Kaizen 19.12.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Tak, wygrzewanie. A tego AFAIR Kaszpir nie zrobił. do tego trzeba nagrzać płytę dosyć słabo odizolowaną od wylewki grzewczej. To wciągnie określoną ilość kWh. Tyle samo - niezależnie od szybkości ich dostarczania. Istotne jest, że przy PC wyższa tz oznacza niższy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Tak, wygrzewanie. A tego AFAIR Kaszpir nie zrobił. do tego trzeba nagrzać płytę dosyć słabo odizolowaną od wylewki grzewczej. To wciągnie określoną ilość kWh. Tyle samo - niezależnie od szybkości ich dostarczania. Istotne jest, że przy PC wyższa tz oznacza niższy COP. Właśnie. Fajnie to widać u mnie przy grzaniu strefowym.Po kilku godzinach zamkniętych pętli przez siłowniki ,po otwarciu większej części pętli jest masakra i gonitwa z mocą PC.Jak jadę nisko i siłowniki zamykają i otwierają się na zmianę,wszystko pięknie pracuje.Pompa chodzi nisko,podłoga non stop cieplutka,duży COP ,marne kWh ulatuje z licznika.Już wiem,że przy strefowym grzaniu bez bufora conajmniej w pojemności podłogówki ok 200l będzie lipa.Dobrze,że goście z GHS wzięli to na klatę i zrobią to na własny koszt.Błędy się zdażają,a ja ze strefowego i komfortu nie zrezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.12.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Nie mam pojęcia. Mam ustawioną krzywą i ciągle się "uczę" , Myślałem że dając mocno w "palnik" szybciej się nagrzeje i wyłączy termostat pompę ale widzę że tak nie jest i potrzeba ... czasu Myślę że ustawię sobie krzywą na +26/+36 , +15/-15 i tyle i wydłużę czas grzania o 2 godziny i tyle , a "podbicie krzywej" wyłączę ... Olbrzymiego "parcia" na prace tylko w 100% w taniej taryfie nie mam i jak lekko zahaczę o drogą to też nie zbankrutuje ... Najpierw wygrzej dom potem się baw ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Kaszpir,ja się nie znam.Ale chyba to nie prawda,że praca na niskiej temp.zasilania to męczenie sprężarki.Przecież to inwerter.Raz dla 30 deg na zasilaniu potrzebuje innej mocy ,a przy większym obciążeniu podkręca częstotliwość i grzeje ile trzeba.Ale dla niższej temp.zasilania zawsze ma lepszy COP.Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.12.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Niska temperatura dla sprężarki to poniżej 20 a nie 30C. Niektóre pompy do 20C działają tylko na grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.12.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Pewnie nie posłuchasz,ale w nowym domu powinieneś grzać dłużej i niżej.Masz czujniki w podłodze?Jak tak to sam do tego dojdziesz Mam zbyt krótkie doświadczenie,ale moim zdaniem lepiej grzać dłużej i niżej.Dom jest mniej podatny na to co się dzieje na zewnątrz.Ale to moja opinia. Spokojnie Ustawiłem dodatkowe 2 godziny grzania , wyłączę "podbicie" krzywej , zmieniłem godziny grzania CWU i zobaczymy ... Po to miała być krzywa aby nie "przegrzewać" i aby tyle szło w podłogę aby zapewnić pożądaną temperaturę a termostat ma być "strażnikiem". Po prostu muszę znaleźć optymalne ustawienia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.12.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Spokojnie Ustawiłem dodatkowe 2 godziny grzania , wyłączę "podbicie" krzywej , zmieniłem godziny grzania CWU i zobaczymy ... Po to miała być krzywa aby nie "przegrzewać" i aby tyle szło w podłogę aby zapewnić pożądaną temperaturę a termostat ma być "strażnikiem". Po prostu muszę znaleźć optymalne ustawienia .. Nie zapominaj, że w nowym niewygrzanym domu krzywa grzewcza przez 1, 2 pierwsze sezony powinna być "wyższa". Potem zejdziesz z krzywą, ale to sam poczujesz po tym jak szybko będzie nagrzewać się dom i jak szybko podłoga będzie łapać temperaturę. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez rwojtek literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 19.12.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dokładnie.Zima 2016/17 była naszą 1 w nowym domu. Nie dość że była ostra to dom ocieplaliśmy na przełomie pazdziernika/listopada , podbitkę robiliśmy w połowie grudnia (wiatr dosłownie zabierał całe ciepło w kosmos:)) itp, itd.Praw fizyki Pan nie zmienisz.W tym roku jest już zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Spokojnie Ustawiłem dodatkowe 2 godziny grzania , wyłączę "podbicie" krzywej , zmieniłem godziny grzania CWU i zobaczymy ... Po to miała być krzywa aby nie "przegrzewać" i aby tyle szło w podłogę aby zapewnić pożądaną temperaturę a termostat ma być "strażnikiem". Po prostu muszę znaleźć optymalne ustawienia .. Napisz jak Ci poszło Bo nic to nie zmieni.Nowy dom to raz,a te Wasze drugie taryfy to dwa.Kaszpir,nie znajdziesz złotego środka w 1 sezonie grzania,ani w drugim i trzecim.Każda zima jest nieco inna.Temperatura na zewn to nie wszystko,a wilgotność?Jak przy takim wychłodzonym układzie po kilku godzinach,pompa zacznie grzać pełną parą,to przy takiej wigotności i temp.na zewn jak teraz -defrosty się sypną jak... Zaobserwuj jak ona grzeje i jaki czas grzeje teraz w T2 to porozmawiamy.Zapytam tylko.Miałeś zbyt duże rachunki za energię w G11,czy FM zrobiło swoje i poczytałeś zbyt wiele? W Twoich 100m2 z takim zapotrzebiwaniem można grzać jak i kiedy się chce,bez kombinacji.A na 100% bez magicznej T2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dokładnie. Zima 2016/17 była naszą 1 w nowym domu. Nie dość że była ostra to dom ocieplaliśmy na przełomie pazdziernika/listopada , podbitkę robiliśmy w połowie grudnia (wiatr dosłownie zabierał całe ciepło w kosmos:)) itp, itd. Praw fizyki Pan nie zmienisz. W tym roku jest już zupełnie inaczej. Szczelność budynku to jedno,a ocieplenie to drugie.Dwa różne pojęcia.Ociepleniem nie zagwarantowałeś swej nowej chacie szczelności.Bez ocieplenia też powinna być szczelna,ale to inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Potem zejdziesz z krzywą, ale to sam poczujesz po tym jak szybko będzie nagrzewać się dom i jak szybko podłoga będzie łapać temperaturę. Twierdzisz,że temp podłogi rośnie liniowo wraz z temp.zasilania? Edytowane 19 Grudnia 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.12.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Twierdzisz,że temp podłogi rośnie wraz z temp.zasilania? Tak, szczególnie grzejąc non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Tak, szczególnie grzejąc non stop. Poprawiłem pytanie o słowo :liniowo. Ale i tak się nie zgadzam. Dobranoc,może jutro wrócimy do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Poprawiłem pytanie o słowo :liniowo. Ale i tak się nie zgadzam. Dobranoc,może jutro wrócimy do tego? A ja nie dopisałem, że występują inne zmienne, które na to wpływają Dobranoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.12.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 MójPanie i rwojtku Co ciekawe, grzeję obecnie praktycznie na okrągło.Temp.zasilania > 31*.Temperatura wylewki nie chce mi wzrosnąć pow.24. Nie oczekuję zresztą czegoś takiego. Jednak, na co wielokrotnie w innych postach zwracam uwagę, sprężarka co jakiś czas po prostu wyłącza się.Według wielu uczestników forum - taktuje.Zupełnie mi to nie przeszkadza.Na COP / SCOP ani zużycie energii nie narzekam. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.12.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 MójPanie i rwojtku ...... Pozdrawiam Pratchawiec Cieszę się jak to się mówi Twoim szczęściem Ja również jestem zadowolony z pracy jak i kosztów jakie generuje moja pompa. Mam tylko nadzieję, że Ci z nas, którzy mają pci już kilka sezonów nie będą "żałować" swojej wiedzy i doświadczenia innym przyszłym użytkownikom takich urządzeń grzejącym w 2T lub całą dobę. Obojętnie. Pozdrawiam rwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.12.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 @rwojtek - ja zawsze staram się dzielić wiedzą, ale przychodzi taki moment, że pojawia się ktoś pokroju trolla z sąsiedniego wątku odnośnie COP p-w - i zwyczajnie się odechciewa. Inna kwestia, że żeby po kilku latach ciągle tutaj pisać i tłumaczyć nowym w kółko to samo, coś co dla nas jest oczywiste - jest z czasem coraz bardziej męczące i denerwujące. Nawet będąc pasjonatem, to po jakimś czasie przestaje się chcieć...Widzę to doskonale u siebie (podejrzewam, że jestem tu jednym z tych co mają najdłuższy staż - i proszę się nie sugerować datą rejestracji konta, bo to bardzo mylące ) - ale u was też pewnie jest podobnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 20.12.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 @rwojtek - ja zawsze staram się dzielić wiedzą, ale przychodzi taki moment, że pojawia się ktoś pokroju trolla z sąsiedniego wątku odnośnie COP p-w - i zwyczajnie się odechciewa. Inna kwestia, że żeby po kilku latach ciągle tutaj pisać i tłumaczyć nowym w kółko to samo, coś co dla nas jest oczywiste - jest z czasem coraz bardziej męczące i denerwujące. Nawet będąc pasjonatem, to po jakimś czasie przestaje się chcieć...Widzę to doskonale u siebie (podejrzewam, że jestem tu jednym z tych co mają najdłuższy staż - i proszę się nie sugerować datą rejestracji konta, bo to bardzo mylące ) - ale u was też pewnie jest podobnie.... jest podobnie ale jeszcze jak ktoś napisze do mnie na priv, to staram się pomóc... w topikach juz mi sie nie chce poza tym jestem zwykłym użytkownikiem, nie wgłębiam się we wszystkie ustawienia swojej pompy zresztą odkąd mam podlicznik w garazu, to nawet do pc w kotłowni nie zaglądam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.12.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 @rwojtek - ja zawsze staram się dzielić wiedzą, ale przychodzi taki moment, że pojawia się ktoś pokroju trolla z sąsiedniego wątku odnośnie COP p-w - i zwyczajnie się odechciewa. Inna kwestia, że żeby po kilku latach ciągle tutaj pisać i tłumaczyć nowym w kółko to samo, coś co dla nas jest oczywiste - jest z czasem coraz bardziej męczące i denerwujące. Nawet będąc pasjonatem, to po jakimś czasie przestaje się chcieć...Widzę to doskonale u siebie (podejrzewam, że jestem tu jednym z tych co mają najdłuższy staż - i proszę się nie sugerować datą rejestracji konta, bo to bardzo mylące ) - ale u was też pewnie jest podobnie.... Nie przejmować się trolami , szkoda na nich czasu ... Ja udzielam się na różnych forach od wielu wielu lat i czasami też dobija mnie pisanie ciągle o tym samym , ale mam satysfakcję że mogę pomóc i niektórzy dzięki mojej pompy "nie wejdą w minę" ... Czasami też szukam rady osób które w danym temacie więcej wiedzą ode mnie ... A Trole ? Najlepiej nie odpisywać i nie wchodzić w nimi w dyskusję. Bez zainteresowania "znikają" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.12.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Nie przejmować się trolami , szkoda na nich czasu ... ... A Trole ? Najlepiej nie odpisywać i nie wchodzić w nimi w dyskusję. Bez zainteresowania "znikają" ... Zgadza się, tylko ich wpisy zostają i nieświadomi forumowicze mogą uwierzyć w te p...oły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts