Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród między blokami

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałem Państwa prosić o poradę. To jest mój pierwszy ogród i chciałem na samym początku, jeszcze przed robotami, rozważyć za i przeciw jego rozwoju.

Ogród na hali garażowej (30-40 cm piachoziemi) 120 m2. Mieszkanie jest narożne i po wyjściu na taras z płytek nad głową mam jeszcze zabudowe od balkonów z góry. Niestety na granicy gdzie kończą sie płytki kończy się również zabudowa balkonowa i zaczynają "dziwne odpływy" z tychże balkonów. W efekcie woda spływająca z góry wypłukuje mi ziemię tuż przy krawężniku.

W tej sytuacji powstał pomysł dokoptowania takich samych płytek i przesunięcie na ich koniec krawęznika. Zdjęcia poglądowe :

1r.jpg

4upg.jpg

5upg.jpg

6upg.jpg

1upgr.jpg

Z tej węższej części ogrodu ubyłoby przez to trochę zieleni, ale nie byłoby efektu koryta bez rosnącej trawy. Z tej większej części dodałoby trochę więcej tarasu i miejsca na stół / krzesła no i też pozbyłbym się tego wypłukiwania.

Co do dalszych pomysłów to chciałem oddzielić jakoś tuje od trawnika. Za poradą kolegi z innego forum (ogrodowiska) byłby to krawężnik jak przy tarasie i kora wokół tujek. Pytanie na jaką wysokość miałby wystawać krawężnik ? Czy na równi z trawnikiem czy wyżej tak aby kora się nie przesypywała na trawnik ?

Kolejne pyt. dotyczy tych odpływów. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak je "ukryć" ? Myślałem nad donicami, które bym na nich postawił.

Dzięki za pomoc.

Łukasz

Edytowane przez Przechol

czyli ma zostać trawnik?

Zasadniczo to krawężnik lub pas kostki powinien być równo z trawnikiem, ale rabata nieco niżej. Wówczas mozna dokaszać przy krawedzi a kora się nie wysypuje.

Jeśli jest na równym poziomie to krawężnik wyżej a przed nim od strony trawnika kostka na równo z trawą.

Coś jak tu:

http://bi.gazeta.pl/im/98/46/13/z20210072K.jpg

edger.jpg