Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Planuje budowe domu w systemie gospodarczym 15.5m x 12.5 m I osobo garaż+kotłownia 9m x 6m..

Teraz moje pytanie brzmi następująco zacząć chce budować razem oba budynki lecz po wylaniu fundamentów skupiłbym się najpierw na wybudowaniu gospodarczego żeby tam umieścić wszystkie media prąd+wodę.

Czy po wybudowaniu gospodarczego moge starać się o przyłącze do niego ? Tzw. Docelowe i korzystać odrazu bez taryfy budowlanej?

I od gospodarczego w przyszłości doprowadzić prąd do domu ? Jak to wygląda z odbiorem domu pożniej?

Edytowane przez kylo8

Najlepiej zadzwoń do energetyki na Twoim terenie i dowiedź się jakie maja zasady. Ja na działce mam tylko budynek gospodarczy (w mnie jest to blaszak), bez domu i dostałem taryfę G. W warunkach musisz tylko wystąpić o przyłączenie budynku, a nie placu budowy.

Wałkowane wielokrotnie co tylko potwierdza zamieszanie Dostawców ( u mnie PGE).

Elektryk podbił mi wszystkie dokumenty na G11 za w czasu.

Elektryk od PGE, który miał mi podłączyć licznik budowlany na docelowy (zmiana skrzynki z tej na słupie na tą od nich) powiedział, że musi być zrobione jednio piętro. Po kilku minutach zmiękł i powiedział, że wystarczy 1 gniazdko i 1 żarówka.

Zobaczymy za miesiąc czy im to wystarczy.

Elektryk od PGE, który miał mi podłączyć licznik budowlany na docelowy (zmiana skrzynki z tej na słupie na tą od nich) powiedział

Nie ważne co ktoś mówi. Ważne, co napisze.

Ja na etapie stawiania ścian parteru (żałuję, że od razu, przed rozpoczęciem prac budowlanych) zawnioskowałem do PGE na piśmie o zmianę na G11 - i bez problemu dostałem.

Mam wrażenie, że mają gadać jedno, ale wiedzą, że nie mają podstaw i jak już ktoś złoży formalny wniosek, to nie mają podstaw, żeby odmówić.

Nie słyszałem, żeby ktoś formalnie wnoszący o G11 dostał odmowę - za to wszystkim "na gębę" mówią, że się nie da.