kaszpir007 23.04.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam ! Domek niecałe 110m2. W 100% podłogówka (rozstaw co 15cm i co 10cm). Łącznie 800mb rury fi16 ,1 rozdzielacz 12 pętli.Dom parterowy.Wyliczone OZC w HeatMasterze niecałe 3KW (na CO). Myślę że nawet jeśli jest jakiś błąd to raczej nie powinien być zbyt duży,. Taryfa w domu G12w , chciałbym grzać w II taryfie. Jest płyta fundamentowa , ściany z silikatu , dobre ocieplenie. Wstępnie wybrałem albo LG Therma V 7KW albo Panasonic Aquarea generacja H - 7KW. Bojler chciałbym 300L z dwoma węźownicami. Co mininimalnie trzeba zamontować ? Czy można wykonać bez bufora , sprzegła i dodatkowej pompy do ogrzewania podłogowego (bo rozumię że pompy mają wbudowane pompy co CO i CWU ?) Co musi być minimum w wyposażeniu "kotłowni" aby dobrze to działało i aby wykonawca nie naraził mnie na niepotrzebne i zbyteczne koszty. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.04.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Zamontuj sobie zasobnik Qatro 150 l wiszący . W w około 40 minut zagrzejesz cały. bez bufora i bez sprzęgła .To mały domek.Ja poleciłbym do rozważenia Atlantica .Jeżeli w drugiej taryfie typ 8 . Różnica w cenie pomiedzy 5 a 8 jest niewielka.W stopce masz coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.04.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Zamontuj sobie zasobnik Qatro 150 l wiszący . W w około 40 minut zagrzejesz cały. bez bufora i bez sprzęgła .To mały domek. Ja poleciłbym do rozważenia Atlantica .Jeżeli w drugiej taryfie typ 8 . Różnica w cenie pomiedzy 5 a 8 jest niewielka. W stopce masz coś innego? W stopce jest mój obecny dom. W podpisie jest dziennik nowego domu który jest w budowie i o niego chodzi. Co do Atlantica jest droższy niż LG i Panasonic i jakby nie patrzeć ma słabsze parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 23.04.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Mozesz podac parametry atlantica (cop i kw) przy minus 10 i 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.04.2017 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Mozesz podac parametry atlantica (cop i kw) przy minus 10 i 15? Którego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.04.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 W stopce jest mój obecny dom. W podpisie jest dziennik nowego domu który jest w budowie i o niego chodzi. Co do Atlantica jest droższy niż LG i Panasonic i jakby nie patrzeć ma słabsze parametry. Cena jest umowna. A co do parametrów - są mnie lub bardziej kolorowe.To takie same obiegi termodynamiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 24.04.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 8 i 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.04.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 A tak z ciekawości z tego co widziałem mocno udzielający się na tym forum CNC Pompy w "standardzie" montuje sprzegło i bufor. Czy w takim domku (parterowy 107m2 , jeden rozdzielacz 12sekcji - 800mb rury fi16) + zapewne bojler 300L (aby grzać w II taryfie) potrzebne jest do czegoś to sprzęgło i bufor ? CHce grzać głównie w II taryfie , ale jak częsciowo wejdę na I taryfę to też nie problem. Pompa już się okazalo że raczej 9KW niż 7KW .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 24.04.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Moim zdaniem przy twoim zapotrzebowaniu 9kw to zaduzo (nawet na grzanie z w II taryfie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.04.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 A tak z ciekawości z tego co widziałem mocno udzielający się na tym forum CNC Pompy w "standardzie" montuje sprzegło i bufor. Czy w takim domku (parterowy 107m2 , jeden rozdzielacz 12sekcji - 800mb rury fi16) + zapewne bojler 300L (aby grzać w II taryfie) potrzebne jest do czegoś to sprzęgło i bufor ? CHce grzać głównie w II taryfie , ale jak częsciowo wejdę na I taryfę to też nie problem. Pompa już się okazalo że raczej 9KW niż 7KW .. Hej, do takiego domu jak Twój nie trzeba sprzęgła ani bufora(ogólnie to jest to samo), dopiero gdybyś miał np. dwa poziomy grzania(parter i piętro) lub miałbyś w instalacji też grzejniki to wtedy tak. Jak masz taki układ to pompa z pompy ciepła bezpośrednio ładuje w podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.04.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Zamontuj sobie zasobnik Qatro 150 l wiszący . W w około 40 minut zagrzejesz cały. bez bufora i bez sprzęgła .To mały domek. .? A czemu taki mały bojler ? Rodzina 4 osobowa , fakt oszczędne zużycie wody , ale przy pompie chyba grzeje się bojler do niezbyt wysokiej temepratury aby było oszczędnie i wtedy tak mały bojler chyba nie da rady aby działał tylko w II taryfie ? Bojler ma oczywiście grzać pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.04.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 A czemu taki mały bojler ? Rodzina 4 osobowa , fakt oszczędne zużycie wody , ale przy pompie chyba grzeje się bojler do niezbyt wysokiej temepratury aby było oszczędnie i wtedy tak mały bojler chyba nie da rady aby działał tylko w II taryfie ? Bojler ma oczywiście grzać pompa ciepła. W moich ofertach zbiornik jest standardowo 300L, z możliwością korzystania tylko z jego górnej części. Wtedy mamy do dyspozycji około 200L. a jak komuś brakuje wody to może w 2 minuty zmienić ustawienia i wtedy korzysta z całej powierzchni zbiornika czyli pełne 300L. Tym bardziej że różnica w cenie dla klienta pomiędzy zbiornikiem 200L a 300L, to tylko 100zł, dlatego uważam że wersja 200L się nie opłaca. W ofercie są też zbiorniki ze stali nierdzewnej Termica jeżeli ktoś ma kiepską wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Hej, do takiego domu jak Twój nie trzeba sprzęgła ani bufora(ogólnie to jest to samo), dopiero gdybyś miał np. dwa poziomy grzania(parter i piętro) lub miałbyś w instalacji też grzejniki to wtedy tak. Jak masz taki układ to pompa z pompy ciepła bezpośrednio ładuje w podłogówkę. No nie do końca jest to samo. Ale to długi temat. Ponadto nawet dla 2 pięter podłogówki w przeważającej większości pompa obiegowa zawarta w PC wystarczy, bez dodatkowych pomp i sprzęgieł. No ale jak ktoś wali wszędzie grzejniki podłogowe z rozstawą 10cm to się nie ma co dziwić, że pompa nie może przepchać wody przez taki grzejnik. Jeśli chcesz grzać w II taryfie bez bufora pompą mocy 7kW przy OZC 3KW, to masz przewymiarowaną pompę bardzo i problem taktowania sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeśli chcesz grzać w II taryfie bez bufora pompą mocy 7kW przy OZC 3KW, to masz przewymiarowaną pompę bardzo i problem taktowania sprężarki. nie powielaj bzdur. jaką pojemność cieplną ma bufor a jaką podłogówka + ściany w murowanym domu? grzeję dom grzałka 6 kW, zmierzone obciążenie cieplne domu w tym roku to 1,9 kW i żadnego taktowania nie ma. 6 kW tylko na CO, bo CWU grzeję oddzielnie (dodatkowe 2 kW w podgrzewaczu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.04.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 No nie do końca jest to samo. Ale to długi temat. Ponadto nawet dla 2 pięter podłogówki w przeważającej większości pompa obiegowa zawarta w PC wystarczy, bez dodatkowych pomp i sprzęgieł. No ale jak ktoś wali wszędzie grzejniki podłogowe z rozstawą 10cm to się nie ma co dziwić, że pompa nie może przepchać wody przez taki grzejnik. Jeśli chcesz grzać w II taryfie bez bufora pompą mocy 7kW przy OZC 3KW, to masz przewymiarowaną pompę bardzo i problem taktowania sprężarki. Jeżeli porównujemy sprzęgło np. 10L do bufora 50-100l to faktycznie co innego. Ze względu na pojemność i budowę. Co do tego czy pompka obiegowa pociągnie to często tak ale budowa takiego układu na jednym obiegu grzewczym wiąże się z mnóstwem niedogodności oraz ograniczeń, dlatego przy budynkach gdzie mamy górę i dół daję w 95% sprzęgło. I może jestem przez to droższy ae moje układy są dużo wygodniejsze, lepiej wysterowane i mają sporo więcej możliwości niż te bez sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.04.