Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie PC PW w II taryfie

tede80

Recommended Posts

To teraz garść moich obliczeń. Na początek trochę założeń:

• Wszystko jest oparte na założeniach i matematyce. Praktyka w 100% się z tym nie musi pokrywać.
  • Założenie jest takie, że jeżeli PC działa, to działa(może działać) z pełną mocą, a dom wszystko odbiera i akumuluje. Jest to pewne uproszczenie, bo PC od startu nie działa od razu z pełną mocą, a poniżej -15C T-CAP też nie działa z pełną mocą.
  • CWU całkowicie grzana w taniej strefie.
  • Taryfa G12W dla PGE mazowieckie - 10h taniej w tygodniu i cały weekend. Ceny za 1kWh 0,36/0,66zł.
  • COP obliczony liniowo na podstawie COP z katalogu dla temp 2, -7, -15 - danych z dokładnością do 1C chyba producent nie podaje (nie szukałem). Nie uwzględnia też grzałki(IMO nieistotnej).
  • I tak nie zakładam CO wyłącznie w taniej strefie. Nawet jeżeli fizycznie jest to możliwe, widzę, że wielu użytkowników informuje, że bardziej komfortowo jest dogrzewając w drogiej (10-25%). Ja przyjąłem 20%, bo 20-25% również zakładałem porównując u siebie PC do gazu.
  • Dane dotyczące temperatur dla Warszawy wzięte z portpc.

Reszta założeń widoczna w excelu. Można sobie pobrać i pozmieniać. Link

Moje wnioski są takie, że przy domu o obciążeniu 9kW w III strefie, T-CAPem o mocy 9kW opędzi się CO w "taniej" tylko w temp dodatnich. Uwzględniając CWU i już wspomniane 20% w drogiej. Poniżej trzeba się wspomagać większym udziałem drogiej.

Na pierwszy rzut oka tragedia. Ale następna PC - T-CAP 12kW to już dodatkowe 3500zł (ceny z allegro). 3500zł żeby oszczędzić 0,30gr (0,36 vs. 0,66 ) na kWh. Czyli ~12 000kWh. A i tak w taniej opędzimy do -7/-8C.

Teraz podstawiając dane z portpc i ilość godzin z daną temperaturą wygląda na to, że zwrot nastąpi po... 65 latach. Ponieważ dla mnie dane portpc są jednak trochę optymistyczne(chociażby patrząc na tegoroczną zimę) pomnożyłem je przez 2. Jeżeli przyjąć, że sezon trwa 180 dni, daje to ~46% czasu z temp ujemną. Założenie więc raczej pesymistyczne. Daje to i tak zwrot ok. 33 lat. PC tyle nie pochodzi. Na pewno przy innych szeregach mocy PC i domach wyjdzie inaczej. Dlatego załączyłem excela żeby sobie policzyć.

Tylko, że... mogłem się walnąć w obliczeniach. Jeszcze raz Link

• Odpowiedzi 440
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech każdy sobie policzy tyle CWU ile chce. Tu nie chodzi o to, że moje jest najmojsze. Nie widzę problemu aby zużyć tyle na 4 osoby przy temp wody 47C.

Co do kW/kWh to jeszcze zerknę później. Mogłem coś pomylić. Łatwiej będzie jak wskażesz gdzie Ci coś nie pasuje.

Co do kW/kWh to jeszcze zerknę później. Mogłem coś pomylić. Łatwiej będzie jak wskażesz gdzie Ci coś nie pasuje.

kW/dobę w drogiej strefie (z uwzględnienem COP)

kW/rok

kW/rok *2

max kW/dobę na CO z PC

kW na grzanie CWU na dobę

kW w drogiej strefie

Teraz jeszcze garść dodatkowych przemyśleń.

Załóżmy, że projektowane obciążenie budynku to 9kW i roczne zapotrzebowanie na CO to 10MWh. PGE mazowieckie G12W 0,36/0,66zł/kWh. 98h/70h taniej/drogiej. COP 3.0. I teraz:

PC 9kW samopas 24/7. Więc średni koszt kWh to 0,485 pln. 1600zł/rok za CO.

PC 12kW to 3k pln więcej. Nawet przy 100% w taniej da to 1200zł/rok za CO.

Czas zwrotu jakieś 7,5 roku. Tylko, że jak widać we wcześniej załączonym excelu PC 12kW i tak nie pozwoli na 100% taniej. A PC 9kW wystarczy na dużą część sezonu do grzania tylko w taniej. Czas zwrotu pomnożyłbym więc co najmniej dwukrotnie. Dlatego skłaniam się coraz bardziej do nieprzewymiarowania.

Teraz jeszcze garść dodatkowych przemyśleń.

Załóżmy, że projektowane obciążenie budynku to 9kW i roczne zapotrzebowanie na CO to 10MWh. PGE mazowieckie G12W 0,36/0,66zł/kWh. 98h/70h taniej/drogiej. COP 3.0. I teraz:

PC 9kW samopas 24/7. Więc średni koszt kWh to 0,485 pln. 1600zł/rok za CO.

PC 12kW to 3k pln więcej. Nawet przy 100% w taniej da to 1200zł/rok za CO.

Czas zwrotu jakieś 7,5 roku. Tylko, że jak widać we wcześniej załączonym excelu PC 12kW i tak nie pozwoli na 100% taniej. A PC 9kW wystarczy na dużą część sezonu do grzania tylko w taniej. Czas zwrotu pomnożyłbym więc co najmniej dwukrotnie. Dlatego skłaniam się coraz bardziej do nieprzewymiarowania.

Trzeba też brać od uwagę fakt , że w dzień zimą z reguły temperatury powietrza są wyższa , więc i SCOP pc samopas 24/7 będzie większy , więc i czas zwrotu powinien wyjść inny.

Tak, ale tego nie sposób dokładnie policzyć niestety. Dochodzi jeszcze kwestia ile PC będzie chodziła godzin na sezon w samopasie.

E tam , trochę da się nad tym panować .Sterownik pokojowy ustawisz na temperaturę komfortową np 22-6 ran , ze dwie/trzy godziny ( nim temperatury na zewnątrz wzrosną ) na sterowniku temperatura normal , później powiedzmy od 11 do 18-tej godziny temperatura komfort i od 18 do 22 normal . W ten prosty

sposób ,,wytniesz trochę drogiej taryfy . Możesz przyjąć wzrost średniego cop( ukłon w stronę CNC_POMPY_CIEPLA ) o ok 0,5

Edytowane przez Garażowiec

• 2 weeks później...
Pompa dobrana "na styk", czyli uwzgledniajac maksymalne obciazenie cieplne budynku bedzie pracowala blisko 1600h/sezon (na cele CO). Jesli zejdziesz do 1100-1200h/sezon, to przy weekendowej powinienes miec zuzycie w taniej blisko 100%, bez jakis cyrkow.

Takie efekty da przewymiarowanie o 30-35%. Do tego wylewka 8-10cm i dosyc gesto rurki. Bedzie ekonomicznie, a i komfort bardzo nie ucierpi.

To jak u mnie obciązenie na poziomie5468 w i planuje pompe 9 to czy zamieszczę sie w taniej taryfie wylewki bedzie 8 cm

Zapotrzebowanie na moc budynku rośnie wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej, a moce pomp ciepła PC-PW maleją wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej . Zobrazowałem to co można wyczytać z danych pomp zamieszczonych w tabelach w temacie " Dobór mocy PC wg. OZC " w mojej stopce.

Warto te tematy przestudiować a o wątpliwości pytać

Zapotrzebowanie na moc budynku rośnie wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej, a moce pomp ciepła PC-PW maleją wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej . Zobrazowałem to co można wyczytać z danych pomp zamieszczonych w tabelach w temacie " Dobór mocy PC wg. OZC " w mojej stopce.

Warto te tematy przestudiować a o wątpliwości pytać

Dzięki już poczytałem co nie co,i jeszcze jedno jedno mając zapotrzebowanie na ciepło 10000kwh/rok plus gdzieś 1500 kwh na cwu to prawie 12000 kwh i dajmy na to że cop bedzie równy 3 to koszta w taniej taryfie nie są duże czy niewarto może teraz głowe sobie tym zawracać skoro dom niepostawiony jeszcze

Myślę o pompie powietrznej , z ozc wychodzi mi ponad 10000 kWh\rok plus do tego cwu

A teraz napisałeś ; nie warto może teraz głowę sobie tym zawracać skoro dom nie postawiony jeszcze

Masz szansę , stawiając dom wykonać go zgodnie ze sztuką i wymaganiami budowlanymi .

Zatrudnij kumatego autora od OZC, aby przeliczył Tobie możliwości akumulacyjne Twojego budynku oraz zaproponował właściwe rozwiązania

pod odpowiednią moc pompy ciepła

Nasiąkaj wiedzą

A teraz napisałeś ; nie warto może teraz głowę sobie tym zawracać skoro dom nie postawiony jeszcze

Masz szansę , stawiając dom wykonać go zgodnie ze sztuką i wymaganiami budowlanymi .

Zatrudnij kumatego autora od OZC, aby przeliczył Tobie możliwości akumulacyjne Twojego budynku oraz zaproponował właściwe rozwiązania

pod odpowiednią moc pompy ciepła

Nasiąkaj wiedzą

Ozc mam już zrobione i wychodzi mi obciazenia cieplne budynku 5460W a zapotrzebowanie 10.000kwh//rok bez cwu lecz pewnie troche odejdzie lepiej docieple strop bo do obliczeń podałem 10 cm styropianem

• 5 months później...