Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bal bez docieplenia

Blazej.kata

Recommended Posts

Stać :) masz rację :) drewno powinno być sezonowane. Problem w tym, że drewno ma 7-8 miesięcy sezonowania.

A trzeba około 30-35 mp (20m3) drewna i trzeba by teraz kupić jeszcze z 45 mp.. straszne ilości.

Przy okazji zobaczyłem blog :) "nowa moda" dwie reakcje :lol2::mad::o no trzy :) płyta osb na kominie ..:o

A może trzeba będzie postawić sobie ponownie kuchnię kaflową .. ach kurcze robota przy drenażu teraz, a tu

siup woda z kociołka na kawę gotowa, bo cały czas wrzątek w kotle :)

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co roku kupuję 50 mp drewna. Na placu "rezyduje" więc zwykle ok 150 mp...bo pale dwu-trzy letnim. Palenie niesezonowanym, to dwukrotne zużycie (połowa idzie na dosuszenie - pozbycie się wody w palenisku.Do tego dochodzą zniszczenia instalacji.... Lepiej kupić drogi brykiet...

Bufor, czyli piec wodny? Tym bardziej palenie mokrym to strata energii kominem. Próbowałeś kiedy suchym? Takim 3 letnim i jeszcze żeby poleżał ze 4 dni kole pieca? W moim domu płaszcz wodny to 20-30% większe zużycie drewna w porównaniu z piecokominkiem ...

Piec "wodny" a jak że, nie jest do końca "stratą" ? wiem do czego zmierzasz..

jak woda Ci na grawitacji będzie chodzić.. to tak jak piszesz, będzie kiepsko.

Próbowałeś kiedy suchym? Takim 3 letnim i jeszcze żeby poleżał ze 4 dni kole pieca?
rzadko, wiem o do czego zmierzasz :)

trzeba odpowiednie plany zapisać .. na sezonowane drewno, lub palnik na pelet ..