Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co mogę schować w stropie przed zalaniem - rozprowadzenie ciepła z kominka

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie przed zalaniem stropu i mam teraz pytanie co mogę przewidzieć i ukryć teraz w stropie. Wentylacje do okapu chciałem tak zrobić i pewnie zrobię bo przeciwwskazań nie widzę ale co z rurami do Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka? Mogę też to puścić w stropie czy raczej zmieniająca się temperatura tych rur nie jest dobra dla zwyklego lanego stropu monolitycznego? Te rury niby są ocieplane chyba ale mimo wszystko. Czekam na jakieś rady

Rozumiem, że dom z poddaszem użytkowym?

Ukryć w stropie, to możesz jakieś peszle do przeprowadzenia przewodów telewizyjno-internetowych z parteru na poddasze i vice versa.

Całą resztę, to się kładzie raczej pod zabudową, pod stropem, a strop przekuwa się w miejscach strategicznych, pod konkretne rozwiązania.

Nie bardzo rozumiem, które rury chcesz zalać betonem i po co?

Zapytaj kierbuda - pewnie Cię pogoni, jak tak będziesz chciał konstrukcję poprzecinać przewodami.

No i jest jeszcze paragraf a to:

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku.

Zapytaj kierbuda - pewnie Cię pogoni, jak tak będziesz chciał konstrukcję poprzecinać przewodami.

No i jest jeszcze paragraf a to:

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku.

To raz, a druga sprawa - budowa domu to nie budowa zamku z piaskiem na plaży. Zalanie kanału wentylacyjnego w stropie spowoduje że w tym miejscu strop będzie cieńszy, może wpłynąć na ciągłość zbrojenia i otulenie zbrojenia betonem... Tego nie można robić tak sobie na oko.