Tomaszs131 30.04.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Czyli przy sterowaniu pogodowym, może być różnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.04.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 >>Pyxis Podpada Nawet jeśli nie masz pokojowego, to bardzo sprytnie zrobione, bardzo dobry pomysł. Wszyscy "potentaci" z branży robią klasycznie - różnicują temperaturę czynnika grzewczego (WODY w obiegu) zależnie od temperatury zewnętrznej. Wtedy bywa że mamy taktowanie, bo taktowanie musi wystąpić. Nikt nie ma kilku m3 wody w systemie. Ty masz pogodówkę o ile pamiętam ale regulowana jest nie temperatura czynnika tylko temperatura posadzki, tutaj trudno mówić o taktowaniu przy takiej stałej czasowej Sterowanie pokojowe ma wady - gorsza reakcja na zmiany warunków atmosferycznych, możliwe większe wahania temperatury wewnątrz... Dużo zależy od umiejscowienia czujnika temperatury i sposobu montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.04.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Tak, mam tez pogodowke. Przy kominku czujnik w wylewce, to byla chyba jedyna rozsadna droga. Inaczej okazjonalne rozpalenie w sobotni wieczor oznaczaloby "klopoty" ze sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 30.04.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Sterowanie pokojowe ma wady - gorsza reakcja na zmiany warunków atmosferycznych, możliwe większe wahania temperatury wewnątrz... Dużo zależy od umiejscowienia czujnika temperatury i sposobu montażu. A jak dodasz do tego termostat, który jest podłaczony do internetu i 'przewiduje' zmiany pogody na podstawie prognozy kilkugodzinnej to będzie lepiej? Dodatkowo termostat 'uczy' się i zapamiętuje jak długo i przy jakich warunkach zajęło grzanie poprzednio i może z wyprzedzeniem załączyć ogrzewanie, ale to raczej nie dla tych to chcą tylko w II taryfie. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.04.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Termostat który "przewiduje" zmiany pogody (bo ma INFORMACJE!) jest jeszcze lepszy od tradycyjnej pogogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.04.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Wszystko zależy od logiki sterowania. Przy sterowaniu pokojowym problemu taktowania nie ma, przy innych metodach moze wystąpić. oczywiście ja tylko chciałem przypomnieć, że dyskusja (jeszcze w październiku) zaczęła się od tego, że było kategorycznie stwierdzone, że przewymiarowana PC będzie taktować (bez żadnych dodatkowych informacji o instalacji i sterowaniu. Przyznam, że czekałem i czekałem aż ktoś w końcu poruszy ten temat No i się doczekałem OZC jak najbardziej warto zrobić, bo myślisz o pompach gruntowych bez inwertera, więc będzie taktowała nawet dobrze dobrana i warto to zminimalizować. i nawet nie było mowy o przewymiarowaniu...interesujące prawda? no a potem się zaczęło....całą resztę można przeczytać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.04.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Termostat który "przewiduje" zmiany pogody (bo ma INFORMACJE!) jest jeszcze lepszy od tradycyjnej pogogówki... Z serwisu IMGW (pogodynka.pl) takie dane mozna latwo i automatycznie wyciagnac. Zostaje "tylko" napisanie algorytmu i implemetacja tego w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 08.05.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Witam ! Domek niecałe 110m2. W 100% podłogówka (rozstaw co 15cm i co 10cm). Łącznie 800mb rury fi16 ,1 rozdzielacz 12 pętli. Dom parterowy. Wyliczone OZC w HeatMasterze niecałe 3KW (na CO). Myślę że nawet jeśli jest jakiś błąd to raczej nie powinien być zbyt duży,. Taryfa w domu G12w , chciałbym grzać w II taryfie. Jest płyta fundamentowa , ściany z silikatu , dobre ocieplenie. Wstępnie wybrałem albo LG Therma V 7KW albo Panasonic Aquarea generacja H - 7KW. Bojler chciałbym 300L z dwoma węźownicami. Co mininimalnie trzeba zamontować ? Czy można wykonać bez bufora , sprzegła i dodatkowej pompy do ogrzewania podłogowego (bo rozumię że pompy mają wbudowane pompy co CO i CWU ?) Co musi być minimum w wyposażeniu "kotłowni" aby dobrze to działało i aby wykonawca nie naraził mnie na niepotrzebne i zbyteczne koszty. Dzięki ! Witam, A czy zastanawiał się Pan nad wyborem pompy ciepła innego producenta? Marka Junkers w swojej ofercie posiada sprawdzone powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco. W sprawie ewentualnego doboru zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz wykonają instalację. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 8 Maja 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy niezgodny z regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts