Zielony Inwestor 25.04.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 WitamCzy montując parapety z konglomeratu na ciepłych parapetach przed tynkami robi się podcięcia w murze (pustak), aby wsunąć parapet ?Jeżeli warto robić takie podcięcia to jak głęboko? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 To tylko kwestia Twego poczucia estetykiMożna Nie trzeba.Twoj wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 25.04.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Zazwyczaj robi nie ale nie jakoś specjalnie głęboko. Ja najczęściej do szerokości okna dokładam po 3 cm na stronę ale są tacy klienci co chcą i po 10 cm. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 25.04.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Czyli mechanicznie to nic nie poprawia? np nie chroni tynku przed pękaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Nie ma żadnego wpływu Chyba ze parapet jest do czola okna i zle zamontowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 25.04.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Czy ciepły parapet determinuje określoną grubość parapetu? Wziąłem do wyceny 3cm grubości - czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Determinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 25.04.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Czyli sprzedawca powinien mnie oświecić jaką mam wziąć grubość, czy jak podaję 3cm to sprzedawca dobiera ciepły parapet?Jeżeli jest jakaś typowa wartość grubości parapetu kompatybilnego z ciepłym parapetem to ile to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.04.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Najczesciej 2 cmPrzy innym trzeba zaznaczyc jaki cieply parapet nalezy wykonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.04.2017 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 A wg mnie najczęściej 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 26.04.2017 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Kiedy robi się te podcięcia jeżeli w grę wchodzi kształtka ciepłego parapetu? Przed przyklejeniem ciepłego parapetu czy po montażu okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.04.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Jak masz ciepły montaż to robiłbym po montażu okien. Tylko pod warunkiem, ze montując ładnie to wykonają w pobliżu przyszłych parapetów, tak żeby nie trzeba niszczyć taśm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.04.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Parapety o grubości 2cm praktycznie nie wstawiam. Niemal zawsze 3cm. I do kształtki 3cm da się bez problemu wstawić parapet 2cm, a do podkładu przygotowanego na parapet 2cm zamontowanie grubszego oznacza cięcie styroduru. Da się. Tylko po co?Aha - są jeszcze inne parapety- np. 2,5cm oraz znacznie mniej spotykane - 4cm i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.04.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 By dobrze to wszystkonzrobic juz przed pomiarem okien trzeba wiedziec jakie parapety sie chce.I zamawia sie tzw ciepły parapet pod planowane parapety.Lepiej zamowic wyzszy bo z tego mozna wybrnac bez wiekszych kłopotów Owszem mozna pozniej szlifowac ale jak wspomnial Fin - po co ?Najczesciej montowane sa. parapety 3 cm ale tu trzeba uwazac by nie zamowic ksztaltek 3 cm bo ten wymiar uwzglednia takze czesc wchodzaca w profil i zamiast 3 pod oscieznica mamy 2.5Po prostu trzeba uwazac co sie zamawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.04.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 ja się zastanawiam czy w ogole robić podcięcia na boki. Szkoda mi bruzdować tynki i niszczysz kątowniki. Też mam ciepłe podkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.04.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Mozesz podciac sam parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 28.04.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 I bedzie luka miedzy murem a parapetem... raczej nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 28.04.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 I bedzie luka miedzy murem a parapetem... raczej nie chce. ja mam podcięty parapet - stolarz dopasowywał na budowie - dużej luki nie ma, reszta została wypełniona silikonem. wygląda całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reperandt 25.04.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Mam pytanie odnośnie podcięcia w murze przy montażu wewnętrznych parapetów. Jestem jeszcze przed montażem okien. Wykucie w murze pod parapety spowoduje wycięcie w tym miejscu taśmy od szczelnego montażu - przejmować się tym czy nie, coś z tym później zrobić, zabezpieczyć? Nie mam ciepłych parapetów a więc taśma będzie również przy dolnej ramie okna, ale przerwana w miejscach wkucia w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.04.2023 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Piszesz o podkuwaniu boków ściany tak aby parapet wszedł w ścianę, czy przewidujesz że będziesz miał za mało miejsca na parapet pod oknem ? Pierwszą sytuacją raczej się nie przejmuj. Po montażu okien w miejscu wkucia można taśmę przeciąć a następnie po wykonaniu prac można wstawić dociętą łatkę Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts