matgor23 23.04.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam! Jestem na etapie przed zalaniem stropu i mam teraz pytanie co mogę przewidzieć i ukryć teraz w stropie. Wentylacje do okapu chciałem tak zrobić i pewnie zrobię bo przeciwwskazań nie widzę ale co z rurami do Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka? Mogę też to puścić w stropie czy raczej zmieniająca się temperatura tych rur nie jest dobra dla zwyklego lanego stropu monolitycznego? Te rury niby są ocieplane chyba ale mimo wszystko. Czekam na jakieś rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 23.04.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Rozumiem, że dom z poddaszem użytkowym?Ukryć w stropie, to możesz jakieś peszle do przeprowadzenia przewodów telewizyjno-internetowych z parteru na poddasze i vice versa.Całą resztę, to się kładzie raczej pod zabudową, pod stropem, a strop przekuwa się w miejscach strategicznych, pod konkretne rozwiązania.Nie bardzo rozumiem, które rury chcesz zalać betonem i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matgor23 23.04.2017 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Po to żeby zabudowy nie robić bo mam mało miejsca od góry nadproża do sufitu. Rury te które napisałem czyli do rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka w metalowych ocieplanych przewodach prostokatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Zapytaj kierbuda - pewnie Cię pogoni, jak tak będziesz chciał konstrukcję poprzecinać przewodami. No i jest jeszcze paragraf a to: § 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.04.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Zapytaj kierbuda - pewnie Cię pogoni, jak tak będziesz chciał konstrukcję poprzecinać przewodami. No i jest jeszcze paragraf a to: § 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku. To raz, a druga sprawa - budowa domu to nie budowa zamku z piaskiem na plaży. Zalanie kanału wentylacyjnego w stropie spowoduje że w tym miejscu strop będzie cieńszy, może wpłynąć na ciągłość zbrojenia i otulenie zbrojenia betonem... Tego nie można robić tak sobie na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts