Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dobór ?

kaszpir007

Recommended Posts

To jaka jest Twoja definicja przewymiarowania PC? Bo dla mnie PC która w założonym czasie nie potrafi wyprodukować potrzebnej ilości ciepła jest za słaba.

Co to niby ma znaczyć?

Że sobie "założysz" że oczekujesz żeby pompa nagrzała w 7 godzin na dobę dom a nie da rady, to będzie znaczyło że jest za słaba?

Co to jest ten "założony czas"?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wihaster

Nie rozumiesz.

Pompa jest za słaba, bo nie pasuje do ustalonej przez autora taryfy.

Według jego wielokrotnie powielanych teorii, PC, kable i inne podobne służą przede wszystkich do oszczędzania pieniędzy.

Ogrzewanie domu i CW jest jakby celem drugorzędnym.

Teraz rozumiesz?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Według jego wielokrotnie powielanych teorii, PC, kable i inne podobne służą przede wszystkich do oszczędzania pieniędzy.

Dla niektorych aspekt ekonomiczny uzytkowania instalacji CO jest istotny. Jesli moge miec takie same warunki placac za to 2x mniej, to sie po to schyle. Za duzo musze zap...ac na kazda zlotowke. Zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy tak ma, ale kto bogatemu zabroni.

To jaka jest Twoja definicja przewymiarowania PC? Bo dla mnie PC która w założonym czasie nie potrafi wyprodukować potrzebnej ilości ciepła jest za słaba.

już dostałeś odpowiedzi :lol2: ale jestem spokojny i cierpliwy i spróbuję wytłumaczyć.... Jak byłem w miejscu, że zacząłem myśleć o CO, to wykonałem sobie obliczenia - wyszło mi projektowe obciążenie cieplne około 5,5kw. Doliczyłem 0,25kw/1os na potrzeby CWU - bo taka jest jedna z metod doboru i wyszło że potrzebuję 6,5kw

Jak to już kiedyś pisałem, jak zaczynałem się interesować doborem PC, to dominującą szkołą było niedowymiarowanie (2006-2007). Wtedy jeszcze o polskich producentach PC nie słyszałem, pompy były pieruńsko drogie, różnica między kolejnymi modelami w typoszeregu była bardzo duża. Jak znajdę czas, to poszukam, gdzieś w skrzynce mailowej to powinno wszystko być ;) Zgodne z tą metodą doboru dobierało się urządzenie na 90-95% i reszta grzałki.

O wykorzystaniu taniej taryfy czy przewymiarowaniu nikt wtedy nie pisał. Potrzebując 6,5kw miałem do wyboru 5,9kw lub 7,6kw - bo miałem już upatrzonego "swojego" producenta. Wybór był oczywisty, skoro różnica w cenie była tylko 500zł netto. I byłby zapomniał o jeszcze jednej kwestii, chyba bardzo istotnej - moja PC nie ma grzałek, więc z niedowymiarowaniem jest mały kłopot...chyba że ktoś ma np. kominek jako szczytowe źródło ciepła.

I tak to przez zupełny przypadek, mam przewymiarowaną PC. Dobierając PC, nie zakładałem że chcę grzać 50/60/70/100% w taniej taryfie

Ja grzałem w taryfie całodobowej. Weekendowej nie było wtedy w ofercie, była tylko G12. Policzyłem wszystko w arkuszu- wyszło mi, że nawet jak na prądzie bytowym będę w plecy, to z nawiązką odzyskam to przy grzaniu i po 2 tyg. grzania w całodobowej miałem G12. Pierwszy sezon grzewczy miałem wykorzystanie bodajże 55%, drugi 58% - i tak się mniej więcej utrzymywało aż wprowadzili taryfę weekendową. Teraz mam 75-80% wykorzystania taniej taryfy (tak dla PC jak i dla całego domu) co w zupełności mnie satysfakcjonuje.

Tak wygląda przewymiarowanie mojej PC i to nie tylko wg mojej definicji...;)

Był dzień/dni że utrzymywała się temperatura poniżej -20C (bodajże -21C) i pompa pracowała wtedy około 22-23h(dobór był dla parametrów -20/23). Czyli chyba jednak jest przewymiarowana :D

Co to niby ma znaczyć?

Że sobie "założysz" że oczekujesz żeby pompa nagrzała w 7 godzin na dobę dom a nie da rady, to będzie znaczyło że jest za słaba?

Co to jest ten "założony czas"?

Dokładnie tak. Jak ktoś ma obciążenie przy -20* 5kW i chce grzać tylko w tańszej strefie, to dla niego minimum będzie PC o mocy przy -20* w okolicach 12kW (do dyskusji, czy z grzałką, czy samą sprężarką).

A jak ktoś ma G11 i chce grzać cały czas, to dla niego pasowałaby 5kW. 12kW byłaby ponad 2x przewymiarowana.

Ten sam dom, różne założenia co do czasu.

Był dzień/dni że utrzymywała się temperatura poniżej -20C (bodajże -21C) i pompa pracowała wtedy około 22-23h(dobór był dla parametrów -20/23). Czyli chyba jednak jest przewymiarowana :D

No to zupełnie inaczej rozumiemy przewymiarowanie - PC która ma ledwo godzinę na dobę odpoczynku IMO nie jest przewymiarowana. Ma minimalny zapas, na wypadek spadku temperatury niżej czy przerwy w dostawie prądu, żeby nadrobić straty.

To jaka byłaby, Twoim zdanie, dobrze dobrana PC do Twojego domu? O 4% słabsza chodziłaby w takich warunkach bez przerwy 24/7.

No to zupełnie inaczej rozumiemy przewymiarowanie - PC która ma ledwo godzinę na dobę odpoczynku IMO nie jest przewymiarowana. Ma minimalny zapas, na wypadek spadku temperatury niżej czy przerwy w dostawie prądu, żeby nadrobić straty.

widzisz - po raz kolejny ty rozumiesz coś inaczej niż wszyscy, Znowu masz problem z rozumieniem słowa pisanego.

Poczytaj trochę o zasadach doboru urządzeń grzewczych, (w szczególności pomp ciepła) , potem się zastanów, a potem możemy wrócić do dyskusji.

widzisz - po raz kolejny ty rozumiesz coś inaczej niż wszyscy, Znowu masz problem z rozumieniem słowa pisanego.

Pompa przewymiarowana to taka, która pracując z pełną mocą potrafi wyprodukować 4% więcej ciepła, niż dom w ciągu doby potrzebuje przy -20*.

ROTFL. EOT

A za brak umiejętności argumentacji i przedstawiania swojego stanowiska (w tym przypadku wielokrotne tylko negowanie zdania interlokutora i nawet nie podanie własnej definicji używanych słów - konkretnie własnego rozumienia przewymiarowania, ale wcześniej podobne zachowania - PLONK).

Edytowane przez Kaizen

Ty Kaizen będziesz miał za niedługo więcej niebieskiego na ekranie, niż czarnego , i to po trzech latach na Forum :)

Duża oszczędność czasu :)

I nie jestem tutaj za karę. Jestem tu, dla konkretnych celów. A czytanie wyznań wiary (bez argumentów), odesłań do lektury bliżej nieokreślonych mądrości i inwektyw nie przybliża mnie do nich.

Klik, żeby się za wiele nie powtarzać

Duża oszczędność czasu :)

I nie jestem tutaj za karę. Jestem tu, dla konkretnych celów. A czytanie wyznań wiary (bez argumentów), odesłań do lektury bliżej nieokreślonych mądrości i inwektyw nie przybliża mnie do nich.

Klik, żeby się za wiele nie powtarzać

Mam wrażenie, że od osób splonkowanych, to Ty mogłeś się sporo nauczyć, bo osobiście większą pokładam w osobach , za którymi idzie praktyka, niż dziwaczne teorie...

Mam wrażenie, że od osób splonkowanych, to Ty mogłeś się sporo nauczyć, bo osobiście większą pokładam w osobach , za którymi idzie praktyka, niż dziwaczne teorie...

Możliwe. Tylko co z tego, ja nie potrafię od nich tej wiedzy wydobyć? Dla mnie to strata czasy czytanie odesłań do bliżej nieokreślonej lektury czy czytanie gróźb i wyzwisk.

Pompa przewymiarowana to taka, która pracując z pełną mocą potrafi wyprodukować 4% więcej ciepła, niż dom w ciągu doby potrzebuje przy -20*.

ROTFL. EOT

A za brak umiejętności argumentacji i przedstawiania swojego stanowiska (w tym przypadku wielokrotne tylko negowanie zdania interlokutora i nawet nie podanie własnej definicji używanych słów - konkretnie własnego rozumienia przewymiarowania, ale wcześniej podobne zachowania - PLONK).

już nawet nie chcę wiedzieć skąd się wzięło te twoje 4%...

Mógłbym niektóre z twoich wniosków probować ci tłumaczyć, ale mam wrażenie, że tak jesteś zafinksowany w pewnych kwestiach, że chyba nie ma to sensu.

Jak tu nie negować zdania interlokutora, skoro takie glupstwa pisze? Jak to, że przewymiarowana PC musi taktować?

mimo że kilka osób to wytknęło, to po jakimś czasie znowu ten temat wraca jak bumerang?

Pewnie napiszesz, że Pyxis też nie ma przewymiarowanej PC, skoro mu nie taktuje....(a ma 100% zużycia w taniej taryfie)