plusfoto 29.12.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ale nikt nie neguje twojego sposobu ogrzewania. Jeśli on u ciebie się sprawdza to OK. U mnie sprawdza się taki. A ci co czytają po prostu sprawdzą co u nich jest lepsze - ot mają gotowe recepty na sukces. A czy mieszkam - tak od praktycznie każdego popołudnia w piątek do niedzieli wieczór lub poniedziałku rano. Właśnie niedługo się zbieram. Przed chwilą podglądałem temperatury w pokojach - jest po 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Nikt nie zaprzeczy jednak,że "działająca podłoga" jest o wiele bardziej komfortowa w odczuciu ciepła,ponieważ wtedy jej promieniowanie jest maksymalne.Nie dwie ani sześć godzin po jej wyłączeniu. Idę o zakład, że organoleptycznie nie poznasz, czy grzewcza wylewka jest "pod napięciem" czy nie ani nie poznasz różnicy 0,5-1*. Promieniowanie cieplne ciała stałego zależy od temperatury jego powierzchni. A nie temperatury wewnątrz czy po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.12.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Promieniowanie cieplne ciała stałego zależy od temperatury jego powierzchni. Ale o tym napisałem przecież w mojej wypowiedzi jaką zacytowałeś... Tu już nawet nie chodzi o to czy ja odczuję,a Ty nie.Tu chodzi o to,że można spokojnie grzać mniejszą temp.zasilania,kiedy trzeba i ile trzeba -bez kombinacji z T2. Za takie same pieniądze-albo mniejsze.Tylko trzeba przygotować dom i cały system grzewczy.Ludzie,z waszych rachunków "spożycia" w T2 wynika jasno ,oprócz tego że spożywacie tyle w T2,że spożywacie jej bardzo dużo-biorąc pod uwagę ilość godzin kiedy PC pracuje.Ktoś sprawdził,czy grzejąc kiedy potrzeba nie zużyjecie tej energii mniej za wyższą cenę w T1?Nie?No bo większość takich możliwości nie ma.Macie zwykle jeden termostat,który robi za kaganiec dla PC i kontroluje temp w jednym pomieszczeniu.Ale nawet w takim samoregulującym układzie,można dobrze ustawić rotametrami przepływy tak,aby mieć przybliżone temp.do oczekiwanych dla każdego pomieszczenia.Przecież sprężarka w PC i tak się wyłączy jak delta będzie mniejsza od 5deg...I choć to jak dla mnie nie tak powinno wyglądać,bo uważam że w tych czasach,większość(nie wszystkie) pomieszczeń powinna posiadać możliwość ustawienia komfortowej temperatury,to i tak lepsze takie rozwiązanie a niżeli jakieś zabawy w grzanie w nocy lub w okienkach południowych -trzeba czy nie trzeba,na zapas itd.To jest,przepraszam-nieco chore. Uzupełnianie braków temp.w wylewce,nawet na podstawie wskazań czujnika pomieszczenia rzędu 0,5deg to najlepsze co można zrobić przy grzaniu PC.Daje nam to możliwość zasilania niską temp.(wyższy COP) ,bo jedynie uzupełniamy nieznaczne braki,dużo lepszych warunków dla pracy sprężarki bo woda w wylewce po 6h "bez napięcia" -jak kolega napisał,jest już mocno wychłodzona i pompa musi się nieźle napracować aby ją ogrzać.Moc,zużycie-można powiedzieć praca na maxa-a wreszcie z najniższym z możliwych COP bo w najgorszych warunkach (noc) i z najwyższą mocą i wysoką temperaturą zasilania.Często z praca jak normalny ON/OFF a nie rasowy inwerter. Bezsens. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) bo woda w wylewce po 6h "bez napięcia" -jak kolega napisał,jest już mocno wychłodzona i pompa musi się nieźle napracować aby ją ogrzać Co znaczy "mocno wychłodzona"? Co znaczy "przygotować dom"? Taki konkretny, mój dom. Htr=75,56W/K, Hve=10,16W/K, 11,5m3 wylewki betonowej o pojemności cieplnej ok. 6kWh/K, strop z 10kWh/K, reszta kolejne z 10kWh/K. Niech będzie 25kWh/K całego domu. Niech sobie będzie 22* wewnątrz i 0* na zewnątrz. Przez 6h "ucieknie" 11,32kWh i temperatura w domu spadnie o 0,46* (mniej niż pół stopnia). To dla Ciebie jest "mocno wychłodzona"? To mniej niż histereza wielu sterowników. W największe mrozy weźmy to x2 - czyli spadek o niespełna 1* i niespełna 23kWh. Wyprodukowanie 11,32kWh przez PC 6kW to niespełna dwie godziny (w największe mrozy 4h będzie potrzebowała). Do tego trzeba oczywiście doliczyć uzupełnianie bieżących ubytków - <1/3 mocy takiej pompy. Czyli z 8 godzin w nocy przy 0* przez niespełna 5h nadrobi ubytki i bieżące zapotrzebowanie pracując z mocą nominalną - a maksymalna jest zazwyczaj znacznie większa. Do tego planując grzanie w tańszej strefie mało kto do takiego zapotrzebowania daje 6kW - częściej 9kW. Temperatura wody w wylewce jest mało istotna - ważna temperatura powierzchni promieniujących (wszystkich) i powietrza. A to zmienia się minimalnie. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 29.12.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Panie TwójPanie coś Pan słabo liczy. Ja szykuje się na G12w i mam zamiar grzać tak by było komfortowo. Jak trzeba będzie to będę grzał 24h/dobę. Chodź podejrzewam, że w okresach przejściowych lepiej dla pompy będzie wg jakiegoś harmonogramu bo chyba nie wymoduluje tak nisko. Ilość godzin 98/70 dla T2/T1 przy czym T2 w nocy = zimniej będzie generować większe zużycie. Ale dla uproszczenia przyjmijmy 800W/24h, czyli praca ze stałym obciążaniem. G11 mamy 80zł/tydzień a w G12w 64zł/ tydzień. OK - zapytasz pewnie a co ze zużyciem bytowym? Więc, skoro moim znajomym ogrzewającym gazem opłaca się taryfa G12w to dlaczego mi ma się nie opłacić. Rekuperator i cała automatyka domowa również pracuje 24h/dobę a zmywarkę można zaprogramować na godz. 13 lub 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 29.12.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Z faktami nie ma co dyskutować. Są policzone modele domu z grzaniem, dane te są również sprawdzone przez tysiące ludzi żyjących w takich domach. Nasz dom równolegle z projektem architektonicznym powstawał w arkuszu kalkulacyjnym . Każda zmienna była sprawdzana w modelu OZC i symulacji różnych źródeł ciepła. W naszym przypadku model się potwierdził a nawet wypadł troszkę lepiej niż obliczenia. Przy odpowiednio zaprojektowanym domu pod grzanie w taniej taryfie spokojnie można ogrzewać w prawie całym sezonie w tanim prądzie. Pojemność domu w stosunku do utraconego "ciepła" jest na tyle duża że różnice temperatury są nie zauważalne w dziennym cyklu. Trzeba by było mieszkać w durszlaku żeby histereza temperatury była zauważalna. Po za tym różnicowanie temperatury w naprawdę energooszczędnym domu to jakiś dziwny mit IMHO jest to nawet bez sensu. Nasz dom to 43 m3 betonu w płycie + 7m3 wylewki na antresoli + ściany wewnętrzne z silki + podłoga gresowa wyjdzie ponad 50kWh na 1stopień. Szybko licząc wyjdzie spadek temperatury około 1 stopnia na 24h przy temperaturze zewnętrznej minus kilkanaście stopni. Nie ma też sensu również przewymiarowywania pompy ciepłą, lepiej dobrać na styk a resztę uzupełnić czystym prądem. Niestety większość architektów/konstruktorów których spotkałem na swej drodze nie miało zielonego pojęcia o optymalnym ogrzewaniu, albo miała totalnie nie chciało im się liczyć/doradzać. Prawda jest taka że mało kto ma pojęcie, a jak ktoś ma już pojęcie to nie bawi się w małe domki. W poprzednim poście wrzuciłem wykresy temperatury dla domu grzanego pompą PW w II taryfie. Rachunki za prąd na oświetlenie i grzanie CO CWU w pierwszym sezonie 2016/2017 są poniżej 230 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.12.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Co znaczy "mocno wychłodzona"? Ile ma woda w Twojej podłodze po 6h od wyłączenia?A ile masz ustawione na zasilaniu PC,przez godziny w taniej taryfie.Różnica to 10deg,więcej?Jeśli tak,to Twoim zdaniem różnica zasilanie/powrót ponad 10deg to mało?Pewnie dochodzi do 15deg. Panowie.Bywam w domu grzanym tylko w T2,taki sam to komfort jak przy chłodzeniu pasywnym podłogą.Moim zdaniem,gra nie warta świeczki.Nie neguję grzania w T2,tylko grzanie i "bytowanie" TYLKO w T2. Ale jak kto woli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 30.12.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 z waszych rachunków "spożycia" w T2 wynika jasno ,oprócz tego że spożywacie tyle w T2,że spożywacie jej bardzo dużo-biorąc pod uwagę ilość godzin kiedy PC pracuje Grzeje tylko w T2 i, jak mi sie wydaje, dosc duzym domu pompa powietrzna. Mam termostaty (pomimo opinii ze to jest zbyteczne - uwazam ze jest to ułatwiajace zycie szczegolnie gdy zmieniasz temperature niektorych pomieszczen , zona nie ustawilaby rotametrow ) Wylewki tez mam niewiele bo jakies 6 cm a jesli chodzi o roznice temperatur to tak wyglada to dzisiaj u mnie (w zalaczeniu) , jaka to jest roznica w COP ? Moje zuzycie za grudzien (do tej chwili) na CO i CWU : 507,27 kWh czy to duzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Ile ma woda w Twojej podłodze po 6h od wyłączenia?A ile masz ustawione na zasilaniu PC,....... Ile jest ustawione na zasilaniu to nie ma żadnego znaczenia. proponuję prosty test choć Ty będziesz miał kłopot z jego wykonaniem bo masz bufor. Tak gdzieś 10 min po zakończeniu grzania puść obiegówki i odczytaj temp zasilania i powrotu. Powinny być praktycznie jednakowe. U mnie jest to około 22,5 - 23 stopnia a temp. w pomieszczeniu około 22,2 I to samo powtórz po 6 godzinach od jego zakończenia. U mnie mieści się w przedziale 21,5 a 22 natomiast temp. w domu oscyluje w granicach 21,6 a 21,8. I mówię tu o godzinach wieczornych a nie południowych bo wtedy rozkład temperatur jest jeszcze bardziej stabilny i różnice mniejsze. PS. Mało tego pomimo że mam na termostacie ustawione 22 stopnie i histerezę +/- 0,2 to często się zdarza że pomimo iż czasówka załączy pompę to termostat jeszcze ją blokuje bo temp. w pomieszczeniu nie spadła poniżej 21,8 Edytowane 30 Grudnia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.12.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Plusfoto Przecież to oczywiste, być może nie dla TwójPana, że temp. wody zasilającej dostosuje się po wyłączeniu sprężarki do temp. otoczenia.Czyli w praktyce wylewki. Zazwyczaj, w ciągu 5-10 minut od włączenia sprężarki, temp. wody zasilającej rośnie o kilka stopni powyżej, dążąc do ustawionego maksimum.Krążąca w wylewce woda monitoruje bieżącą temp. wylewki, dając sygnał automatyce PC do wznowienia pracy sprężarki.Oczywiście przy pracy ciągłej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 30.12.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Zużycie za grudzień:szczyt przedpołudniowy: 72szczyt popołudniowy: 38poza szczytem: 1036Koszt( G13 z elektrykiem) - około 290 złW taniej staramy się prać, suszyć, zmywać i grzać90% zużycia w taniej to dużo więcej niż się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.12.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 kaszpir007 popieram;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.12.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 kaszpir007 popieram;) Panie "matador",jest pan jednym z lepszych krętaczy na tych wątkach.Zanim zacząłem negować twoje wypowiedzi w stylu: Zużycie za Listopad: T1- 30kwh, T2- 322kwh. Całkowity koszt 135,72 zł+ koszt drewna. Paliłem trzy razy w kominku. pisząc ,że to jest niemiarodajne zużycie (co to za jednostka -paliłem trzy razy w kominku) i podawanie danych o zużyciu wraz z danymi ze spalania w śmieciuchu to przesada-miałeś pan jeszcze kominek w stopce.teraz nie ma.Więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.12.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Plusfoto Przecież to oczywiste, być może nie dla TwójPana, że temp. wody zasilającej dostosuje się po wyłączeniu sprężarki do temp. otoczenia. Czyli w praktyce wylewki. Ehh.. Co z was za ludzie?Kilka postów pisałeś do plusfoto tak: Plusfoto Mieszkasz już, czy ciągle przyjeżdżasz na weekend? Tak pytam, bo puszczanie w wylewkę wody o temp. 25-26* w żadnym domu - nawet Twoim, nie da temp. wyższych niż 20. Coś mi się również wydaje, że nie za bardzo rozumiesz zjawisk związanych ze szronieniem jednostki zewnętrznej oraz cyklem pracy układu chłodniczego. Praca sprężarki z temp. wody powrotnej bliską 20*, wbrew Twojemu mniemaniu jest dla tegoż układu chłodniczego znacznie bardziej obciążająca niż np. z 25. Chyba skończymy te dyskusje,bo tu ściema goni ściemę.Zabolało cię Prachtawiec,że pojechałem po Tobie w wątku o Samsungu i gdzieś musiałeś to nadrobić ,co? Kłamiecie Panowie notorycznie,albo już nie pamiętacie co piszecie... Edytowane 30 Grudnia 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.12.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ile jest ustawione na zasilaniu to nie ma żadnego znaczenia. I to jest jawne pier...lenie. Ma to znaczenie.Tak samo jak ma znaczenie od jakiej temp.powrotu zaczyna PC pracę.Ma to znaczenie dla ilości ew.defrostów,dla użytej mocy do dotarcia do zadanej temp.na zasilaniu oraz czasu jej pracy,modulacji w określonym czasie itd. Generalnie.plusfoto-nie powinieneś zabierać głosu o komforcie cieplnym w domu,ponieważ można powiedzieć ,że nie mieszkasz we własnym domu. I tyle "panowie forumowicze". Bywajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.12.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Mój Panie A u was Murzynów biją Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 I to jest jawne pier...lenie. Ma to znaczenie.Tak samo jak ma znaczenie od jakiej temp.powrotu zaczyna PC pracę.Ma to znaczenie dla ilości ew.defrostów,dla użytej mocy do dotarcia do zadanej temp.na zasilaniu oraz czasu jej pracy,modulacji w określonym czasie itd. Generalnie.plusfoto-nie powinieneś zabierać głosu o komforcie cieplnym w domu,ponieważ można powiedzieć ,że nie mieszkasz we własnym domu. I tyle "panowie forumowicze". Bywajcie. Jeszcze raz powtórzę - nie ma to żadnego znaczenia Dyskutujemy o komforcie a nie defostach.po pierwsze a po drugie poczytaj trochę o Panasonicu wersja H ro trochę Ci się rozjaśni w temacie tych defrostów oraz sposobie pracy tej pompy i może wtedy przestaniesz pisać bzdury. Nie ma również znaczenia czy mieszkam na stałe czy tylko od piątku do poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 16.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam, ruszam z budową w marcu, ogrzewanie będzie 100% podłogówka + drabinki w łazienkach, bez reku. Chcę ogrzewać PC PW (jeszcze zobaczymy jaką).Pustaki porotherm 25 + styropian 20 cm, w podłodze 15 lub 20 cm styro, wełna 30 cm na górze, dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia użyt 119, po podłogach ok. 160 z garażem i kotłownią - bez nich ok. 133 m2. Pytanie - w jakich warunkach jest moźliwe grzanie w większości w tańszej taryfie? Są ludzie, którzy tak robią i tacy, którzy nie chcą żyć "restrykcyjnością" godzin grzania. Czy to rzeczywiście się opłaca skoro tv, komp, ładowanie tel., pralka, suszarka itd i tak chodzą w godzinach droższej taryfy przy dwutaryfowej umowie?Czy ktoś z Was przeliczał o ile więcej by płacił za PC przy jednej taryfie ake jednocześnie koszt używania powyższych urządzeń by zmalał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) To co się opłaca w jednej części kraju nie musi się opłacać w drugiej. A to ze względu na różnice w taryfach energii. Taryfę możesz zmienić po roku. I nie ma lepszego sposobu na sprawdzenie tego niż wzięcie dwustrefowej taryfy na rok i przekonanie się. Nawet jeżeli wyjdzie drożej od jednostrefowej to na pewno nie zbankrutujesz od tego. Do tego temat ten jest poruszany co najmniej raz w miesiącu, więc dużo na ten temat znajdziesz na forum - jak zwykle skrajnych opinii. P.S. Poza tym to jest temat do podawania zużycia, a nie dyskusji, która taryfa się opłaca bardziej. Błagam, nie róbmy tu po raz setny syfu Edytowane 16 Lutego 2018 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 16.02.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Zobacz moją stopkę - bardzo podobne grubości ocieplenia i powierzchnia grzewcza. Jeśli chcesz grzać w II taryfie, to zaplanuj grubszą wylewkę, ja jeśli miałbym okazję jeszcze raz budować, to zamiast porothermu wziąłbym coś, co bardziej akumuluje ciepło. Nie wiem jak to wygląda kosztowo, bo wtedy nad tym się nie zastanowiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts