JTKirk 27.04.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 2. W przewymiarowanej pompie ciepła sprężarka taktuje, co jest dla niej niekorzystne. Mówimy o pompach ciepła, a Ty wyskakujesz z prostą jak cep grzałką, którą możesz robić co chcesz. Ponadto masz bufor, a mowa była o pompie bez bufora. co za bzdury...kolejny Kaizen się objawił czy jak?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Napiszesz coś więcej, jakieś argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 1. liczba kWh podzielona na 24h - ma Ci niby jasno pokazać jakiej mocy urządzenie potrzebujesz... Po co piszesz takie bzdury. Nie, z tego nie wynika nic. Jedynie Twoje średnie godzinowe zużycie energi w danym dniu, przy danej temperaturze, danych zyskach ciepła od nasłonecznienia, od zysków bytowych i przewietrzenia lub jego braku w domu. To o czym piszesz jest kompletną bzdurą i szkoda tylko, że mieszasz ludziom w głowach, nie mając na ten temat pojęcia. 2. W przewymiarowanej pompie ciepła sprężarka taktuje, co jest dla niej niekorzystne. Mówimy o pompach ciepła, a Ty wyskakujesz z prostą jak cep grzałką, którą możesz robić co chcesz. Ponadto masz bufor, a mowa była o pompie bez bufora. bzdury to ty wypisujesz. z mojego wyliczenia jasno wynika, że wystarczyłaby mi farelka o mocy 2 kW w największe mrozy. mam źródło o mocy 6 kW, czyli trzy razy większe niż dom potrzebował w największe mrozy (dodatkowo oddzielne źródło do CWU). i to źródło nie taktuje nawet przy okresach przejściowych. tak samo nie taktowałaby pompa ciepła. a że mam bufor - w tym roku z niego nie korzystam, więc to bez znaczenia, szczególnie że ma pojemność rzędy 1 kWh przy rozgrzewaniu go do 30-33°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Eh, szkoda czasu na prostowanie tych dyrdymałów... Tylko jedna sprawa nie porównuj sprężarki w pompie ciepła do grzałki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.04.2017 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 imrahil, ja się dziwię, dlaczego tak regularnie pojawiają się cały czas te same lub bardzo podobne kwestie?!? tak na marginesie kaszpir - po co założyłeś nowy wątek, skoro jest co najmniej kilka takich samych? To wstyd, biorąc pod uwagę twój staż na forum Wątków jest wiele i też staram się je czytać , tyle że odnoszą się co zupełnie innych kwestii ... Ja pompę już wybrałem , będzie albo Panasonc albo LG , ale zobaczę co uda się lokalnemu hydraulikowi załatwić , bo mimo wszystko chyba wolalbym aby wszystko montowal i uruchamiał lokalny instalator , aby w razie jakiś problemów mógl szybko i bezproblemowo dojechać , tyle że chyba LG nie uda mu sie załatwić A chodziło mi czy muszę dawać bufor , sprzęgło , dodatkowe pompy , bo zalezy mi aby nie zostać wpakowany w bezsensowne koszty , bo często niektózy instalatorzy wolą dać "w razie czego" i dodatkowo dzięki temu więcej zarobić (na materiale) . Pompa będzie 9KW bo chce aby działało to głónie w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Eh, szkoda czasu na prostowanie tych dyrdymałów... Tylko jedna sprawa nie porównuj sprężarki w pompie ciepła do grzałki... rozumiem, że argumenty się skończyły. wyjaw tajemnicę dlaczego jedno źródło ciepła o mocy 6 kW nie taktuje, a inne miałoby taktować i napisz jak to będzie z kotłami gazowymi i na paliwa stałe o takiej samej mocy. ciekaw jestem czy kocioł 6 kW jest pod tym względem bardziej podobny do grzałki czy sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.04.2017 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeśli chcesz grzać w II taryfie bez bufora pompą mocy 7kW przy OZC 3KW, to masz przewymiarowaną pompę bardzo i problem taktowania sprężarki. Ale przecież LG jak i Panasonic to pompy inwerterowe które modulują moc a nie działają na zasadzie 100% mocy (ON-OFF) więc o jakim problemie piszesz ? Ja chce aby działało to w II taryfie i dlatego jak zasugerował CNC chyba wezmę 9KW , bo jeszcze zostaje kwestia grzania wody i mocy z jaką będzie musiała działać pompa aby odrobić straty ciepła tylko w II taryfie. Gdyby nie ważne były godzny pracy to bez probelmu można by brać 7KW ale chyba przy 2 taryfie było by cieżko (CO+CWU). a różnica w cenie pomiędzy 7KW a 9KW nie powala , choć 7KW ma lepsze parametry niż 9KW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 bufora nie trzeba, przynajmniej nie ze względu na jakieś wyimaginowane taktowanie. niech kiliusz policzy ile ciepła zgromadzi taki bufor po podgrzaniu o 1°C, a ile zgromadzą tego ciepła trzeba, żeby rozgrzać o tyle przegrody domu razem z wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Napiszesz coś więcej, jakieś argumenty? Tutaj masz nową fizykę. Nie przekonasz. Część za dowód pokazuje statystyki tak naprawdę ręcznie włączanych i wyłączanych PC w której ustawiona wyższa temperatura w tańszej strefie taryfy G12, a w droższej niższa. Dzięki temu statystyki ze sterownika wyglądają nieźle, bo po włączeniu musi nadgonić energię utraconą przez kilka godzin gdy były wyłączone i pracuje dosyć długo. Co nie przeszkadza jej po dogrzaniu taktować - ale w statystykach już to tak nie razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeśli inwerterowe to looz nie ma problemu. Moja wina, że nie spojrzałem na konkretne podane modele. rozumiem, że argumenty się skończyły. wyjaw tajemnicę dlaczego jedno źródło ciepła o mocy 6 kW nie taktuje, a inne miałoby taktować i napisz jak to będzie z kotłami gazowymi i na paliwa stałe o takiej samej mocy. ciekaw jestem czy kocioł 6 kW jest pod tym względem bardziej podobny do grzałki czy sprężarki Skąd mam wiedzieć jakie ustrojstwa siedzą w Twoim domu/instalacji. Kocioł jest podobny do siebie... I w kotle grzeje palnik, który może być modulowany, stopniowy i on/off. I tak on/off oczywiście może taktować. Zabawny jesteś masz tą swoją instalację i myślisz, że wszystko jest takie samo i będzie tak samo działać itp... Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez kiliusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 bufora nie trzeba, przynajmniej nie ze względu na jakieś wyimaginowane taktowanie. niech kiliusz policzy ile ciepła zgromadzi taki bufor po podgrzaniu o 1°C, a ile zgromadzą tego ciepła trzeba, żeby rozgrzać o tyle przegrody domu razem z wylewką "Ile ciepła zgromadzi bufor po podgrzewaniu o 1°C" jak coś to ile ciepła potrzeba do podgrzania wody w buforze o 1°C "a ile zgromadzą tego ciepła trzeba, żeby rozgrzać o tyle przegrody domu razem z wylewką" A to już musisz mi na polski język przetłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.04.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Napiszesz coś więcej, jakieś argumenty? bo widzisz, my już jakiś czas temu wybudowaliśmy domy, mamy te przewymiarowane PC...a tu nagle wpada taki kaizen, kiliusz - najpierw wykrzyknie EUREKA!!! a potem tłumaczy, że jak mam przewymiarowaną pompę ciepła on/off - to musi mi taktować. Nie docierado nich, że my to już od kilku ładnych lat używam...tylko musi taktować i koniec! przecież tak w internecie przeczytałem!!! I rację ma Imrahil - co za znaczenie, czy to grzałka czy PC czy kondensat? - tak samo grzałka może "taktować" Jasne, w pewnych określonych okolicznościach, może komuś taktować...nie twierdzę że nie...ale mam alergię na ludzi, którzy coś tam gdzieś wyczytali, nie mieli z tym wiele do czynienia a kreują się "ekspertów" i twierdzą że moja PC musi taktować.......ona o tym nie wie, że musi i nie taktuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.04.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Tutaj masz nową fizykę. Nie przekonasz. Część za dowód pokazuje statystyki tak naprawdę ręcznie włączanych i wyłączanych PC w której ustawiona wyższa temperatura w tańszej strefie taryfy G12, a w droższej niższa. Dzięki temu statystyki ze sterownika wyglądają nieźle, bo po włączeniu musi nadgonić energię utraconą przez kilka godzin gdy były wyłączone i pracuje dosyć długo. Co nie przeszkadza jej po dogrzaniu taktować - ale w statystykach już to tak nie razi. jeśli ktoś tutaj wymyśla nową fizykę, to tylko ty - po raz kolejny zresztą. Myślałem, ze zrozumiałeś, jak ostatnio próbowaliśmy ci to wytłumaczyć...widać myliłem się...tym różnie się teoria od praktyki.... Jeśli inwerterowe to looz nie ma problemu. Moja wina, że nie spojrzałem na konkretne podane modele. Skąd mam wiedzieć jakie ustrojstwa siedzą w Twoim domu/instalacji. Kocioł jest podobny do siebie... I w kotle grzeje palnik, który może być modulowany, stopniowy i on/off. I tak on/off oczywiście może taktować. Zabawny jesteś masz tą swoją instalację i myślisz, że wszystko jest takie samo i będzie tak samo działać itp... widzisz, tutaj to kluczowe słowo - MOŻE. Tylko, że wśród tu piszących, mających przewymiarowane PC, to na palcach jednej ręki policzysz tych z on/off którym taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 No ja nie czytałem w internecie. Zajmuje się tym zawodowo. Ja nie twierdze, że Twoja taktuje. O grzałce nie mówię wręcz, bo z nią może się dziać co chce. A o kondensie nie wspomnę wcale, bo palniki są modulowane. i Zrozumcie, że taktowanie sprężarki nie jest dobre dla jej żywotności. Jeśli chodzi o dobór to wiem jak dobierać, żeby tego uniknąć i tyle i aż tyle. Kolejną rzeczą w przewymiarowywaniu jest cena. Wy nie zapłacicie za to tylko inwestor. Widzisz przyjdzie jeden z drugim i napisze, że u mnie jest ok, to wszędzie jest ok. A jeszcze ten drugi pisze o zupełnie innym urządzeniu. No ludzie. To tak jakby napisać. Hej mam opla opel jest fajny i u mnie nie rdzewieje, bierz pan opla. a przyjdzie lakiernik i mówi, że u niego na warsztacie co drugie auto to opel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.04.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 jak jesteś instalatorem, to współczuję twoim klientom. Nie wiesz nic o instalacji, podłogówce, sterowaniu, pompie ciepła - a mimo to stwierdzasz że będzie taktować. To jakby ktoś ci napisał, że wypił litr alkoholu - a ty mu piszesz, że jest pijany jak ?!?@#%$%*&(&$. Pomyslałeś tak,bo pijesz tylko wódkę. A może ta osoba wypiła po prostu 2 piwka......i to w dodatku 2%..... Cena?!? Rozbawiłeś mnie po raz kolejny....gdy dokonywałem zakupu, różnica pomiędzy modelem idealnie dobranym a tym którym mam(przewymiarowanym - 1 pozycja wyżej w typoszeregu) to było 500zł netto. WOW. Strasznie drogo mnie te przewymiarowanie kosztowało. Sprawdziłem ceny dzisiejsze - dla tych samym modeli ta różnica to....560zł netto. Masakra. Zużywam około 80% w taniej taryfie. I taka mała ciekawostka...kilka dni temu zrobiłem odczyt podlicznika - od 1.10 poszło 4582kwh za 1399zł - gdybym miałm PC "skrojone na miarę", prawdopodobnie używałbym taryfy całodobowej - wtedy za tę samą ilość kwh zapłaciłbym 2250zł.No ale co ja tam wiem.....nie jestem przecież instalatorem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Znowu robisz to co pisałem....Bierzesz swój przypadek i porównujesz do wszystkiego. Ja biore ogół. Tobie łatwiej w dyskusji manipulować. o moją wiedzę na temat fizyki, urządzeń i instalacji grzewczych nie musisz bać. Z pewnością jest lepsza niż Twoja laicka (typowe, mam jakiś sprzęt urządzenie, to wiem wszystko w tej dziedzinie). Widzisz masz te swoje małe poletko i się nim podpierasz, jakby to był pewnik i standard dla wsyzstkich domów/układów... Dla Twojej pompy w Twoim przypadku to 500 zł. Dla innego systemu i innych danych/instalacji to parę tysięcy. Dasz Inwestorowi tę kasę? Dalej piszesz o swoim poletku i ile to nie zaoszczędziłeś i jak to masz dobrze. Ja się bardzo cieszę, że masz układ, z którego jesteś zadowolony. Ale jest to Twój indywidualny przypadek. Jak dobieram to liczę wiele rzeczy, żeby wszystko było ok. Z resztą po to się to robi. Zawsze wg Ciebie można walnąć większa i będzie działać. Ale jak i czy nie mogło być lepiej / taniej / wydajniej to już inna sprawa. Ja sobie to policzę, Ty nie bardzo. Ja robiąc projekty odpowiadam za to, dlatego robię to rzetelnie. Ty możesz sobie po prostu chlapnąć w necie parę słów i nic się nie stanie. Nikt pretensji mieć do CIebie nie będzie. Zwłaszcza, że Wasze porady są takie trochę cwane, bo jak proponujecie coś za dużego to działać będzie owszem, ale Inwestor nie będzie miał jak sprawdzić, czy mniejsze nie byłoby lepsze. I ten nieszczęsny problem taktowania sprężarki. Na jakiej podstawie mógłbyś się podpisać Inwestorowi pod oświadczeniem, że takowego nie będzie? Bo Ty tak masz, czy bo tak kilka osób na forum powiedziało? Ja uczciwie nie mógłbym się pod tym podpisać. Bo wiem, że takowe może wystąpić. przy źle dobranej pompie ciepła (druga sprawa, że nie znamy w ogóle instalacji ogrzewania podłogowego). Widzę, że tutaj jest tak (wybudowałem dom = jestem budowlańcem/konstruktorem/architektem/instalatorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.04.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Znowu robisz to co pisałem....Bierzesz swój przypadek i porównujesz do wszystkiego. Ja biore ogół. Tobie łatwiej w dyskusji manipulować. o moją wiedzę na temat fizyki, urządzeń i instalacji grzewczych nie musisz bać. Z pewnością jest lepsza niż Twoja laicka (typowe, mam jakiś sprzęt urządzenie, to wiem wszystko w tej dziedzinie). to nie tak. My tutaj pisujemy już naprawdę długo. Przewinęło się tutaj mnóstwo osób, było opisanych sporo instalacji, z detalami. I problemami. Także przewinęły się instalacje V (szczególnie jedną pamiętam) - ewidentnie skopana. Dopiero jak całość została tutaj opisana, to instalator V, jak zrobił tak jak mu inwestor kazał (któremu doradziliśmy tutaj na forum), to wszystko zaczęło działać tak jak powinno(mimo, że cały czas instalator zapewniał go, że to nie ma prawa działać). No ale to było dawno temu i pewnie był to jednostkowy przypadek Więc wybacz, jak słyszę taki mentorski ton - i to nie u kogoś, kogo tutaj "znam" od lat - to tylko się uśmiecham. I piszę nie tylko na swoim jednostkowym przykładzie, bo tak jak napisałem, przedyskutowaliśmy tutaj już naprawdę sporo różnych konfiguracji Ja też potrafię to sobie policzyć, tak jak zrobiłem sobie sam na własny użytek OZC w trakcie budowy - i tak mógłbym długo. Z drugiej strony jesteś ty - który napisałeś tutaj kilka postów w tym to że jesteś instalatorem. Mamy od razu bić pokłony, bo ty jesteś instalatorem i wiesz najlepiej? Pobądź tutaj trochę, nie pisz głupot, to może z czasem sobie na to zasłużysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiliusz 27.04.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Oooo panie. Nie przyszedłem tutaj dla jakiś pokłonów, z czym Ty wyjeżdzasz w ogóle? Z kolei widzę, Ty taki guru z getta jesteś "pokręć się, nie pisz głupot, to Cie przyjmiemy" To było za to bardzo zabawne (nie no na serio w tym momencie się uśmiechnąłem ) I nie jestem instalatorem stricte. Bardziej projektantem, co nie znaczy nie siedzę na budowach i nie uczestnicze w wykonawstwie. Widzę te rzeczy na własne oczy i dotykam. Zazwyczaj instalator robi z ręki co uważa. Ja zawsze coś zaprojektuje/policzę z czapy swoich rzeczy nie biorę i mają poparcie dla instalatora. Na podstawie tego, wiem że jak znany jest dany projekt, to robimy tak, żeby uniknąć tego ryzyka. Problem mój też taki, że jak mam coś udowodnić, że będzie lepiej, to trzeba wziąć konkretny przypadek itp itd. policzyć przedstawić, to nie jest hop siup. Zawsze można powiedzieć weź większe i da rade - pewnie, ale nie od tego jestem. Niestety tak się kończą posty, bo wszystko sprowadza się do tego, że ja muszę udowadniać swoje racje, że coś będzie tańsze wydajniejsze, a żeby to udowodnić to czasu trzeba poświęcić, a wiemy jak to z nim jest. I sprawa naginania rzeczywistości (nie mówię, że Ty) kiedyś mi ktoś tam zarzucił, że mu źle dobrałem kocioł gazowy, że gazu ciągnie jak pierun, bo sąsiad w szeregówce pali też gazem i w miesiącu spalił mu mniej gazu. Okazało się, że sąsiad w ciula wali, bo zakręca na amen kocioł i lata w swetrach grubych po chałupie. I pomijam milion innych czynników wpływających na zużycie gazu nawet jakby w obu domach (szeregówka) był włączany kocioł. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez kiliusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) A to już musisz mi na polski język przetłumaczyć. znów widzę, że zabrakło argumentów. może trochę namieszałem, ale sens wypowiedzi w kontekście dyskusji raczej jest jasny. to może jeszcze raz - potrafisz policzyć ile będzie się nagrzewało 120 m2 wylewki o grubości 8 cm (kilkanaście ton) a ile bufor 500 litrów przy urządzeniu grzewczym o stałej mocy 6 kW? pomińmy fakt, że wylewka będzie oddawała ciepło do pomieszczenia oraz fakt, że silikatowe ściany autora wątku też będą pochłaniały ciepło w trakcie grzania. pomińmy fakt, że założyciel wątku będzie miał PC z inwerterem. no i wyjaśnij w końcu przy okazji czym pod względem taktowania różni się PC on/off o takiej samej mocy jak grzałka on/off od tej grzałki Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeśli chcesz grzać w II taryfie bez bufora pompą mocy 7kW przy OZC 3KW, to masz przewymiarowaną pompę bardzo i problem taktowania sprężarki. i to powyżej też wyjaśnij, najlepiej na liczbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts