kylo8 26.04.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Witam. Chciałbym wylać fundament w całości około 70cm w głąb ziemi +50cm szalowanie [120cm fundamentu] . I teraz pytanieFundament ma być 120cm x 60cm. Zbrojenie umieścić 50cm x 50cm na samym dole ? Beton b15 czy b20 ?WYMIARY DOMU 15.5m x 12.5m w koło i jedna nośna przez środek 12.5m . + ciężar stropu Strop Teriva pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 26.04.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Beton taki jak w projekcie ale nie mniej niż b20. Zbrojenie zazwyczaj umieszcza się w ławach czyli w dolnej części fundamentu (właściwie w warstwie na której opiera się fundament murowany). Należy pamiętać tylko o minimum 5 cm otuliny betonowej wokół prętów zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.04.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Ława o szerokości 60 cm to OK ale ściany fundamentowe nadziemia rób raczej 25 - 30 cm.Oprócz łatwości wykonania pomyśl raczej także o oszczędności materiałowe i izolacji cieplnej ścian fundamentowych które zwiększą jego grubość co stworzy problem wystającego cokołu.Nie wiem co planujesz jako ściany nadziemia i jeśli nie jest to system trójwarstwowy to radzę zrezygnować z tego pomysłu wylewając samą ławę nawet do poziomu gruntu czyli 60 x 70, a następnie zaszalować osobno 30 x 50 wylewając fundamentowe ściany nadziemia.Na cały budynek to zawsze ok 10 m3 betonu mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kylo8 29.04.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Ściana będzie murowana systemem trójwarstwowym dlatego chce bez bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 29.04.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 witam ponownie,widzę i śledzę,że o izolacjach nic się nie mówi ,a ja dalej wykonuje izolacje poziome i pionowe,nawet w nowych budynkach nie raz się zdarza że nie ma izolcji poziomej,dla mnie to jest tragedia,jak firmy robią ludzi i naciągają i mówią co innego.Powiem tak,ja wiem co ja mam wykonać,żeby nie było wilgoci,i proszę nie wydawać na darmo kasy,pomogę wszystkim jak wszystko wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto zawieszone 07.05.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Witam. Chciałbym wylać fundament w całości około 70cm w głąb ziemi +50cm szalowanie [120cm fundamentu] . I teraz pytanie Fundament ma być 120cm x 60cm. Zbrojenie umieścić 50cm x 50cm na samym dole ? Beton b15 czy b20 ? WYMIARY DOMU 15.5m x 12.5m w koło i jedna nośna przez środek 12.5m . + ciężar stropu Strop Teriva pustak. Szykuje się kawał solidnego żelbetu. Nie lepiej w takim układzie wykonać płytę fundamentową? Tak mocno na oko licząc, wychodzi mi na płytę 39m3 betonu zbrojonego włóknem, natomiast na same ławy i ściany zejdzie Ci 28,80m3. Doliczyć do tego należy płytę ślepą - jeżeli jej grubość wyniesie 15cm, to dojdzie prawie 27,00m3 betonu... Uważam, że biorąc pod uwagę ścianę trójwarstwową byłoby to lepsze rozwiązanie od strony konstrukcyjnej, ekonomicznej, jak i termodynamiki budynku. Jeżeli jednak zostaniesz przy swoim rozwiązaniu, proponuję C20/25 klasy W8. Różnica w cenie prawie żadna, a odejdzie koszt i czas wykonania izolacji przeciw wodnej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts