Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

>>Pyxis

Podpada :)

Nawet jeśli nie masz pokojowego, to bardzo sprytnie zrobione, bardzo dobry pomysł.

Wszyscy "potentaci" z branży robią klasycznie - różnicują temperaturę czynnika grzewczego (WODY w obiegu) zależnie od temperatury zewnętrznej. Wtedy bywa że mamy taktowanie, bo taktowanie musi wystąpić. Nikt nie ma kilku m3 wody w systemie.

Ty masz pogodówkę o ile pamiętam ale regulowana jest nie temperatura czynnika tylko temperatura posadzki, tutaj trudno mówić o taktowaniu przy takiej stałej czasowej ;)

Sterowanie pokojowe ma wady - gorsza reakcja na zmiany warunków atmosferycznych, możliwe większe wahania temperatury wewnątrz... Dużo zależy od umiejscowienia czujnika temperatury i sposobu montażu.

https://forum.murator.pl/topic/228701-pompa-ciep%C5%82a-dob%C3%B3r/page/5/#findComment-7344694

Sterowanie pokojowe ma wady - gorsza reakcja na zmiany warunków atmosferycznych, możliwe większe wahania temperatury wewnątrz... Dużo zależy od umiejscowienia czujnika temperatury i sposobu montażu.

A jak dodasz do tego termostat, który jest podłaczony do internetu i 'przewiduje' zmiany pogody na podstawie prognozy kilkugodzinnej to będzie lepiej?

Dodatkowo termostat 'uczy' się i zapamiętuje jak długo i przy jakich warunkach zajęło grzanie poprzednio i może z wyprzedzeniem załączyć ogrzewanie, ale to raczej nie dla tych to chcą tylko w II taryfie.

Edytowane przez domelek
https://forum.murator.pl/topic/228701-pompa-ciep%C5%82a-dob%C3%B3r/page/5/#findComment-7344704

Wszystko zależy od logiki sterowania.

Przy sterowaniu pokojowym problemu taktowania nie ma, przy innych metodach moze wystąpić.

oczywiście

ja tylko chciałem przypomnieć, że dyskusja (jeszcze w październiku) zaczęła się od tego, że było kategorycznie stwierdzone, że przewymiarowana PC będzie taktować (bez żadnych dodatkowych informacji o instalacji i sterowaniu. Przyznam, że czekałem i czekałem aż ktoś w końcu poruszy ten temat ;) No i się doczekałem :D

OZC jak najbardziej warto zrobić, bo myślisz o pompach gruntowych bez inwertera, więc będzie taktowała nawet dobrze dobrana i warto to zminimalizować.

i nawet nie było mowy o przewymiarowaniu...interesujące prawda? :stirthepot:

no a potem się zaczęło....całą resztę można przeczytać i wyciągnąć wnioski.

https://forum.murator.pl/topic/228701-pompa-ciep%C5%82a-dob%C3%B3r/page/5/#findComment-7344724

Termostat który "przewiduje" zmiany pogody (bo ma INFORMACJE!) jest jeszcze lepszy od tradycyjnej pogogówki...

Z serwisu IMGW (pogodynka.pl) takie dane mozna latwo i automatycznie wyciagnac.

Zostaje "tylko" napisanie algorytmu i implemetacja tego w sterowniku. :)

https://forum.murator.pl/topic/228701-pompa-ciep%C5%82a-dob%C3%B3r/page/5/#findComment-7344751

Witam !

Domek niecałe 110m2. W 100% podłogówka (rozstaw co 15cm i co 10cm). Łącznie 800mb rury fi16 ,1 rozdzielacz 12 pętli.

Dom parterowy.

Wyliczone OZC w HeatMasterze niecałe 3KW (na CO). Myślę że nawet jeśli jest jakiś błąd to raczej nie powinien być zbyt duży,.

Taryfa w domu G12w , chciałbym grzać w II taryfie.

Jest płyta fundamentowa , ściany z silikatu , dobre ocieplenie.

Wstępnie wybrałem albo LG Therma V 7KW albo Panasonic Aquarea generacja H - 7KW.

Bojler chciałbym 300L z dwoma węźownicami.

Co mininimalnie trzeba zamontować ? Czy można wykonać bez bufora , sprzegła i dodatkowej pompy do ogrzewania podłogowego (bo rozumię że pompy mają wbudowane pompy co CO i CWU ?)

Co musi być minimum w wyposażeniu "kotłowni" aby dobrze to działało i aby wykonawca nie naraził mnie na niepotrzebne i zbyteczne koszty.

Dzięki !

Witam,

A czy zastanawiał się Pan nad wyborem pompy ciepła innego producenta?

Marka Junkers w swojej ofercie posiada sprawdzone powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco. W sprawie ewentualnego doboru zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz wykonają instalację. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy niezgodny z regulaminem.
https://forum.murator.pl/topic/228701-pompa-ciep%C5%82a-dob%C3%B3r/page/5/#findComment-7348891