowym, nie przewidzianym i nie nadającym się do adaptacji.

Tylko, ze to drogie, a chyba chcecie oszczędzać?

Popatrz na ceny okien tarasowych, dachu (musi być większy, bo potrzebny większy kąt), schodów, ocieplenia dachu zamiast stropu itd. Balkon to już całkiem zbędny wydatek i na budowę, i na ogrzewanie tego mostka.

m2 na parterze kosztuje bardzo podobnie (albo i taniej, jak projekt przemyślany) co na poddaszu. A wygodniej się mieszka

Okna, balkony, instalacje możesz robić nawet na poddaszu nieużytkowym, nie przewidzianym i nie nadającym się do adaptacji.

Tylko, ze to drogie, a chyba chcecie oszczędzać?

Popatrz na ceny okien tarasowych, dachu (musi być większy, bo potrzebny większy kąt), schodów, ocieplenia dachu zamiast stropu itd. Balkon to już całkiem zbędny wydatek i na budowę, i na ogrzewanie tego mostka.

m2 na parterze kosztuje bardzo podobnie (albo i taniej, jak projekt przemyślany) co na poddaszu. A wygodniej się mieszka

czyli sugerujesz, że lepiej parterowy ale większy? bo nie do końca zrozumiałam. :)

Parterowy. Tematów z poddaszem vs parterowy było trochę.

tutaj moje przemyślenia

A czy większy, to do przemyślenia. Etap koncepcyjny to IMO przede wszystkim rezygnowanie z fantazji i drogich, a mało przydatnych pomysłów. A to pokój gościnny, pokój rekreacyjny, garderoby, łazienka z jacuzzi - a potem stoi to nieużywane albo zagracone przydasiami, które wcześniej czy później wylądują na śmietniku.

IMO tylko dwie sytuacje uzasadniają myślenie na zapas - spodziewanie się dzieci (do czasu pójścia na studia liczyłbym, że będą mieszkać z rodzicami) albo przewidywanie wprowadzenia się na starość dziadków.

Edytowane przez Kaizen

jak my braliśmy kredy to mieliśmy wybór co chcemy za niego kupić. Dom mieliśmy już w zaawansowanym stadium i po prostu w kosztorysie zaznaczaliśmy, co jest wybudowane, co chcemy wybudować za pieniądze banku a co zostanie wybudowane za pieniądze nie banku. Idź do doradcy/banku i sprawdź czy was obowiązują podobne zasady. Nawet jak rzeczoznawca przyszedł aby potwierdzić zakończenie budowy pytał się czemu drzwi wewnątrz nie ma - jak powiedziałem, że po pierwsze nie brałem na drzwi wewnętrzne kredytu, a po drugie, że są zamówione i za 2-3 tygodnie będą to powiedział, że w takim razie wszystko ok.

Co do wyboru między domem parterowym a z poddaszem to też dużo zależy od tego jaką działkę macie - może wymarzony dom parterowy się po prostu nie zmieścić.

jak my braliśmy kredy to mieliśmy wybór co chcemy za niego kupić. Dom mieliśmy już w zaawansowanym stadium i po prostu w kosztorysie zaznaczaliśmy, co jest wybudowane, co chcemy wybudować za pieniądze banku a co zostanie wybudowane za pieniądze nie banku. Idź do doradcy/banku i sprawdź czy was obowiązują podobne zasady. Nawet jak rzeczoznawca przyszedł aby potwierdzić zakończenie budowy pytał się czemu drzwi wewnątrz nie ma - jak powiedziałem, że po pierwsze nie brałem na drzwi wewnętrzne kredytu, a po drugie, że są zamówione i za 2-3 tygodnie będą to powiedział, że w takim razie wszystko ok.

Co do wyboru między domem parterowym a z poddaszem to też dużo zależy od tego jaką działkę macie - może wymarzony dom parterowy się po prostu nie zmieścić.

mamy 1 ha więc na pewno się zmieści ale marzymy o domu z poddaszem.

U nas tez jest inna sytuacja, bo musimy wziąć kredyt na budowe domu tylko przeraża nas to, że za metr2 najczęściej liczą 2500 tysiąca. a my po prostu takiego dużego kredytu nie chcemy, będziemy budować systemem gospodarczym z pomocą najbliższych.

mamy 1 ha więc na pewno się zmieści ale marzymy o domu z poddaszem.

U nas tez jest inna sytuacja, bo musimy wziąć kredyt na budowe domu tylko przeraża nas to, że za metr2 najczęściej liczą 2500 tysiąca. a my po prostu takiego dużego kredytu nie chcemy, będziemy budować systemem gospodarczym z pomocą najbliższych.

a myślisz, ze taniej Ci wyjdzie?, te 2500 to jest razem z wykończeniem pod klucz