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 imrahil, ja się dziwię, dlaczego tak regularnie pojawiają się cały czas te same lub bardzo podobne kwestie?!? tak na marginesie kaszpir - po co założyłeś nowy wątek, skoro jest co najmniej kilka takich samych? To wstyd, biorąc pod uwagę twój staż na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 nie powielaj bzdur. jaką pojemność cieplną ma bufor a jaką podłogówka + ściany w murowanym domu? grzeję dom grzałka 6 kW, zmierzone obciążenie cieplne domu w tym roku to 1,9 kW i żadnego taktowania nie ma. 6 kW tylko na CO, bo CWU grzeję oddzielnie (dodatkowe 2 kW w podgrzewaczu) Zmierzone obciążenie cieplne - ciekawe jak... Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz... Mylisz pojęcia. Myślisz co Ty piszesz. Skoro grzejesz grzałką to logiczne, że nie ma taktowania, bo co może taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeżeli porównujemy sprzęgło np. 10L do bufora 50-100l to faktycznie co innego. Ze względu na pojemność i budowę. Co do tego czy pompka obiegowa pociągnie to często tak ale budowa takiego układu na jednym obiegu grzewczym wiąże się z mnóstwem niedogodności oraz ograniczeń, dlatego przy budynkach gdzie mamy górę i dół daję w 95% sprzęgło. I może jestem przez to droższy ae moje układy są dużo wygodniejsze, lepiej wysterowane i mają sporo więcej możliwości niż te bez sprzęgła. Wymień chociaż 2 niedogności. I co to znaczy wygodniejsze i wysterowane u CIebie w porównaniu z układem bez sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Zmierzone obciążenie cieplne - ciekawe jak... Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz... Mylisz pojęcia. Myślisz co Ty piszesz. Skoro grzejesz grzałką to logiczne, że nie ma taktowania, bo co może taktować. no, zmierzone - liczba kWh na dobę podzielona przez 24. może to nie jest obciążenie cieplne wg definicji, ale jasno z tego wynika jakiej mocy urządzenie jest mi potrzebne. rozumiem, że źródło ciepła o stałej mocy 6 kW taktuje, jeśli jest pompą ciepła, jeśli jest grzałką to nie? a jak jest kotłem na paliwo stałe to będzie taktować? a kotłem gazowym, to będzie taktować czy może nie? napiszę jeszcze raz - grzałka załącza się maksymalnie dwa razy na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 no, zmierzone - liczba kWh na dobę podzielona przez 24. może to nie jest obciążenie cieplne wg definicji, ale jasno z tego wynika jakiej mocy urządzenie jest mi potrzebne. rozumiem, że źródło ciepła o stałej mocy 6 kW taktuje, jeśli jest pompą ciepła, jeśli jest grzałką to nie? a jak jest kotłem na paliwo stałe to będzie taktować? a kotłem gazowym, to będzie taktować czy może nie? napiszę jeszcze raz - grzałka załącza się maksymalnie dwa razy na dobę 1. liczba kWh podzielona na 24h - ma Ci niby jasno pokazać jakiej mocy urządzenie potrzebujesz... Po co piszesz takie bzdury. Nie, z tego nie wynika nic. Jedynie Twoje średnie godzinowe zużycie energi w danym dniu, przy danej temperaturze, danych zyskach ciepła od nasłonecznienia, od zysków bytowych i przewietrzenia lub jego braku w domu. To o czym piszesz jest kompletną bzdurą i szkoda tylko, że mieszasz ludziom w głowach, nie mając na ten temat pojęcia. 2. W przewymiarowanej pompie ciepła sprężarka taktuje, co jest dla niej niekorzystne. Mówimy o pompach ciepła, a Ty wyskakujesz z prostą jak cep grzałką, którą możesz robić co chcesz. Ponadto masz bufor, a mowa była o pompie bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts