Zielony Inwestor 24.04.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 WitamCzy mogą być przeciwwskazania do poprowadzeniu przewodów w peszlu na ścianie, niecały metr nad wanną (zasilanie gniazdek na drugim końcu łazienki.Pytam, bo jakoś kłuje mnie w oczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.04.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam Czy mogą być przeciwwskazania do poprowadzeniu przewodów w peszlu na ścianie, niecały metr nad wanną (zasilanie gniazdek na drugim końcu łazienki. Pytam, bo jakoś kłuje mnie w oczy. Pozdrawiam I dobrze że kłuje Cię w oczy chyba że w fazie końcowej znajdą się przynajmniej 5cm od powierzchni ściany a i tak nie ma żadnego uzasadnienia by w tym miejscu przewody się znalazły. Odpowiednią norme na pewno zacytuje elpapiotr;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 24.04.2017 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 będzie tylko tynk i płytki Oj to przydałby się jakiś przepis, żeby mojego elektryka dokształcić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) I dobrze że kłuje Cię w oczy chyba że w fazie końcowej znajdą się przynajmniej 5cm od powierzchni ściany a i tak nie ma żadnego uzasadnienia by w tym miejscu przewody się znalazły. Odpowiednią norme na pewno zacytuje elpapiotr;-) Wywołany do tablicy odpowiadam : PN-HD 60364-7-701:2010 Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic p. 701.512.3 Ochrona oprzewodowania ze względu na wpływy zewnętrzne Wiedza dla elektryka kosztuje 74,29 PLN Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 24.04.2017 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Mam nadzieję, że w normie nie ma jakiegoś haczyka (np. że różnicówka załatwia sprawę ...) Norma z 2010 - czy, któreś z popularnych książek poruszają ten temat - np. Instalacje Elektryczne Markiewicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 W necie jest wszystko : na przykład http://www.elektroinstalator.com.pl/normy-i-przepisy/57-instalacje-i-systemy-elektryczne/148-instalacje-elektryczne-w-lazienkach.pdf http://www.elektryczneinstalacje.eu/eletter-dla-czytelnikow/instalacje-elektryczne-w-lazience-1327273.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 24.04.2017 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Dzięki. Te >5cm znalazłem tutaj http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/44/1/0/1/article/10816/jak-projektowac-instalacje-elektryczna-w-lazience (w tabeli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Jakie to proste. A "elektryk" dalej w lesie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts